BHUTANLI GÖZLÜKLER

Mustafa Kadir ATASOY
Tüm Yazıları
Esenboğa bu sabah epey kalabalık. Uzak Asyalı turistl er mağazaları dolaşıyor. Bir şeyler alıyorlar.

Esenboğa bu sabah epey kalabalık. Uzak Asyalı turistl er mağazaları dolaşıyor. Bir şeyler alıyorlar. Biz karton bardakta çayımızı içiyoruz, poğaçamızı yiyoruz. Aklıma 14 Kasım 2005 Esenboğa Yangını geliyor. Allah korusun, havacılığımıza, turizmimize yönelebilecek başk a büyük tehditler var.

Ankara’ya gelen turistler Kapadokya’yı biliyor, Hattuşa’yı, Çatalhöyük’ü daha az… Hattuşa, Çatalhöyük gibi isimler AVM, otel, restoran, kafe ismi olmamalı. Bunlar bilgi kirliliğine yol açıyor. Etrafa biraz da Bhutanlı gözlüklerle bakmak gerek. Burada iki gün kalacak Jigme tarihhakkında bilinmesi gereken malumatı ner eden edinir? Jigme’nin ziyaret edeceği en iyi beşmüze ve ibadethane hangisidir? En iyi beş restoran, kafe, yürüyüş güzergâhı hangisidir?Ayrılırken cebinde biraz Türk Lirası kalacak. Uçağı kaçırmamak için uçuştan dört saat erken geleceği Esenboğa’dan hediyelik eşya olarak Çin malları değil de ne almalıdır?

Jigme, Anadolu’nun merkezi burası. Şimdi unutulmuş olsa da I. Murşili'den Telepinuş'un dö nemine kadar Gasıp Krallar devri yaşadı bu topraklar… Hantili  ihtiyarladığında, kendi öz oğluyla eski suç ortağı Zidanza'nın beraber ter tiplediği suikastta öldürüldü. Böylece Murşili'yi öldürmenin  cezasını çekmişti.

Doğru yere yatırım yaparsak bu şehir turizmden çok kazanacak. Şehre baktığımızda gördüğümüz şu çirkin şeyler, beton, asfalt, otomobil ve gökdelenler… Egzoz canavarının soluduğu gri duman şehrin  üzerini örtüyor. Daha güzel bir belde hayal etmeli. Tektosagların savaşı kaybettikleri şu Elmadağ büyük bir ormana dönüşse mesela. Çocuklarımızın  tabiatla, toprakla münasebetlerini kurabilsek, işe ihtiyacı olan gençleri yerel turizm ajansında istihdam etsek. Memleketteki Orman Dede olgusunu görebilsek... Sungurlulu Mehmet Kurman, Seydişehirli İsmet Yavuz, Konya Ereğlili Rahim Demirbaş, Mardinli Şeyhmus Erginoğlu, Pe rtekli Ziya Abay birer “Orman Dede. Herkesin zikzaklı takkeleriyle katıldığı bir Orman Dede festivali tasarlayabilsek, böylece halkın da ağaç dikmesini teşvik edebiliriz.

Bu yıl da orman yangınları yüreğimizi yakıyor. Anadolu’da yakın tarihin en büyük birinci ve ikinci yangınlarındaki orman kaybı 1979'daki Marmaris yangınında 13 bin hektar, 2008 Manavgat yangınında 10 bin hektar civarındaydı. 2021’de i se Manavgat civarında 50 bin hektar, Marmaris’te 13 bin hektar orman yandı. O halde Marmaris ve Manavgat’a özel tedbirler alınmalıdır.

Ankara’da yeni spor sahaları, bisiklet yolları, paten parkurları oluşturuluyor. Kitaplarla, kütüphanelerle gençlerin irtib atları gelişiyor. Halk kütüphanelerinde kitap okumak zor iş. Balgat’taki kütüphane çok hava sız. Merkezi idarenin halk kütüphanelerini yeni bir şekle kavuşturması gerekir. Ne diyordu Rasim Özdenören “bol bol okuyun ve okumayı terk etmeyin. Derdi olan insan okur, derdi olmayan da okuyarak dert sahibi olur. Asıl mesele bir derdimizin olmasıdır”. Grenoble  şehrindeki gibi kâğıda basılı hikâye dağıtma makinelerimiz olmasa da belki bankta oturup Özdenören’in yarım kalan Hastalar ve Işıklar kitabını bitirebiliriz.