ANADOLU'DA 22 YILDIR KLASİK KEYFİ

Sema SEZEN 12 May 2023

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Anadolu'ya klasik ve caz'ı sevdiren Afyonkarahisar, dünyaca ünlü klasikçilerle sanatseverleri 22. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde buluşturdu.

Afyonkarahisar'da düzenlenen festivallerin en önemli özelliği, belki de artık yüzümüzü Anadolu'ya dönmemiz gerektidir. Kadim uygarlıkların yaşadığı Anadolu'nun uluslararası alanda yapılan festivallerle, diğer büyük şehirlerimizin olduğu gibi dünyada yer etmesi gerektiği kanaatindeyim. İşte bu noktada Afyonkarahisar'da ayrı ayrı düzenlenen ve dünyaca ünlü sanatçıların, orkestraların yer aldığı klasik ve caz festivalleri gözlerin Anadolu'ya çevrilmesinde büyük rol oynuyor. Bu festivallerin kurumsallaşması için festivallerin direktörü Hüseyin Başkadem tafafından 5 yıl önce kurulan Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği ise canla başla bu hizmet için çalışıyor. Afyonkarahisar halkının akın akın konser izlemeye gelmesi, kuşaklara bu kültürü aktarmasının anlamı büyük. 

FESTİVALDE NELER OLDU?

Bu yıl 22'incisi düzenlenen Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'ne yine NG AFYON ev sahipliği yaptı. Tüm imkanlarını bu festivallere sunması çok kıymetli. Kaç otelin lobisinde dünyaca ünlü orkestraların, sanatçıların konserini bin kişiyle beraber izlediniz? Ben NG AFYON'da lobideki konserlerden bir tanesinde şöyle bir manzarayla karşılaştım; Bir anne lobide yürürken 4-5 yaşlarındaki çocuğu lobideki konseri gösterip, annesini çekiştire çekiştire sandalyeye oturttu ve konser sonuna kadar gözünü kırpmadan orkestrayı izledi. Bu imkanı sağlamak, o yaştaki çocuğun kulağında, kalbinde yer etmek inanılmaz değerli. Öte yandan Mateo Heger gibi genç fakat inanılmaz bir kemancının Bursa Devlet Senfoni Orkestrasıyla bu otelde ücretsiz, halka açık bir konser gerçekleştirmesi kolay rastlanan bir durum değil. Bu arada çalışkan cumhuriyet kadınları diyebileceğimiz Gülsüm Güral ve kızı Sema Güral Sürmeli de pazar günkü SUK Quartet konserini izlemek için şehre gelmişti.

 Konserleri ilgiyle izlediklerine tanık oldum. Nafi Güral ve ailesini bu konseri izlemek için gelmek istemeleri, sanata bakış açılarının ne kadar üstün olduğunu gösteriyor. 

Bu festivallerde edebiyatın ve sanatın duayenleri otelin lobisinde dolaşıyor, köy okullarına gidiyor, devlet okullarının koridorlarında çocuklarla dolaşıyor, Yusuf Taktak bir köy okulunda sergi açıyor ve çocuklarla beraber resim üzerine konuşuyor. Adnan Özyalçıner, İsa Çelik, Feridun Andaç, Yalvaç Ural, Metin Celal, Kenan Kocatürk edebiyat ve yayıncılık dünyasından şiirden söz ediyorlar. Akın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Akın, şehre gelip, çocuklarla buluşup, iş dünyasını ve liderliği anlatıyor.

Zarif spiker Defne Sarısoy çocuklara Türkçe'in ve diksiyonun ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. Suna ve  İnan Kıraç Vakfı Müdürü Özalp Birol, sınıflarda Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu hakkında bilgiler veriyor.

DESTEKLER DEVAMINI GETİRECEK

Festivaller canla başla çalışan ve maddi manevi destek sunan kişiler, kurumlar sayesinde gerçekleşiyor. 

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin 22'incisi de aynı desteklerle izleyiciye sunuldu. NG AFYON'un yanı sıra bu desteklerden kısaca söz edersek; Elbette en başka Kültür ve Turizm Bakanlığı geliyor. Yapı Kredi Bankası ise caz ve klasik müzik festivallerine Anadolu'da sürdürülebilir desteği veren tek banka olma özelliği taşıyor. En duygulandıran destekçi ise 23 yıldır bu festivallere katkı sunan Nur Lokantası ve Yusuf Çınar. Büyük restoranları olan bu şehirde ufacık imkanlarını zorlayarak kültür sanata büyük destek veriyor. Elbette bu festivalleri Afyonkarahisar'a ve Anadolu'ya kazandıran Hüseyin Başkadem'i hatırlatmadan geçmemek lazım. Festival boyunca hiç uyumadan tüm organizasyonun başarıyla üstesinden geldi.  

7 GÜN BOYUNCA KÜLTÜR SANAT

Festivalin açılışı, Şef Naci Özgüç yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve solist kemancı Matteo Hager ile NG Afyon’da 2 Mayıs akşamı yapıldı.

Yedi gün boyunca süren festival, konserler, sergiler ve canlı yayınlarla sanatseverlere müzik dolu anlar yaşattı.  

Sanatseverlerden yoğun ilgi gören festival kapsamında Jakub William Graf Alena Mazakova Çello Piyano İkilisi, Frantiska Matouskova Pavol Prazenica Obua Piyano İkilisi, Jakub William Graf Çello Resitali, Innsolıtus Üçlüsü, Vysehrad Üçlüsü, Suk Dörtlüsü, Tuba Özkan Aslıdemirağ Viyola Piyano Resitali, Daniel Boura Piyano ve Suk Dörtlüsü konserleri gerçekleşti. Festivalin kapanışı ise Prag Oda Orkestrası ve Solistler ile gerçekleşti. 

 Prag Oda Orkestrası ve Solistler Konserinde çeşitli uluslararası keman ve müzik yarışmalarının galibi Daniel Matejča (keman), bir dizi Çek keman yarışmasının yanı sıra, Almanya ve Avusturya’daki çeşitli yarışmalarda da ödüller kazanan Natálie Toperczerová (keman), aynı zamanda piyano eğitimi de almakta olan Bohumil Bondarenko (viyola), Prag Senfoni, Prag Filarmoni gibi çeşitli orkestralarla solist olarak sahne alan Jakub William Gráf (çello) ve aynı zamanda The Vyšehrad Üçlüsü’nde yer alan David Pěruška (çello) sahne aldı.