​BENZİN CANAVARLARININ İDAM TARİHİ BELLİ OLDU

Alican DEĞER 27 Tem 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Hani gaza bastığında ortalığı dumana boğan, neredeyse kilometrede bir litre benzin yakan, gürültülü, gösterişli, bir o kadar da doğa düşmanı araçlarınızla yavaş yavaş vedalaşmaya başlayın.

Hani gaza bastığında ortalığı dumana boğan, neredeyse kilometrede bir litre benzin yakan, gürültülü, gösterişli, bir o kadar da doğa düşmanı araçlarınızla yavaş yavaş vedalaşmaya başlayın. Çünkü dünya elektrikli otomobile geçiyor.

Bundan en büyük zararı petrol üreticisi ülkelerin göreceği açık. Çünkü talep zaten yerlerde, o zaman daha da düşecek. Petrol tabii ki yalnızca otomobillerde kullanılmıyor. Başka yüzlerce alan var. En basitinden plastik bile ondan üretiliyor. Ama otomobillerdeki tüketim belirleyici bir oranda.

İşte artık 150 yıllık petrol savaşları yavaş yavaş sonuna doğru geliyor diyebiliriz. Çünkü önce şirketler, sonra da ülkeler elektrikli araç stratejilerini açıklamaya başladılar. 

İsveçli otomobil devi Volvo da 2019'dan itibaren tüm yeni modellerinde bir elektrik motoru bulunacağını duyurmuştu. Yani ürettiği her araç artık hem elektrikle hem de benzinle çalışacak. 2019 benzin motorlu araç için milat olacak gibi. Çünkü, bir adım ötesi tümüyle elektrikli araçların zorunlu olarak üretimi olacak. 

Bir adım ötesi o kadar da öte değil. Çünkü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkesinin 2040 yılı itibarıyla fosil yakıtlarla çalışan tüm motorlu araçların satışını durduracağını açıkladı. 

İngiltere ise hava kirliliği ile mücadele amacıyla 2040 yılından itibaren ülkede dizel ve benzinli yeni araçların yasaklanacağını duyurdu. İşte benzin motorlarının idam tarihi belli oldu. İngiltere ve Fransa bu yola girdi mi hepsi peşinden gelir bilesiniz.

Dünyanın birçok otomobil şirketi artık harıl harıl bu tür araçlar için çalışıyor. Aklınıza kim gelirse. Elektrikli araç üreten Tesla şirketinin hisseleri borsada sürekli tavan yapıyor. 

Türkiye’de milli otomobil üretimi konusunda çalışmalar var. Sonuçları ne durumda bilemiyorum. Ama geçenlerde, elektrikli araç olarak üretilebileceği yolunda haberler okudum. Eğer öyleyse doğru bir iş. Artık benzin motorlu araçlar olmayacağına göre, biz işin başındayken yöntem değiştirmeliyiz. Zaten biten bir teknolojiye yatırım yapmamalıyız. Benzin motorunda kaçırdığımız treni elektrik motorunda yakalamalıyız.

Şöyle bir düşünsenize: Yoğun trafiktesiniz ortalıkta egzoz dumanı ve motor sesi yok. Hayal gibi değil mi?

Üstelik petrol fiyatları yerlerde sürünüyor. “Körün istediği bir göz, Allah vermiş iki göz” durumu.