AUDREY HEPBURN'UN İKONİK HAYATI DİZİ OLUYOR

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Hollywood'un efsanevi oyuncularından Audrey Hepburn'ün hayatını esas alan bir dizi hazırlanıyor.

Hollywood’un efsanevi oyuncularından Audrey Hepburn’ün hayatını esas alan bir dizi hazırlanıyor. Dizinin senaryosu, 1993 yılında 64 yaşındayken hayatını kaybeden oyuncunun oğlu Luca Dotti ile İtalyan gazeteci ve yazar Luigi Spinola’nın birlikte hazırladığı Audrey at Home adlı kitabı temel alacak. Senaryoyu; CSI, The Good Wife ve The Leftovers adlı dizileriyle tanınan Jacqueline Hoyt yazacak. Sabrina, Breakfast at Tiffany’s filmleri başta olmak üzere pek çok klasik filmde rol alan Audrey Hepburn, Roman Holiday filmiyle Oscar almıştı. Audrey at Home, adlı yarı biyografik, yarı ünlü yıldızın yemek tariflerini içeren kitap, röportajlarından pasajlar, tarifler ve hiç yayımlanmamış aile fotoğraflarını içeriyor. Kitaba dayanarak hazırlanacak dizinin adı Audrey olarak belirlendi. Dizinin yayınlanacağı kanal ve Hepburn’u canlandıracak oyuncu henüz açıklanmadı. Yarı İngiliz yarı Hollandalı oyuncu ve moda ikonu olan Audrey Hepburn, ilk kez 1951 yılında, henüz 22 yaşındayken Young Wives Tale filminde rol alarak sinemaya adım attı. Monte Carlo Baby, Lavender Hill Mob ve Secret People gibi filmlerde oynadıktan sonra Hepburn, 1952'de rol aldığı Roman Holiday ile büyük başarı kazandı. Bir prensesi canlandırdığı Roman Holiday, Hepburn'ün ilk başrolüydü ve Gregory Peck ile birlikte rol aldığı film sayesinde En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kazandı.1954'te usta yönetmen Billy Wilder'ın Sabrina’sında ünlü oyuncu Humphrey Bogart ile rol alan güzel yıldız bu filminden bir Oscar adaylığı kazandı. Daha sonra Hepburn War And Peace, Funny Face, Love in the Afternoon, Green Mansions ve The Unforgiven gibi filmlerde rol aldı. My Fair Lady ve Wait Until Dark gibi filmlerle büyük başarı kazanan Hepburn,1962’de Tiffany'de Kahvaltı'da George Peppard ile başrolleri paylaştı. Audrey Hepburn bu başarılı oyunculuk kariyerinin yanında birçok yıldız oyuncu gibi özel hayatıyla da sürekli gündemde kaldı. Gerek William Holden ile yaşadığı fırtınalı aşk gerek Mel Ferrer ile yaptığı sorunlu evlilik tüm dünya tarafından yakından takip edildi. Hepburn'ün Mel Ferrer'den Sean adında ve Dr. Andrea Dotti'den Luca adında iki çocuğu oldu. Hepburn, 1989 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi seçildi. Audrey Hepburn 1990'da oyunculuğu askıya aldı ve yalnızca çok özel projelerde yer aldı. Audrey Hepburn 20 Ocak 1993'te İsviçre'de bağırsak kanserinden hayatını kaybetti. Hepburn'ün mezarı şu an İsviçre'de bulunuyor.

E-KİTAP ORANLARI

E-kitap kullanıcılarının oranları belli oldu. Böylelikle Türkiye’deki oranın yüzde 6,8 olduğu kaydedilirken, bu oran ile yüzde 12,7 olan dünya ortalamasının altında olduğu kaydedildi. E-kitap kullanımında ilk sıraya yerleşen ülke ise yüzde 24,5 ile Çin olarak saptandı. Çin’den sonra yüzde 22,7 ile ABD gelirken, yüzde 20 oranla İngiltere üçüncü sıraya yerleşti. Japonya’da ise bu oran yüzde 17,3 olurken, Almanya’da yüzde 10,4 olarak belirlendi. Almanya’nın da Türkiye gibi e-kitap kullanımında dünya ortalamasının altında olduğu gözlendi. Kitaplarla ile alakalı medyaya yansıyan haber adetlerini inceledi. Medya araştırmasına göre 2020 yılının başından bugüne yazılı basına kitaplarla alakalı 123 bin 968 haber yansıdığı kaydedildi. Aynı zaman diliminde sadece e-kitap ile çıkan haber adedi ise bin 447 oldu. Haber içerikleri incelendiğinde ise birçok kurumun e-kitaplara yönelik yaptığı yatırımlar ön planda olurken, Türkiye’deki dijital kütüphanelerin oldukça arttığı gözlendi.

PAOLO COGNETTI'DEN BILDIRCIN KARI 

İlk otobiyografik romanı Sekiz Dağ ile pek çok ödülü kucaklayan Paolo Cognetti, Kafka Kitap logosuyla raflarda yerini alan Bıldırcın Karı – Dağ Günlükleri’nde öyküsünü anlatmaya devam ediyor! Yelda Gürlek’in İtalyanca aslından dilimize kazandırdığı Bıldırcın Karı, tıpkı ilk kitapta olduğu gibi Cognetti’nin İtalyan Alpleri’nde geçirdiği çocukluğuna bir saygı duruşu niteliğinde…Şehirdeki yaşamının sıradanlığından bunalan ve bir zamanlar olduğu ‘vahşi çocuğu’ yeniden keşfetmek için kendini yeniden bir dağ evine atan Cognetti, lirik anlatımı ve etkileyici betimlemeleriyle doğanın gücünü, sürekli sorgulayan bir aklın gerekliliğini ve insan ruhunun direncini âdeta anıtlaştırıyor.

GÜNÜN SÖZÜ: 

PAMUK PRENSESİN UYANMAK İÇİN PRENSE DEĞİL, EĞİTİME VE CESARETLENDİRİLMEYE İHTİYACI VARDIR.

GÜLER SABANCI