Vakıf Katılım web

"27 MAYIS" GÜNCEL KODLARLA OKUDUK

Yaşar İÇEN 31 May 2023

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Evet 2023 Seçimi siyasi bir tercihten çok daha fazlasıydı.

Cumhuriyetin 100.Yılı’nda depremler, seller, fırtınalar ve akıllara zarar “muhalefet travmaları” eşliğinde sandıklara gidip seçme hakkımızı kullandık…

Ülkemize ve coğrafyamıza hayırlı olsun.

Evet 2023 Seçimi siyasi bir tercihten çok daha fazlasıydı. Türkiye ile birlikte tüm Ortadoğu’nun, Türki Cumhuriyetlerin ve komşularımızın odaklandığı bu seçimin beklenen sonucu herkese derin nefesler aldırdı.

Bilhassa Ortadoğu diyorum çünkü mevcut küresel tehditler karşısında, Türkiye coğrafyanın denge, huzur, güvenlik, istikrar sigortası niteliğinde.

“27 Mayıs’a Dair Güncel Okumalar” başlığı ile 26-27 Mayıs’ta Aydın’daydım; 27 Mayıs Darbesini konuşmak, yansımalarını anlatmak, günümüze kadar ulaşan sosyolojik analizlere saha notları eşliğinde değinmek ve geçmişin karanlık yüzünü gençlere anlatıp mevcut kazanımlarımıza sahip çıkmak adına…

Yaklaşık bir ay öncesinden plânladığımız programa “seçim öncesi sonucun ne olacağını bilmeden nasıl böyle bir riske giriyorsun” diyenlere cevabım şu oldu; “darbe mantığına otuz yıl önce de karşıydım, şimdi de karşıyım, otuz yıl sonra da karşı olacağım. Ayrıca doğruları konuşmanın devri olmaz, bu ülkenin ve vatandaşlarının menfaatlerini her zaman her yerde konuşmak hepimizin boynunun borcu…”

Evet Aydın’da başlığımız “27 Mayıs’a Dair Güncel Okumalar” idi.

Bu başlığı hem Aydın Adnan Menderes Üniversitesi hem de Kadem Aydın İl Temsilciliği ile masaya koyduk ve gerçekleştirdiğimiz iki panele de ilgi yoğundu.

26 Mayıs’ta Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde gerçekleştirdiğimiz panelin konuşmacıları; Adnan Menderes Müzesi Müze Uzmanı Sevilay Durmuş, Adnan Menderes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden  Dr.Öğr.Üyesi Ali Bilgenoğlu, Adnan Menderes Üniversitesi Öğr.Gör.Cemal Koyuncu ve bendeniz idim. Ali Bilgenoğlu hocamız merhum Başbakan Adnan Menderes dönemini uluslararası çerçevede ele alıp günümüze kadar uzanan küresel oyunlara sıklıkla vurgu yaparken, Cemal Koyuncu hocamızda geçmişin verilerini siyaset penceresinden sentezleyerek aktardı.

Adnan Menderes Müzesi Müze Uzmanı Sevilay Durmuş ise Adnan Menderes’in biyografisini kısa özetle anlattıktan sonra müzenin Türkiye siyasi-sosyolojik tarihindeki yerine ve önemine dair cümleleri aktardı. Sevilay Durmuş’un konuşmasındaki en özel cümleler ise merhum Başbakan Menderes’i tanıyan canlı tanıklara aitti. Durmuş, Menderes’i tanıyan ve bilhassa son dönemlerinde yanında bulunan isimlerle bire bir görüşüp müze adına son derece önemli bir arşiv oluşturmuş.

Anlattıkları arasında beni en çok etkileyen Adnan Menderes in cezaevi günlerinde yanında görevli askerin anlattıkları oldu. Aradan geçen onlarca yıla rağmen milletin iradesine vurulan prangaların acısı halâ unutulmamış. Salondakiler  o döneme şahit olmasa da o acıyı ve haksızlığı gayet iyi anlıyordu ve hissediyordu çünkü o dönem oynanan küresel oyunlar halâ aynı acımasızlıkta ve halâ çok aktif.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz panel sonrasında 27 Mayıs’ta da Aydın Kadem İl Başkanlığı vesilesiyle Aydınlı kadınlarımız ile buluştuk…

O buluşmaya dair cümlelerimi de müsaadenizle bir sonraki yazıma saklamak istiyorum…

Aydın’da beni fazlasıyla mutlu eden bir şey daha vardı. Aydın Valisi Hüseyin Aksoy ile Diyarbakır yıllarını konuşurken her şey film şeridi gibi gözümün önünden akıp gidiyordu. “Ne zorlu günler yaşamışız Allah bir daha yaşatmasın inşallah Sayın Valim” derken Vali Aksoy’un gözlerinden geçenler de beni destekler nitelikteydi.

15 Temmuz darbe girişimi, kurumların FETÖ terör örgütünden temizlenmesi, hendek terörü, kayyumlar sürecine geçiş, patlayan bombalar, şehit olan asker-polis-vatandaşlar… Daha kötüsü olmaz derken daha da kötüsüyle tanıştığımız yıllardı maalesef.

Evet Diyarbakır’ın ve bölgenin en sıkıntılı yıllarında tüm kademeleri ve tüm başlıkları başarıyla koordine eden Vali Aksoy şehre yönelik ciddi yatırımları da hayata geçirerek Diyarbakır’ı bir dünya şehri yapmıştı. Bunları yaparken vatandaşa güven ve huzur veren dokunuşlarıyla da gönüllere damgasını vurmuştu.

Şu an Diyarbakır’da istihdama, turizme, tarıma ve yatırıma dair çoğu projede Vali Hüseyin Aksoy’un imzası olduğunu hatırlatmak isterim.