2022 İLKBAHAR-YAZ RENKLERİ

Yonca ORTAN 17 Nis 2022

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Moda endüstrisi için 2022 İlkbahar-Yaz sezonun renk paleti, güven verici sakin organik tonlar ile başlayıp, güneşli enerjik ve parlak renklerle ısınıyor.

Moda endüstrisi için 2022 İlkbahar-Yaz sezonun renk paleti, güven verici sakin organik tonlar ile başlayıp, güneşli enerjik ve parlak renklerle ısınıyor. Otantik yönü olan baharatlı tonların da yer aldığı renk paletinde, bir önceki sezonda olduğu gibi dijital olarak doygunluğu artırılmış canlı renkler yer alırken, özellikle pastel pembeden canlı fuşyaya uzanan göz alıcı renklerin sezona damga vurması bekleniyor.

İngiliz trend kuruluşu WGSN, doğa, yaşamın canlılığı ve dijital bağlantılar üzerinden açıkladığı SS 2022 renklerinin otantik organik tonlar ile yapay olarak geliştirilmiş tonlar arasındaki ikiliği yansıttığına dikkat çekerken; renk kullanımının kültürel ruh hali ile bağlantılı olduğuna dikkat çeken Pantone, sadelik ve kendiliğindenlik duygularını teşvik eden sezon renklerinin eğlenceli yaratıcılığa ve hayat dolu sınırsız ifadeye ilham verdiğini söylüyor.

Doğayla olan derin bağımızı güçlendiren nötr tonlar, ferahlık veren yumuşak pasteller ve göz alıcı parlak renklerin bulunduğu 2022 İlkbahar-Yaz kartelasında güneşin sarısından portakalın turuncusuna, yoğun orkide pembesinden mor ve leylak rengine kayıtsız kalınmayacak birçok renk bulunuyor.

Birbiriyle uyumsuz görünen renklerin özgürce bir araya getirildiği sezonda sıcak ve soğuk tonlar arasında yaratılan müthiş çekim dikkat çekici renk önerileri arasında yer alıyor. Bir önceki sezon kadar olmasa da toprak tonlarının hakimiyeti devam ediyor. Bunların dışında 2022 İlkbahar-Yaz kartelasında gökyüzü ve okyanus’tan ilham alan maviler, yumuşak yeşil tonlar ve önümüzdeki günlerde sıkça karşılaşacağımız mint ve neşeli sarılar ile kırmızının tonları bulunuyor.

WGSN 2022 İlkbahar-Yaz Renkleri arasında özellikle gece kıyafetleri ve mayoda kullanılması beklenen Orkide Çiçeği pozitif bir etkiye sahip canlı bir pembe. Daha dingin ve sakin bir ton olan zeytinyağı yeşili ise sokak giyimi, iç çamaşırı, ayakkabı ve aksesuarlarda baskın bir şekilde kullanılması bekleniyor. Tereyağının sarıya yakın krem rengine de yer veren WGSN, bu tonu hazır giyimin tüm yazlık parçaları için öneriyor. Parlak turuncu ve sarı arasında bir renk olan Mango Sorbet, özellikle plaj giysileri ve spor giyimde; organik çivit ile okyanus mavisinin karışımı olan Atlantik mavisi ise temel giyim ve spor giyimde kullanılacağı tahmin ediliyor.

Geniş bir renk paleti sunan WGSN sezon önerileri arasında tuz grisi, inci beji gibi yapay nötr tonlarının yanı sıra menekşe veya ten renginin dijital pastel versiyonları, ‘sitrin’ sarısı ve asidik vurguya sahip mentol de bulunuyor.

Uluslararası renk otoritesi Pantone, 2022 İlkbahar-Yaz Moda Renk Trend Raporu’nda her zaman olduğu gibi beş temel klasik renkle birlikte açıkladığı on renge yer verdi. Sadelik ve doğallık duygularının altını çizen Pantone, basitlik ve kendiliğindenlik duygularının bir karışımı olan renklerin yeni kişiselleştirilmiş ifade biçimlerine ilham vereceğine dikkat çekiyor. Paletteki renkler genel olarak son derece değişken bir ortamdaki denge özlemimizi yansıtıyor. Rahatlık, netlik, güvenlik ihtiyacına cevap veren renkler, aynı zamanda, özgür ruhlu iyimser ve kurtuluş hissi, canlanma ve neşe arzusunu ifade ediyor.

İçinde ilgi çekici pembelerin, sıcaklık yayan davetkar sarıların ve asitli yeşillerin bulunduğu Pantone 2022 İlkbahar-Yaz renkleri şu şekilde:

14-5713 – Cascade: Temizleyici sulara bağlı serin, canlandırıcı yeşil.

16-1349 – Coral Rose: Canlı ve enerji verici çiçeksi gül tonu.

18-4143 – Super Sonic: Canlı elektrikli mavi.

12-0825 – Popcorn: Patlamış mısırın sıcaklık yayan parlak sarısı.

13-2004 – Potpourri: Kaygısız ve tasasız pastel pembe.

17-1928 – Bubblegum: Pozitif etkiye sahip göz alıcı pembe.

18-1160 – Sudan Brown: Sudan toprağının kahverengi tonu.

15-0549 – Fragile Sprout: Göz alıcı asidik ve keskin yeşil.

14-3612 – Orchid Bloom: Doğanın çiçeklerini anımsatan leylak tonu.

18-1307 – Coffe Quarts: Sade, lezzet dolu kahverengi renk.

Pantone, SS2022 Klasik Renkler

Pantone’a göre klasik tonlar ilk etapta göze çarpmasa da zamansız duyguların ifadesi niteliğinde. Yumuşak ve rahatlatıcı tonlar güvenli liman arayanların veya riske girmek isteyenlerin tercihi olacak. 

11-1001 – White Alyssum: Beyaz Alyssum çiçeğinin temiz berrak rengi.

15-1304 – Humus: Esenliği ve rahatlığı teşvik eden lezzetli kahverengi.

15-6316 – Fair Green: Dinlendirici, onarıcı ve sakinleştirici açık yeşil.

14-4104 – Northern Dropled: Kuzeyin sularından ilham alan dingin soluk gri.

18-4004 – Popy Seed: Haşhaş tohumunun zamansız grisi.