BAYRAM SONRASI FAZLALIKLARDAN KURTULMA DETOKSU

DYT. Damla ARSLAN
Tüm Yazıları
Koskoca bir ay geldi geçti. Ramazan ayının sonlanmasıyla Ramazan Bayramı kapımızı çaldı. Bayram hazırlıkları başladı. Dolmalar, börekler, baklavalar yapılmaya başlandı bir güzel afiyetle yenildi.

Bayram geldi geçti derken tartıya birde baktınızki istenmeyen rakamlar.. Kiminiz 1 kilo kiminiz 3 kilo almış gibi göründü. Merak etmeyin bunlar kalıcı kilolar değil. Bu durumda yapmanız gereken tek şey var dengelemek… Sağlıklı beslenmenin kuralı her zaman dengelemekten geçer. Porsiyon miktarına dikkat ettiğiniz sürece istediğiniz her şeyi tüketebilirsiniz. Sağlıklı beslenmede yasak diye bir şey yoktur. Oldu ki bayramda abarttınız ve bir kaç kilo aldınız. Bu duruma üzülüp aman boşver diyip aynı şekilde sağlıksız beslenmeye devam ederseniz başarısızlık oluşur ve kiloların üzerine kilolar koyarsınız. Ancak bayramda yedim ama ben bunun üstesinden gelirim derseniz ve sağlıklı beslenmeye yönelirseniz o aldığınız bir kaç kilo hemencecik yok olup gider.

Bayram boyunca yapılan ziyaretlerde şekere, çikolataya, tatlıya, böreğe, dolmaya hayır diyemediniz. Belki 1 kilo belki 3 kilo aldınız. Tükettiğiniz 1 porsiyon baklavada yaklaşık 3-4 adet dersek yaklaşık 450-500 kalori almış olacaksınız. Bir bireyin 1 kilo alabilmesi için normal beslenmesinden 7000 kcal daha fazla kalori alması gerekir. Normal hayatınızda 1500-2000 kcal civarında tüketiyorsanız bu bayram sürecinde yani 3-4 günlük süreçte fazladan 7000 kalori almanıza denk gelir. E bir de alkol var, alkolün ise 1 kadehi veya bir bardağı yaklaşık 250-300 kcal civarındadır. 4 kadeh içki tükettiğinizde 1000 kalori almış demek oluyorsunuz. Bütün bunların yanı sıra yenilen börekler, dolmalar derken bir anda kilo almak kaçınılmaz hale geliyor.

Peki bayram sonrasında alınan kiloları nasıl atabilirsiniz. Ben bu konu hakkında bu haftaki yazımda sizlere yol göstermek istedim. Bayram sonrasında detoks öneriyorum ama bu detoks vücudunuzu dengelemeye yarayacak türden. Yani öyle tamamen sıvı beslenelim aç kalalım şeklinde değil, vücudumuzu arındıralım sağlıklı şekilde vücuttaki şişlikten kurtulalım…

Detokstaki asıl amacımız vücuda posa alımını arttırmak olacaktır. Asıl amacımız meyve, sebze ve tahıllar yardımıyla bağırsak sisteminizi hareketlendirmek ve vitamin, mineral alımını arttırmaktır. Günde 2.5- 3 litre suyu mutlaka tüketmelisiniz. Su en iyi ödem atmaya yardımcı besin öğesidir. Bunun yanı sıra çay, kahve, alkol, şekerli meşrubatlar kesinlikle tüketilmemeli. Unutmayın bayramda aldığınız fazladan 7000 kaloriyi vücuttan atmalısınız. Bunun için ise size örnek bir menü yazdım. Bu menü kişiye özel değildir, miktarlar kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak detoksun mantığını anlamanız açısından sizlerle paylaştım.

Fazlalıktan Kurtulma Detoksu Örnek Menü

Sabah Uyanır Uyanmaz:

2 bardak suyun içine yarım limon ve 1 tatlı kaşığı organik elma sirkesi koyup tüketelim.

Kahvaltı:

200 ml kefir + 1 kalın dilim ananas + 1 avuç maydanoz + 1 badem salatalık + 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi +1 tatlı kaşığı keten tohumunu blenderdan geçirip tüketiniz.

Ara:

200 ml su

1 fincan mate çayı veya matcha çayı (toz halindedir) yanında 2 adet kuru erik

Öğle:

4-5 yemek kaşığı kadar haşlanmış karabuğday veya kinoa veya yeşil mercimek veya nohut istediğiniz yeşillikler + 1 yemek kaşığı elma sirkesi + 1/4 olgun avokado + yarım limon + 1/2 adet şeftali koyup tüketiniz.

Ara:

8-10 adet çiğ badem yanında 1 kutu sade probiyotik yoğurt

Akşam:

1 kase yoğurt içine yarım demet semizotu ve biraz maydanoz, dereotu koyunuz üzerine 2 tam ceviz ekleyip tüketiniz.

Veya

Sınırsız haşlanmış sebze (kabak, mantar, taze fasulye, biber gibi ) yanında 1 dilim tuzsuz peynir ve 1 kase yoğurt ile tüketiniz.

Ara:

1 adet maden suyu içine yarım limonu sıkıp 4-5 adet taze nane ekleyip tüketin. Yanında 1-2 adet badem salatalık tüketin.

Dikkat etmeniz gereken noktalar;

Günde 3 litre su tüketiniz.

Bitki çayları şekersiz ve limonlu serbest.

45 dk. tempolu yürüyüş yapın.

Alkol, kahve, gazlı ve şekerli içecekler tüketmeyin.

Sizinle paylaştığım bu önerileri ve örnek menüyü uyguladığınız takdirde kilo veriminiz çok çabuk olacaktır. Aksi takdirde kilolar üzerinize yapışacaktır. Aman yapışmadan fazlalıklarımızdan kurtulalım diyor ve sağlık dolu bir hafta diliyorum.