BARTIN GAZETESİNİN 98.YILINI AFRİKA'DA KUTLAMAK

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Bir gün 98 yıldır aralıksız yayın yapan Bartın Gazetesi'nin yaş yılını Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde uluslararası bir programda kutlayacağımızı düşünemezdik.

Bir gün 98 yıldır aralıksız yayın yapan Bartın Gazetesi’nin yaş yılını Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde uluslararası bir programda kutlayacağımızı düşünemezdik. Bu Esen Aliş’in seyahat öncesi Afrika’ya selamlarıyla gönderdiği Bartın Gazeteleri ile oldu. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’da “Sivil Toplum Kapasite Geliştirme Programı”nda Bartın Gazetelerimizi dağıttık. İlk sordukları gazetenin Fransızcasının olup olmadığı idi. Kurucusu Cemal Aliş muazzam Fransızca konuşur idi. Zaman tünelinden gelse bu insanlarla saatlerce konuşsa..

Kinşasa’da “Sivil Toplum Kapasite Geliştirme Programı” için toplanan 100’ü aşkın STK temsilcisi o gün BARTIN Gazetesiyle tanıştı, yoğun geçen panel sırasında biz de ülkenin birçok yerinden gelen dernek yöneticileri ile tanıştık. Hepsinin bir hikayesi var. Aslında onlar Afrika’nın özeti. Gözlerinde Afrika’nın tüm renklerini görebilirsiniz…

GEDİKOĞLU: DAHA ADİL BİR DÜNYA VAR

COJEP International Genel Başkanı Ali Gedikoğlu, yaptığı açılış konuşmasında adil bir dünyanın sivil toplum kuruluşlarının dayanışması ve iş birliği ile gerçekleşebileceğini belirterek, Dünya Sivil Dayanışma Forumlarını gelecek yıl Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Kinşasa’da, Bangladeş’in başkenti Dakka'da ve Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de gerçekleştirmek için çalışmalarının devam ettiğini duyurdu.

Kinşasa’da TİKA'nın desteğiyle sivil toplum kuruluşlarına yönelik kapasite artırımı için bir program gerçekleştirdiklerini belirten Gedikoğlu, “COJEP, ABD, Afrika, Asya, Orta Asya, Orta Doğu ve Balkanlar koordinasyon merkezlerini kurarak, koordinatörlerini atamıştır. Bu koordinatörlerle birlikte ‘Adil Bir Dünya için Bir Şey Yap: Afrika ve Asya Yılı’ etkinliklerini Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu koordinatörlükleri ile ‘Dünya Sorunlarında Sivil Toplumun Rolü’ konulu uluslararası konferansları gerçekleştirmektedir” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE KENDİNİ İSPAT EDEREK KENDİNE ÖZGÜ MODELİNİ OLUŞTURDU”

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Turizm Bakanı Modero Nsimba Matondo, Türkiye'nin kendine özgün bir model oluşturduğunu belirterek, "TİKA buna bir örnek. Türkiye ile ilişkilerimiz gelişecek ve buna dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözü var" dedi.

Bakan Matondo, “Biliyorsunuz ki politikacılar için sivil toplumun önünde konuşmak kolay bir mesele değildir. Fakat burada bugün sizleri bir arada görmekten mutluluk duydum. Demokratik Kongo Cumhuriyeti gelişecekse bu sivil toplum ile beraber olmalı. Bu bağlamda bugün bizlerle olan COJEP ve TİKA'ya teşekkür ederim. Bu iki kuruluş Türkiye'nin önemli ve güçlü organizasyonlarındandır. Biliyorsunuz ki yakın bir tarihte Cumhurbaşkanımız ile birlikte Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunduk. AB, Türkiye'yi yıllarca bekleterek kabul etmedi. Fakat Türkiye kendini ispat ederek kendine özgün modelini oluşturdu. TİKA da buna örnek. Aynı şekilde resmi temsilciliğini başkent Kinşasa’ya kuran COJEP burada olmaya devam etmeli. COJEP, sivil toplumumuzun dünyaya açılmasında önemli rol oynayacaktır. Şüphesiz Türkiye ile ilişkilerimiz gelişecek ve buna dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözü var” dedi.