Vakıf Katılım web

97 YILLIK ŞANLI MAZİ...

Aslıhan AKDAĞ TÜRKER
Tüm Yazıları
Ağustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen yayılmacı, istilacı güçlere karşı; kadınıyla, çocuğuyla, ordusuyla topyekûn verdiği bir savaşın ve ulusal benliğini kurtardığı ve Zafer Destanı'nın yazıldığı gündür. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanan Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır.

Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz ‘un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden tamamen kurtulmuştur. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanan 30 Ağustos günü, Türkiye'de 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.

İstanbul’un birçok bölgesinde özellikle Bakırköy, Beşiktaş ve Kadıköy’de büyük coşku ile kutlandı Zafer Bayramı. 30 Ağustos sabahı yapılan resmî törenin ardından Taksim Meydanında çelenk sunumu ile akşamına binlerce kişinin katılımı ile fener alayları düzenlendi. 97 yıl önce ülkemiz için, yarınlar için, bizler için canını ortaya koyan bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor hepsini minnet ile anıyorum. Ülkemizde bir daha kötü günlerin yaşanmadığı nice 30 Ağustos kutlamaları dileği ile...

Sevgi ve müzikle kalın