Vakıf Katılım web

2019 EN ÖNEMLİ GÜNÜ "3 EYLÜL"

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Türkiye'nin terörle mücadelesinde en ciddi Sivil Toplum tepkisi olarak tarihe geçen anneleri bu vicdan hareketi ne kadar algılandı ayrı bir tartışma konusu olsa bile PKK Kandil terör yuvasını derinden vurdu.

Bir takvim yılını sonlandırıp 2020 yılına ulaştık. 2019 yılının en önemli günü ise 3 Eylül'dür. Çocuklarının dağa kaçırılmasından PKK terör örgütün uzantısı HDP'yi sorumlu tutan Diyarbakır'da annelerin, partinin il binası önünde 3 Eylül'de başlattığı oturma eylemi 120 günü geçti. Oğlunu teröre kurban vermemek için başlattığı oturma eylemi gerçekleştiren annelerden ilk sonucu anne Akar aldı. Hacire Akar kararlı mücadelesiyle 24 Ağustos'ta oğluna kavuştu. Hacire annenin oğlu için gösterdiği mücadele, benzer acıyı yaşayan, yüreği evladına duyduğu özlemle yanan diğer annelere de örnek olmaya devam ediyor.

Türkiye'nin terörle mücadelesinde en ciddi Sivil Toplum tepkisi olarak tarihe geçen anneleri bu vicdan hareketi ne kadar algılandı ayrı bir tartışma konusu olsa bile PKK Kandil terör yuvasını derinden vurdu. Bu toprakların anneleri evlatlarını terör ağından kurtarmaya çalışıyor. Çocukları baskı, zorla ya da kaçırılarak PKK tarafından dağa kaçırılan annelerin Diyarbakır’daki eylemi 2014 yılında da gündemdeydi, 2019 yılında da. Kandil Dağında konumlanan PKK terör örgütünün, on yıllardır başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirdeki Kürt ailelerinin çocuklarını kandırarak ya da zorla kaçırdığı bir gerçek. Ancak terörün devam ettiği dönemde çocuğu kaçırılan aileler ortaya çıkıp dertlerini anlatamadı.

SÖZDE İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI ONLARI GÖRMEDİ

Diyarbakır'da teröre en ciddi başkaldırıyı gösteren bu Türkiye'nin annelerini her fırsatta sokağa inen insan hakları savunucuları görmedi. Her platformda ortaya çıkan popüler tiplerin çoğunu da göremedik Diyarbakır'da. Ama Anadolu'nun dört bir yanında imkanı olan yüzlerce insan Diyarbakır'a gitti. Vicdan annelerine yalnız değilsiniz dediler. Seslerine ses verdiler. Bizde çabuk unutma hastalığı yaygındır. Oğlunu teröre kurban vermemek için oturma eylemi gerçekleştiren annelere destek için daha fazla işler yapmalıyız. Bu haklı mücadeleyi her yerde yüksek sesle duyurmalıyız. Türkiye halen günümüzde hemen her konuda Batılı algı ajanlarının toplum mühendisliği ürettiği yalanların peşinden sürüklenmektedir. 3 Eylül 2019 tarihinde Diyarbakır'da bir Anadolu gerçekliği yaşanmaya başlandı. Korku duvarını yıkan Diyarbakır anneleri, aylardır çocuklarını onlardan çalıp dağdaki terör baronlarına ve onların ağalarına meydan okuyor.

TERÖR KARANLIĞINA BİR IŞIK YAKTILAR

2020 yılının ilk günlerinde de Diyarbakır annelerinin haklı mücadelesi devam edecek. Onların her duası Kandil'e ve destekçilerine atılan birer füze haline geldi. Bu toprakların anneleri canlarını terör ağalarından geri istiyorlar. Dikkat çekici bir noktada batının gösterdiği uluslararası çifte standart, ikiyüzlülük gözümüzün önünde. 

Aslında şunu da söylemek lazım. Terörle mücadelede sessiz, suskun kalan bazı kesimler Diyarbakır anneleri kadar cesur olabilseler. Evet onlar annelerimiz, biz de annelerin çocuklarıyız.