​AMAN PETROL, CANIM PETROL...

Serpin ALPARSLAN 22 Haz 2017

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Hatırlar mısınız?

Hatırlar mısınız?

Ajda Pekkan’ın bu şarkı sözünü benim ve benden önceki jenerasyon iyi bilir.1980 yılında Eurovision'a katıldığımız şarkıdır.

Aman petrol, canım petrol

Artık sana sana muhtacım petrol

Elinde petrol, sonunda petrol

Artık dizginlerim senin elinde petrol

sözleri böyle devam ediyor …..

Dönücem bu sözlere, ancak öncelikle son zamanlarda petrol fiyatlarına yönelik gelişmelerden bahsetmek istiyorum.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), OPEC ve OPEC dışı ülkelerin ham petrol üretim seviyesini (9 ay daha uzatma) kısmaya devam kararı ardından petrol fiyatlarının yüzde 5 düşmesini herkes hayal kırıklığı olarak nitelendirdi.

Kasım ayından bugüne kadar en düşük seviyeyi göstermesi küresel piyasalar ve oyuncuların Suudi Arabistan ve Rusya'dan gelen bir hamle olduğunu da inceden vurguluyorlar.

Bunu düşündüren neden ise çok basit. Suudi ve Rus bakanların 12 ay uzatma beklentilerin 9 ay gibi bir zaman diliminde makasa almaları yatırımcıların beklentisiyle uymadı ve satış baskısıyla 40+ dolar civarında seyrettiğini görüyoruz.

Peki sizce petrol fiyatları 40 dolar altına iner mi?

İnebilir elbette ama OPEC’in arz kesintisini fiyatların baskılanasını engelliyor. Bu yüzden daha fazla aşağı yönlü hareketini kesti.

Kasım ve mayıs üretim rakamlarını incelediğimizde, kasım 33,37 milyon varil, mayıs 32,14 milyon varil, 1,2 milyon varil bir kesinti yani piyasadan çekilmesi anlamına geliyor.

Diğer taraftan anlaşmadan muaf tutulan Libya’nın OPEC içerisinde payı son derece düşük olsa dahi kapalı olan iki üretim sahasını tekrar üretime açması ham petroldeki düşüşün diğer bir nedeni olarak çıkıyor.

Peki, pazar payını kimler kapatacak?

Kuşkusuz ABD’nin krizleri ve sıkıntıları OPEC’in üretiminde etkisi olmuştur.

Ama…

ABD'deki Stratejik Enerji ve Ekonomik Araştırma Merkezi (SEER) Başkanı Michael Lynch ise petrol de en büyük üretici Rusya ve en büyük ihracatçı Suudi Arabistan'ın pazar paylarını ABD'li petrol üreticilerine kaptıracağını söyledi.

İşte Ajda’nın söylediği petrol şarkısında olduğu gibi dizginlerin kimde olduğu aşikâr.

Son olarak;

22. Dünya Petrol Kongresi bu yıl  İstanbul'da, "Enerji Geleceğimize Köprüler" temasıyla düzenlenecek ve enerji verimliliğine yönelik küresel politikaları içeren toplantılar ile altyapı ve yatırım imkanları konuşularak düşük karbonlu çözümler ele alınacak.