Vakıf Katılım web

BİRİLERİ "KARA GECE" Mİ DEDİ!

Fehmi KETENCİ 16 Oca 2021

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Bu sıralar iki maçlı Süper Lig karşılaşmalarının oynandığı dönemlerdeyiz.

      2020’de, sporumuzda akılda hiç denecek sayıda güzel şeyler bırakmayacak kadar berbat bir yıl geçirdik.

      Bu sıralar iki maçlı Süper Lig karşılaşmalarının oynandığı dönemlerdeyiz. Hafta arası ve hafta sonu oynanan karşılaşmaların planlanması Süper Lig’de bazı takımların şikayetlerine neden oluyor. Baktığınzda bu şikayetlerinde haklılar da. Uzunca bir süredir fikstür planlamalarının yayıncı kuruluşun istekleri doğrultusunda düzenlendiği konusu nerdeyse “şehir efsanesi”ne dönüştü.. Şaşırtıcı olan ise; bu konuda iyice ayyuka çıkan şikayetlere, başta TFF olmak üzere Kulüpler Birliği Vakfı’nın kulaklarını tıkadığı, pek ilgi duymadığını söylememiz pek de abartı olmaz.

      Sahi, bu Kulüpler Birliği Vakfı ne yapar, liglerde yaşanalar, kulüplerin her tür haklarını konunması, takip konusu öncelikli görevi olan bu STK, kulüpler ile ve yayıncı kuruluş arasında yaşananlar konusunda tam anlamıyla “üç maymun”u oynuyor gibiler. Kulüplerin bazıları arasında oldukça sert tartışmalar duyulmayacak gibi değil.. TFF’de yaşananlar, en önemli kurumlarından MHK’da ortaya atılan, söylenti olmaktan öteye taşan, Hakem, “VAR” ve “AVAR” atamaları, oralarda yaşananlar ile ilgili şikayetler. Son zamanlarda TFF, Ceza, Tahkim Kurulları üzerinde yoğunlaşmaya başlayan olumsuzluklar, futbolumuzda iyice kronikleşen, gündemden düşmeyen yönetim aksaklıkları, kanayan bir yara olarak iyice öne çıkmaya dillendirilmeye başladı.

      Uzun zamandan beri ısrarla dile getirdiğim; Süper Ligimiz’de uygulanan “VAR” ve “AVAR” sistemindeki yanlış, kafaları karıştıran uygulama yanlışlarının hakemler üzerine yansıyan olumsuzluklarıdır. Hak etmedikleri eleştirilerin hedefine yerleştirilmeleri ve bu ortamdan çok daha fazla etkilenmeleri, hakemlerimizi, iyice zor durumda bırakıyor. Kendilerini güvenlerinin kalmadığı çok net belli oluyor. Hakemlerimizin sahada tek yönetici özellikleri iyice kaybetmeleri, karar yetkilerini iyice “VAR”a aktarmış olmaları, gelecekleri için hiç de iyi olmayacaktır. FIFA kokartlı hakemler de dahil birçok hakemimizin yaptıkları; çoğu hataları ve standart dışı kararlarının, “VAR” yanlış yönlendirilmelerinden meydana gelen kararlar olduğu çok net görülebiliyor.

      Hakemlerimiz artık yanlışları nedeniyle en çok konuşulan durumundalar. Birileri ise, bu gidişatı sadece izliyorlar. Görünen o ki; TFF ve tüm kurulları bu işi yönetmekte yetersizler. Hakem, “VAR” ve “AVAR” atamaları, Tahkim Kurulu’nun kişiler endeksli kararları, Kulüp Başkanları’nın birbirleri ile atışmaları, Tahkim ve Ceza kurullarınca Hocalara, Klüp Başkanları ve futbolculara verilen cezalardaki tutarsızlıklar işin inandırıcılık ekseninden iyice saptığını gösteriyor.

      Bir başka sorun ise; naklen yayınları üstlenen yayıncı kuruluş Bein Sports’ta son haftalarda sergilenenler. Abonelik ücreti olarak kucak dolusu para ödeyenlere izletmek zorunda bıraktıkları koyu taraftar yorumcuları, özellikle bazı takımlar üzerinde yoğunlaştırdıkları fanatik yaklaşımlı değerlendirmeleri ve bazılarının haddini aşan yorumları iyice konrtolden çıkmış durumda. En çok rahatsızlık yaratanı ise; karşılaşmalardan kare kare, zaman doldurmaya yönelik, biraz taraftarlık yansıtan, saçma sapan pozisyon görüntüleri ve takım taraftarlığına endeksli maç yorumları, takım ayırımını yansıtan pozisyon yorumları, bu arada Bein Sports ekranındaki sunucuların apaçık takım ayıran yorumları iyice bıktırmaya başladı.

       En kötüsü ve de ayıbı ise; Fenerbahçe Futbol Takımı’na karşı takınılan olumsuz davranışlar. Geçtiğimiz hafta bir başka takımın maç naklen yayını sırasında ekrana yansıtılan Fenerbahçe ile ilgili küfürlü sözleri ekrana taşıyablmek ne cesarettir. Bilin ki, bunun karşılığı Fenerbahçe yönetimi ve taraftarınca size fazlasıyla yansıtılacaktır. Bunun ilk işaretleri Başkan Ali Koç tarafından çok net olarak dile getirildi.

      Taahhüdüm sona erdiğinde ilk iş olarak ben de dekoderinizi iade edeceğim.

      Bir başka takımın maç naklen yayını sırasında Türkiye’nin en büyük kulübü Fenerbahçe aleyhine ekrana yansıtılan küfürün asla özürü olmaz. “Futbolumuzda kara gece” diyenler bu durumda ne diyebilmişlerdir acaba.

      Bilinmelidir ki; Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray’sız ne Türk futbolu ne de Bein Sport olur.