​BU DA MI SUUDİLERİN YOLSUZLUK OPERASYONU?

İlnur ÇEVİK 09 Kas 2017

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Suudi Arabistan'da darbenin ikinci ayağı dün gerçekleşti.

Suudi Arabistan’da darbenin ikinci ayağı dün gerçekleşti. Yine onlarca siyaset ve iş adamı tutuklandı… Yani bu dalga dalga gelen operasyonlar gerçekten yolsuzluklarla mücadelenin bir parçası mı yoksa açık açık genç bir veliaht prensin bir saray darbesi mi?

Görülen o ki Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu'na başkanlık yapan Veliaht Prens Muhammed bin Salman, iktidarı tamamen ele geçirmek için bu işlere soyundu ve ortalığı darmadağın etti.

Haziran ayında 'Veliaht Prens'likten azledilen Muhammed bin Nayif'in malvarlığının da dondurulduğu iddiası da bu ihtimali kuvvetlendiriyor. Şimdiye kadar ülkedeki en az bin 700 kişinin hesabı donduruldu.

4 yıldır Kraliyet Muhafızları Bakanı olan Prens Mutab bin Abdullah ve nisandan bu yana ekonomi bakanlığı yapan Adil Fakih, birinci dalgada gözaltına alınanlar arasındaydı. Prens Mutab bin Abdullah, tahta aday isimler arasında görülüyordu.

Yani eski ve yeni potansiyel rakipler de bir bir sahneden siliniyor.

Amerika ise dimdik Prens Salma’nın arkasında… ABD Başkanı Donald Trump gözaltına alınanların 'ülkeyi yıllardır sağanlar' olduğunu söyleyerek çok iddialı konuşuyor… İnşallah Katar abluka olayında Salman’ı dolduruşa getirip sonradan arkasından çekilen Trump bu sefer dik durur da Salman’ı ateşe atmaz…

Salman şimdilik palayı sallıyor ve netice alıyor ama bu nereye kadar böyle gidecek? Çok sevdiğimiz ve saygı duyduğumuz bir zamanlar Riyad’da da büyükelçilik yapmış olan eski Dışişleri Bakanımız Yaşar Yakış, Salman’ın reformlarını destekleyen ve Suudi Arabistan dışında iyi eğitim görmüş bir genç kuşağın yanında tutucu ve DEAŞ söylemleri ile yoğrulmuş ve Salman’a karşı gelecek 20 milyon dindar ve tutucu Suudi’den bahsediyor… Bunlar Salman için tehdit ve veliaht prens bunlarla başa çıkabilecek mi?

İşte bunun cevabı Suudi Arabistan’ın geleceğini tayin edecek…