30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI YAKLAŞIRKEN YUNANİSTAN'A BİR HATIRLATMA

Prof. Dr. Fahri ERENEL
Tüm Yazıları
Sayılar üzerinde yapılan mukayeselerin hiçbir anlamı yoktur. Sadece sayısal açıdan baktığımızda da Türkiye Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde mevcut harp silah ve araçlarında bariz üstünlüğe sahip olduğu görülmektedir.

Bu yazıda; tarihte bir çok örneği olduğu gibi bu defada arkasına ABD ve AB’yi alarak Türkiye’ye kafa tutmaya çalışan Yunanistan’ın niçin paniklemekte olduğunu sadece Kara Kuvvetlerimizin ulaştığı seviyeyi göstererek açıklamaya çalıştım. Sayılar üzerinde yapılan mukayeselerin hiçbir anlamı yoktur. Sadece sayısal açıdan baktığımızda da Türkiye Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde mevcut harp silah ve araçlarında bariz üstünlüğe sahip olduğu görülmektedir.

SIRALAMA ALDATICI

ABD merkezli, bağımsız Global Firepower'ın 2020 raporuna göre Türk Silahlı Kuvvetleri, dünyanın en güçlü 13'üncü ordusu iken Yunan ordusu 33'üncü sırada yer almaktadır. Global Firepower’in sıralaması aldatıcıdır. Farkı yaratan ve yaratacak olan sayılar değil harekat alanı tecrübesi ve bu tecrübe ile şekillenen yerli ve milli kaynaklarla ürettiğimiz harp silah ve araçlarımız ve en önemlisi yüreğinde vatan sevgisi ve silah arkadaşlığı ile yoğrulmuş Mehmetçiklerimiz ve her zaman Ordu-Millet bütünleşmesinin en güzel örneğini gösteren Aziz Milletimizdir.

Yunanistan savunma modernizasyonunda ağırlığı Deniz ve Hava kuvvetlerine vermiş durumdadır. Kara kuvvetlerine yönelik yatırım planlanması kısa vade de yok denecek kadar azdır. Boşluğu ABD ile yaptığı savunma iş birliği anlaşmasına dayanarak karşılama çabası içindedir. Aynı zamanda ABD’nin Dedeağaç bölgesinde tesis ettiği askeri üs Yunan Kara Kuvvetlerinin en önemli dayanağıdır. Bu güce dayanarak bugüne kadar Trakya’da göze alamadığı nehir geçiş tatbikatları yapmaya başlamış, Kiowa tipi helikopterleri sınır boyunca devriye maksadıyla görevlendirmiştir.

Her türlü harekat tecrübesi açısından Türk Kara Kuvvetleri çok üstün durumdadır. Günümüzde Kara Kuvvetlerimizde muharip olarak çatışmaya girmeyen ve üzerinden mermi geçmeyen asker yok gibidir. Harekat tecrübesinin üstünlüğü her seviyede liderlik yeteneğinin de üstün olduğunu göstermektedir.

EN ÜST DÜZEYDE 

Özellikle Kara ve Hava Kuvvetlerinin müşterek harekat tecrübesi en üst düzeydedir. Derin kara ve şiddetli soğuklarda muharebe, nehir geçiş harekatı, dağlık alanlarda harekat, amfibi harekat üstün olduğumuz diğer harekat nevileridir.

İHA VE SİHA’ların harekatın her seviyesinde kullanım tecrübesi Türk Kara Kuvvetlerinde üst düzeydedir. Ciddi bir harekat tecrübesi mevcuttur. Kendi üretimimiz olan İHA ve SİHA’lar kullanıldıkları her harekat sahasında kuvvet çarpanı olarak harekata direkt etki eden bir faktör olarak tanımlanmaktadır

Terörle mücadele kapsamında Komando Tugay sayısının artmış olması Türk Kara Kuvvetlerine adaları hedef alan bir harekat ile meskun mahallerde gerçekleştirilecek ve derinlikte icra edilecek harekat nevilerinde bariz üstünlük sağlayabilecektir.

Terörle mücadele kapsamında geliştirilmiş, ZMA’ları (KİRPİ vb..) zor ve terör tehdidi altındaki arazi şartlarında kullanma becerisi Türk Kara Kuvvetlerinde son derece gelişmiş bir yetenektir. Kirpi adlı araçların Rusya ile savaşta kullanılmak üzere Ukrayna tarafından talebi, kullanım ve etkinlik üstünlüğü açısından önemli bir veridir.

Yedek personel arasında terörle mücadelede görev yapmış çok sayıda personelin bulunması Türk Kara Kuvvetleri için bir avantajdır.

Türk Kara Kuvvetleri’nin özellikle muharip birliklerde büyük ölçüde profesyonelleşmeye geçişi ve tim seviyesinde teşkilatlanma harekatın sevk ve idaresinde avantaj sağlamaktadır.

Terörle mücadelede elde ettiğimiz kazanımlardan biri olan hava hücum harekatı kapasitemiz ve tecrübemiz en üst düzeydedir. Taarruz helikopterlerimizin ve bu helikopterleri kullanan pilotlarımızın tecrübeleri önemli bir fark yaratmaktadır.

KENDİ ÜRETİMİMİZ FIRTINA OBÜSLER 

Ateş desteğinde yine kendi üretimimiz olan Fırtına Obüsler ve Çok Namlulu Roketatarlar ile bariz bir üstünlüğümüz bulunmaktadır. Kısa menzilli ilk taktik balistik füzemiz olan Bora, 280-500 km menzili ile Yunanistan’ın korkulu rüyasıdır. En yeni füzemiz  150 km menzilli TRLG-230 lazer güdümlü topçu füzesi hizmete alınmıştır. Ayrıca, ATMACA, YILDIRIM ve KASIRGA füzelerimiz de dikkate alınmalıdır.

Alçak ve Orta İrtifa hava savunma ihtiyacımız Hisar serisi ile karşılanmıştır. Yüksek irtifa için S-400 büyük avantaj sağlamaktadır. Kendi yüksek irtifa sistemimizi geliştirme çalışmaları bütün hızı ile sürmektedir.

Yönlendirilmiş enerji silahları ve dronsavarlarımız diğer kuvvet çarpanlarımızdır. Mühimmat üretimimizin önemli bir kısmının ülkemizde üretiliyor olması harekatın devamlılığı ve lojistik destek açısından önemli bir avantajdır.

Harekat tecrübesi ile birlikte Kara Kuvvetlerimizin lojistik destek imkan ve kabiliyeti de çok gelişmiştir. Zırhlı ve zırhsız insansız sistemler yoğun olarak kullanılmaktadır. Askeri tababet tecrübesi moral ve motivasyona katkı yapmaktadır.

Henüz sonuçlanamamış olsa da hizmete girdiği an büyük fark yaratacak olan ALTAY tankını geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Mevcut tanklarımız aktif koruma sistemleri ile desteklenmiştir.

İnsansız kara sistemleri, mayın arama ve temizleme sistemleri ve tecrübesi, meskun mahallerde harekata yönelik araç ve silahlar ile bunları kullanma tecrübesi olası bir savaşın meskun mahallerde olabileceği dikkate alındığında Türk Kara Kuvvetlerimize önemli avantaj sağlamaktadır.

Komuta-kontrol tamamen yerli ve milli sistemlerimiz ile kesintisiz gerektiğinde görüntülü olarak sağlanabilmekte, harekat sahasına ilişkin verilerle harekat sahası şekillendirilmekte ve karar vermek kolaylaşmaktadır.

KÖR NOKTA KALMAMAKTA

En son hizmete alınan Türksat 6A dahil her seviyede gelişmiş uydu ve gözetleme sistemlerimizle harekat alanında kör nokta kalmamaktadır.

Kendi ürünümüz olan ve her seviyede etkin olarak kullanılan gece görüş sistemleri ve gece harekat yeteneğimiz Yunanistan Kara Kuvvetlerini ciddi olarak düşündürmektedir.

ANADOLU ve arkasından gelmekte olan Trakya ambifi hücum gemilerimizi ve imkanlarını saymadık bile. Yunanistan, her zaman arkasına birilerini aldığında Türkiye’ye karşı saldırganlık çığırtkanlığı yapmaya başlamaktadır. Tarihine bir defa daha bakmalı Yunanistan. Osmanlı Devleti ve devamı olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı her açıdan en kötü şartlarda olduğumuz zamanlarda bile kazanabildiği bir savaş bulunmamaktadır.

Tarih tekerrürden ibarettir. Bu millete yeni bir 30 Ağustos Zaferi veya Kıbrıs Barış Harekatı kazandıracak girişimleri ve düşmanlığı, beyhude çaba olan megali idea gibi işgalci zihniyeti bir kenara atmasını tavsiye ediyoruz. Biz barıştan yanayız. El uzatana elimizi uzatmayı biliriz.