ASTROLOGLAR DA ANKET ŞİRKETLERİ GİBİ SINIFTA KALDI

Micheal KUYUCU 07 Haz 2023

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Astrologlar 2023 seçimlerine yönelik öngörülerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın kaybedeceğini ve başkanlık sisteminin değişeceğini iddia etti. Acaba astrologlar bu söylemlerinde dileklerini dile getirdiler yoksa astroloji bilgileri mi onları yanılttı?

Astrologlar 2023 seçimlerine yönelik öngörülerinde Recep Tayyip Erdoğan’ın kaybedeceğini ve başkanlık sisteminin değişeceğini iddia etti. Acaba astrologlar bu söylemlerinde dileklerini dile getirdiler yoksa astroloji bilgileri mi onları yanılttı?

Uzun zamandır astroloji ile bilimsel olarak ilgileniyorum. Astrolog dostlarım da var epey. Ancak batı değil vedic astrolojisine inananlardanım. Hepsini dinler, inceler aklıma not eder ve ara ara da kendi çalışmalarımda referans olarak kullanırım. Bu nedenden astrologları da incelemeyi dinlemeyi severim. 

Neredeyse tamamı aynı şeyi söyledi

Seçimden önce pek çok astrolog televizyon kanallarında ve sosyal medyada 2023 seçimleri ile ilgili öngörülerde bulundu. Bunların neredeyse hepsini dinledim, inceledim. Dikkatimi çeken şey astrologların neredeyse tamamı Cumhur İttifakının seçimleri kaybedeceğini ve başkanlık sistemi ile cumhurbaşkanının değişeceğini iddia etti. Bazıları ilginç iddialarda da bulundu. Mesela bir astrolog seçimlerden birkaç gün önce bir adayın öleceğini ve bunun seçimlerin seyrini değiştireceğini iddia etti. Bir diğer astrolog bir cumhurbaşkanı adayına suikast dahi düzenleneceğini iddia etti. İnanılmaz spekülasyonlar üretildi seçimlerde. 

F.B. şampiyon olacak dediler, yanıldılar

2023 yılında açıklamaları ile dikkatimi çeken birkaç astrologdan biri de Zeynep Turan oldu. Millet İttifakına çok yoğun destek verdiği dönemlerde HaberTürk TV ve TV 100’e konuk olan Turan iddialı bir biçimde seçimlerde iktidarın değişeceğini iddia etti. Habertürk’te Fatih Altaylı’nın programına konuk olan Zeynep Turan, Hande Kazanova ve Aygül Aydın kendinden emin bir biçimde 2022-2023 sezonunda süper ligde Fenerbahçe’nin şampiyon olacağını iddia etti.  Aynı programda Zeynep Turan altılı masanın sürpriz bir cumhurbaşkanı adayı çıkaracağını ve bunun Kemal Kılıçdaroğlu olmayacağını iddia etti. Altılı masanın Türkiye’yi kucaklayacak bir aday çıkaracağını söyleyen Turan “Kemal bey aday olmayacak. Onu aday olmamaya ikna edecekler” dedi ve ekledi “iktidar değişecek”. 

Zeynep Turan parlamenter sistem gelecek dedi yanıldı

Zeynep Turan, Millet İttifakına destek olanların konuk olduğu TV100’deki Okan Bayülgen’in programında da benzer şeyler söyledi. O programı hiç unutmuyorum öylesine iddialı bir söylem vardı ki neredeyse Millet İttifakının cumhurbaşkanlığını kazanmasının prömiyerliği yapılmıştı. Zeynep Turan programda “Türkiye büyük bir karar alacak, yeni bir parlamenter sisteme geçecek. Gezegen hareketlerine bakıldığında böyle bir bilgi var. Yeni bir parlamenter sisteme geçeceğimizi gösteriyor. Başkanlık sistemi bir mutasyon geçirecek" diyerek çok iddialı bir konuşma yaptı. Sık sık “ben siyasetten anlamam” diyen Ertuğrul Özkök’ün o programdaki kahkahalarını hiç unutmuyorum.

Zeynep Turan konuk olduğu HaberTürk TV’de de benzer iddialarda bulundu ve Haziran’dan sonra Türkiye’de yepyeni bir dönemin başlayacağını söyledi. “Sistemde de isimlerde de mutlaka değişiklikler olacak” diyen Turan, “Başkanlık sisteminde değişiklik olacak. Nisan ile Haziran arasında sistem değişikliği olacak” dedi.

Hande Kazanova’ya göre genel af çıkacaktı

Hande Kazanova ise kesinlikle bir genel af çıkacağını iddia ederken HDP’nin kapatılma davasının sonuçlanacağını ve HDP’nin seçimlerden önce kapatılacağını iddia etti. Aygül Aydın ise Recep Tayyip Erdoğan’ın zorlanacağını ama seçimlerde şansının olduğunu bazı sağlık sorunları yaşayacağını söyledi.

Hiçbiri tutmadı!

Bu yorumları izlerken şaşırmadım desem abartı olmaz. Fikirlerini beynime not ettim ve “Bir bildikleri var demek” dedim. 

Yukarıda size aktardıklarımın nerdeyse tamamının gerçekleşmediğine siz de şahit oldunuz. Burada özellikle Zeynep Turan çok ilgimi çekti. Israrla Kılıçdaroğlu’nun aday olmayacağını ve başkanlık sisteminin biteceğini söylemesi ve bu konuda yanılması astrologları benim gözümde tekrar masaya yatırılması gerektiğini gösterdi.

Astroloji çok önemli bir bilimdir. ABD’de bu alanda eğitim alan ve hatta profesör unvanına sahip insanlar var. Hindistan bu bilimin ayrı bir merkezi halinde. Ben bizzat astrolojinin varlığına defalarca şahit oldum. Yani astroloji bilimine asla bir laf etmem edenle de tartışırım. Ama astrologların bence kendilerini sorgulaması ve biraz daha dikkatli konuşması lazım.

Seçimlerde AK Partinin ve Erdoğan’ın yenilmeyeceğini benim bizzat tanıdığım 13 yıldır astroloji konularında çok sohbette bulunduğum Tuğrul Kaynak bana söyledi. Yani onun öngörüsü doğru çıktı. Tuğrul bu yukarıda saydığım medyatik astrologlardan değil ama çok iyi bir astrolog ve işini hakkıyla yapıp öyle şatafatlı açıklamalardan da uzak kalan biri. Bana bizzat söyledi hatta ben ona “bak tüm astrologlar tersini söylüyor sen neye istinaden öyle diyorsun” diye sorduğumu da hatırlıyorum. Medyanın duymak istediği “Erdoğan kaybedecek” sözü iken “Erdoğan kaybetmeyecek” iddiasında bulunan bir astroloğu ne HaberTürk ne TV100 ne de Halk TV ne de başka bir kanal yayına çıkarmazdı tabi.

Bir başka astrolog arkadaşım da bana seçimleri Erdoğan’ın kaybetmeyeceğini söylemişti. Ona “neden peki bunu sosyal medya hesabından paylaşmıyorsun?” dediğimde bana “bunu paylaşırsam sosyal medyada linç yiyeceğim” dedi. Bunu duyunca “hımm” dedim, “burada da bir algı operasyonu dönüyor” diye düşündüm.

Algı operasyonu mu yanılgı mı?

Eğri oturup doğru konuşmak lazım. Millet İttifakı çok iddialı bir seçim kampanyası geçirdi. Sanatçılar, şarkıcılar, aydınlar, sosyal medya fenomenleri, TV kanalları haçlı ordusu gibi Erdoğan’a saldırdı. Şimdi geriye bakınca anlıyorum ki bu haçlı ordusuna astrologlar da dahilmiş. Bilerek ya da bilmeyerek Millet İttifakının seçimleri kazanacağı algısına Türkiye’deki astrologların yüzde sekseninden fazlası katıldı ve bu fikri öne çıkardı. Bu acaba büyük algı operasyonunun bir küçük parçası mıydı yoksa bir yanılgı mı? diye düşünüyor insan. Bunun net cevabını ben bilemem ancak onlar ve vicdanları bilir.

Benim tüm astrologlara asıl söylemek isteğim, böyle iddialı ve popülist söylemlerle astroloji biliminin itibarını yok etmeyim. Hiçbir futbol takımının, hiçbir siyasi partinin veya benzeri hiçbir oluşumun sözcülüğünü yapmayın. Aksi halde böyle ofsayta düşersiniz. İddia ettiğiniz gibi ne Fenerbahçe şampiyon oldu ne Kılıçdaroğlu adaylıktan vazgeçti, ne başkanlık sistemi değişti ne de Erdoğan kaybetti.