Vakıf Katılım web

​BEYAZ ÇAY

DYT. Damla ARSLAN
Tüm Yazıları
Ülkemizde bolca yetişen çay, sohbetlerimizde, yemekten sonra, görüşmelerimizde, kahvaltımızda kısacası günlük hayatımızda yeri olan vazgeçilmez içeceğimizdir.

Ülkemizde bolca yetişen çay, sohbetlerimizde, yemekten sonra, görüşmelerimizde, kahvaltımızda kısacası günlük hayatımızda yeri olan vazgeçilmez içeceğimizdir. Çayın bir çok çeşidinin olduğunu biliyoruz. Bitki çayları, meyve çayları, yeşil çay derken bu haftaki yazımda son trendlerden biri olan beyaz çayı sizlere açıklamak istedim. 

Çin’de bolca bulunan bu çay ülkemizde de yetişmektedir. Beyaz çayın diğer çaylara göre daha pahalı olması ise yağmurlu ya da çok nemli günlerde hasat yapılamadığından çok az elde edilmesi ve nadir bulunmasındandır. Bahar ayının ilk başlarında, sadece yeni filizlenmiş tomurcuk haldeki üst yaprakların tek tek özenle toplanıp, hiçbir işlem görmeden kurutulmasıyla elde edilir. Aslında aynı bitkiden elde edilen siyah çay, yeşil çay ve beyaz çay arasındaki fark soldurma, fırınlama,kurutma, fermantasyon gibi işlemlerin uygulanmasıdır. Bu işlemler en çok siyah çayda yapılmakla birlikte yeşil çay az işlem görür ve beyaz çay hiç işlem görmez. Bu sebeple işlem görmeyen beyaz çayın antioksidan kapasitesi diğer çaylara oranla çok daha fazladır. İçinde bulunan ‘Kateşinler’ denilen bu antioksidan fitokimyasallar sayesinde vücudumuza bir çok faydası bulunmaktadır.

Beyaz Çay ile Bağışıklığınız Artsın!

Vücudumuzun savunma sistemini bozan serbest radikaller dediğimiz maddeler hücrelerimize zarar verir, beyaz çay bu noktaya devreye girer. Serbest radikallerin azalmasını sağlayarak vücudu korumaya alır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek miktarda bulunan antioksidan maddeler vücudun savunma sistemini güçlendirerek anti-kanserojen etkiye sahiptir. Özellikle akciğer, kolon, prostat, mide kanseri gibi birçok farklı kansere karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.

Beyaz Çay İçerek Gençleşin

Çay içip gençleşilir mi demeyin bu çay gençleştiriyor! İçinde bulunan bu antioksidan maddeler sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmıyor bunu yaparken vücutta oluşan stresi azaltıyor ve hücrelerinin yenilenmesini sağlıyor. Böylece güzelleşen cilt, azalan kollajen ve elastin yıkımı ile sıkı ve esnek cilt oluşumunu destekler. 50 yaşındayken 30 yaşındaki bir yüze sahip olmayı kim istemez ki?

Metabolizma Hızlandıran Çay

Yapılan araştırmalarda düzenli olarak günlük tüketilen beyaz çay yağ hücresi oluşumunu yüzde 70 oranında engellediği ve var olan yağ hücrelerinin yakımına katkıda bulunduğu saptanmıştır. Yani düzenli olarak bu çayı içtiğinizde yağ yakımınız hızlanır, kilo vermenize yardımcı olur.

Sağlam Dişlere Kavuşun

Ağız ve diş sağlığını probleminiz var ise beyaz çay tüketmeye başlamalısınız. İçeriğindeki flavanoidler ve taninler sayesinde ağız içerisindeki plağa yol açan bakterilerin gelişimini durduran beyaz çayın, florid içeriğiyle de plak ve kötü nefes kokusuna neden olan bakteri öldürdüğü ve diş çürüğü riskini azalttığı saptanmıştır.

Kötü Yağlara Elveda

Günde en az 2 fincan beyaz çay içmek iyi huylu kolesterol (HDL) yükseltirken kötü kolesterolü (LDL) düşürür ,diğer yandan damarlardan kan akımının düzgün olmasını sağlayarak yüksek kan basıncını düşürür. Kalp- damar sağlığınızı beyaz çay tüketerek hastalıklardan koruyabilirsiniz.

Şeker Hastaları Dikkat!

Beyaz çayı düzenli olarak tüketen bireylerin insülin salınımının arttığı ve kan glikoz düzeyinin düştüğü tespit edilmiştir. Kan şekerini ve insülin seviyesini düzenleyen beyaz çay şeker hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde olumlu etki gösterir.

Sağlam Kemikler İçin Beyaz Çay İçin

Kemik mineral yoğunluğunu arttıran beyaz çay kemik yapısını güçlendirmeye de yardımcı oluyor. Ayrıca Romatoid artrit ve romatizmal hastalıklar gibi eklem hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Beyaz Çay Nasıl Demlenir ? Nasıl İçilir? Ne Kadar İçilmelidir?

Antioksidan özelliğinin kaybolmaması için beyaz çay su ile kesinlikle kaynatılmamalıdır. Sıcak suyun içerisinde 5-6 dk demledikten sonra tüketebilirsiniz. Eğer sallama poşet çay ise 1 dk bardağınızda demlenmesi yeterli olacaktır. 

Siyah (1 fincanda 40 mg kafein) ve yeşilçaya (1 fincanda 20 mg kafein) oranla daha az kafein içeren beyaz çayın (1 fincanda 15 mg kafein) tadı bu çaylara oranla daha yumuşaktır. Tadı hafif ve aroması yoğun olmadığından çok baharatlı yemeklerden hemen sonra tüketmeniz tadını algılamanızı engelleyecektir. 

Yumuşak içimiyle tüketimi oldukça kolay olan beyaz çayı günde 3-5 fincan kadar tüketilebilirsiniz. Tadını biraz daha güzelleştirmek isterseniz çubuk tarçını ile denemelisiniz.