BİRLİKLER TUZLA BUZ OLURKEN

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Şimdi bir virüs tüm sınırları kaldırdı. Mazlumların yıllardır yaşadığı çaresizliği mutlu Batı'nın sokaklarına getirdi. Salgın elbet bir gün sonlanacak ama dünya eskisi gibi olmayacak.

Avrupa Birliği, birleşik federal devlet ABD, birleşik krallık İngiltere korona salgını sonrası nasıl olacak?

İtalya Ana Muhalefet Lideri Salvini;

●Avrupa Birliği'nden nefret ediyorum.

●Burası yılanlarla, çakallarla dolu bir mağara.

●Önce şu salgını yenip sonra da bu birliği düşüneceğiz.

●Gerekirse birliğe güle güle deriz.

diyor bu son aylarda çıkan çatlak seslerden sadece biri.

 Avrupa Birliği üyesi kurucu üyesi olan İtalya’nın ardından İspanya’ya da yardım edemedi. İtalya’ya virüsle mücadele için yardım Rusya yapıyor ve Çinli bir sağlık heyeti Roma'da. İtalyanlar bu iki ülkenin bayrağını İtalya bayrağının yanında dalgalandırıyor.

Avrupa Birliği’nin lokomotifi olan Almanya krizde liderlik etmedi. Fransa'ya bakıldığında derin bir içe kapanma var.

Kendisini büyük fotoğrafın lideri olarak gören ABD ise virüs salgının yeni merkezi olurken buna rağmen Trump “Çin Virüsü” diyerek hedef saptırırken kasım ayındaki seçimler için krizi avantaja çevirme derdinde. Avrupalı müttefiklerine yardım etmeyen bir ABD var.

İngiltere kendisini AB’nin dışına atsa da virüse karşı “ne yapacağını bilmez halde” hareket ediyor. Çin sonucu doğru bulamayan test kitleri ile adeta suç delillerini yok etmeye çalışıyor. Virüsü günlerce başta Dünya Sağlık Örgütü'nden saklayan Pekin yönetimi dünyaya can simidi rolünü oynuyor.

Rusya sessizlik içinde dünyayı izlerken Kremlin krizden nasıl avantaj çıkaracağının adımlarını planlıyor. İtalya dışında tüm Avrupa'ya destek vermeye hazır olduğu sinyalini veriyor. Putin ise, koronavirüsün yayılmasını durdurduklarını ve durumu kontrol altına aldıklarını belirtiliyor. Rusya konusunda kafalar karışık.

Avrupa'nın yaşadığı bu yalnızlık Türkiye'nin yıllarca yaşadığı yalnızlığa benzemese de yeni bir dönemin ilk öncüsü. Türkiye'yi terörle mücadele de yalnız bıraktılar. Suriye krizinde yalnız bıraktılar. Sınır aşan insan hareketleri konusunda yalnız bıraktılar. Batı kulübü kahkaha dolu partiler vererek maskeli baloda mutluluk fotoğrafları veriyordu. Yemen'deki açlık onlara çok uzaktı. Avrupa'nın kıyılarına vuran Aylan bebek fotoğrafları sadece birkaç damla gözyaşı idi. DEAŞ terörüyle gelen ölümler sınırlarından çok uzaktı.

Şimdi bir virüs tüm sınırları kaldırdı. Mazlumların yıllardır yaşadığı çaresizliği mutlu Batı'nın sokaklarına getirdi. Salgın elbet bir gün sonlanacak ama dünya eskisi gibi olmayacak.