Vakıf Katılım web

BAŞÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE "SORUN VARSA ÇÖZÜLMELİ"

Neşe BERBER 14 Ara 2022

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Türkiye'de eğer böyle bir sorun varsa, sorunun tümüyle çözülmesi gerektiğine inanan birisiyim." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün CHP Genel Merkezi’nde, gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtları. Kılıçdaroğlu gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi.

- 6 YAŞINDA ÇOCUĞA İSTİSMAR HADİSESİ

"Bir güç tarafından bu olay kapatılmak istenmiştir. Şu anda olay öyle bir noktaya gelmiştir ki, kapatamıyorlar. Bir gazeteci twit attığında göz altına alınıyor, hapse atılıyor. Ekmek üreticileri sendikası başkanı bir şey söyledi adamı hemen alıp hapse attılar. Ama çocuk altı yaşında ve çocuğa sistemli tecavüz edilmesine kimsenin sesi çıkmıyor. Böyle vahim bir olay karşısında devlet nefes alamaz hale geldi. Yargı güvenlik dahil olmak üzere harekete geçemiyor. Kim bu güç ve bu güç, gücünü nerden alıyor. 6 yaşındaki çocuk oyuncakları ile oynar. Bu olayda tüm faillere gereken ceza verilmesi gerekiyor. Bir daha kimse böyle bir olaya cesaret edemesin. Her inanca saygı duyuyoruz. Ben kimsenin inancını sorgulayamam. Ama ahlaksızlık üzerine bir inanç geliştirilemez."

- ORGANİZE KÖTÜLÜK

"İşin bir ucunda yargı, bir ucunda siyaset var. Siyaset yargıya müdahale ediyor. Bu organize bir kötülüktür. Bu organize kötülükten ülkeyi çekip çıkarmalıyız. Asıl fail kim? Devleti zarara uğratan anlayış. Olayın 6 yaşındaki bir çocuğa kötülük olarak düşünüp ele almalıyız. Devlet seyirci kalamaz. Bizim isyanımız buna. Kim yaparsa yapsın en ağır şekilde cezalandırılmalı. Burda siyasi gücü sorgulamalıyız. Adalet Bakanlığının önüne gitmesek Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmayacaktı."

- OYLARINA İHTİYACIMIZ YOK

"Organize kötülüğün içinde olan hiç kimsenin oyuna ihtiyacımız yoktur. 6 yaşındaki çocuğa tecavüz ediliyor ama buralardan oy gelecek diye ses çıkarmamak olamaz ben böyle bir oyuda istemiyorum. Bizim için bu oyların değeri hiç yoktur. Bu olaya en büyük tepkiyi muhafazakar kadınların sesi çıktı. Onlarda birer anne onlarda bunu biliyorlar. Buna herkesin sert tepki vermesi lazım. peki hangi güç bu davada geldi bu çocuğun hakkını aramasını engelledi. Devleti çalıştırmayan organ kim?"

EYT VE ASGARİ ÜCRET

"Asgari ücret dört kişilik bir ailenin geçimini sağlayacak rakamdır. Asgari ücret vergiye tabi tutulmamalı. TÜRK-İŞ’in açıklamasını doğru bulmuyoruz. 'Asgari ücret zammı için 7 bin 785 liranın altındaki bir rakamı kabul edemeyiz' diyen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın açıklamasını doğru bulmuyoruz. Asgari ücret nasıl bulunur? Enflasyon ve büyüme rakamlarına bakarak biz asgari ücretin 10 bin 128 TL olması gerektiğinin sonucuna vardık. Asgari ücret 10 bin 128 TL olmasını istiyoruz. İş verene nasıl destek verilebilir burada? Gelir vergisi almayarak, sigorta primlerini düşürerek işverene destek olunur. EYT’de gördüğümüz şu hükümetin bakanlarının birbirinden kopuk çalışıyor olması. Birbirilerinden haberleri yok. Bekliyoruz biz bakalım nasıl bir çözüm olur? Bizde merak ediyoruz. Biz anayasa çalışmasını neden yapıyoruz. Türkiye’nin bir daha ekonomik krizlerle boğuşmaması için atılmış bir adımdır. Devleti keyfi yönetimden kurtarmadığımız sürece büyüyemeyiz."

- HER LİDER KENDİ PARTİSİNİN ADAYIDIR

"Ben en çok bu konuyu yadırgayanım. 'İlla adayınızı açıklayın.' diyorlar. Sistemi değiştirme çabasındayız. Anayasayı değiştireceğiz ve parlamenter sisteme geçeceğiz. Adaydan çok, sistem önemli. Öyle bir sistem kurmalıyız ki, Türkiye bir daha zora girmesin. O yüzden önce sistem çalışmalarımızı yapıyoruz. Biz aday belirleme konusunu daha hiç konuşmadık. İktidara geldiğimizde neyi yapacağız, onu konuşuyoruz. Hükumet programı hakkında ayın 26’sında programlarımızı bitirmiş olacağız. Her partinin lideri doğal olarak kendi partisinin adayıdır elbette. Ama Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı adayını altılı masada ortak belirleyeceğiz. Parti içinde cumhurbaşkanı adaylığı konusunda hiç konuşmadık. Bu sorumluluk meselesidir. Gönül meselesi değildir. İstesek ne olacak burda kişisel istekler söz konusu değildir."

- TERÖRLE MÜCADELE

"Devleti yönetenler iktidarını korumak için çalışmamalı. Terörle mücadele akılcı politikalar ile yapılır. Terörü anlatacaksınız. Destek isteyeceksiniz. 33 askerimizi vuran Rusya idi. Biz ne yapabildik? Rusya açtı, gösterdi kayıtlarını. Biz dünyaya terör ile mücadele ettiğimizi anlatmalıyız yardım istemeliyiz."

- BAŞÖRTÜSÜ KANUN TEKLİFİ

"Bizim kanun teklifi, ‘kadının kılık kıyafeti, siyaset konusu olmasın’ teklifidir. Kadının giyimi, kuşamı siyasetçiler tarafından belirlenmesin. Kadının kılık kıyafeti, bugüne kadar hep siyaset konusu oldu ve buradan oy devşirilmeye çalışıldı. Sayın Erdoğan başka şeyler de ilave ederek anayasa değişikliği teklifinde bulundu. Metni gördük, hukukçu arkadaşlar gördüler. Benim uzun bir vakit ayırıp bakma şansım da olmadı. Tabii, bu anayasa değişikliğinin anayasa hukuku hocaları tarafından değerlendirilmesi lazım. Ama sonuçta, Türkiye’de eğer böyle bir sorun varsa, sorunun tümüyle çözülmesi gerektiğine inanan birisiyim."

- ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

"Ben anayasa hukukçusu değilim. Elbette bu konuları bilen kişilerden görüş alacağız, inceleyeceğiz. Anayasa düzenlemesi doğru mu, değil mi? Henüz bununla ilgili altılı masa toplantısı için bir gündem belirlenmedi."

- KAFTANCIOĞLU VE İMAMOĞLU KONUŞMUYOR MU?

"Hayır, böyle bir şey söz konusu değil. Herkes kendi işini yapıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde birlikte yemek yedik."

- YAVAŞ VE İMAMOĞLU'NUN ADAYLIĞI

İki belediye başkanımızın da (Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş) görevlerini başarıyla sürdürmelerini istiyorum. 6'lı masa cumhurbaşkanı adayı konusunda nasıl karar alırsa, ben de, Ekrem Bey de, Mansur Bey de aynı anda duyacağız. Meral Akşener’in kendi fikridir. Akşener’in fikrine saygı duyarız. İki belediye başkanımızda görevlerini gayet iyi yapıyorlar. Altılı masa ne derse ona uyacağız.