Vakıf Katılım web

BURUN TİP ESTETİĞİ

Op. Dr. Gülay BOZTOSUN
Tüm Yazıları
Burun her parçası ile çok dikkat çeker, yüzün tam ortasında yer aldığı için milimetrik farklılıklar göze batar.

Burun ucu estetiği;

Burun her parçası ile çok dikkat çeker, yüzün tam ortasında yer aldığı için milimetrik farklılıklar göze batar. Burun ifademizi şekillendirmede, yüzümüzün anlamını oluşturmada yardımcı olur. Burun sırtından da problem olmadan, sadece ucunda şekil bozukluğu çok nadir de olsa görülebilmektedir. Eski ameliyatlara bağlı olarak oluşan deformiteler sık görülür burun ucunda.

Burun eğriliklerinde en sık rastladığımız burun sırtı ve ucu ile birlikte ayrıca içini de kapsayan bir eğrilik olmasıdır. Burun içinde orta hatta bulunan “septum” dediğimiz kısım “bir evin kolon içeren duvarları” gibidir. Bu kısım eğri ise duvarlarında yapılan bütün değişiklikler sonrasında septum dediğimiz yapının eğriliklerine göre tekrar şekillenecektir. Aslında bu nedenle septum tam düzeltilmeden ya da septum düzeltildiği halde üstte bulunan kıkırdakların düzeltmesinin tam olmamasından kaynaklanan 3-5 kez opere olan hastaları görmek kaçınılmaz olmaktadır.

Yüzümüzde ve vücudumuzda asimetri vardır ama fark edilemeyecek kadar hafiftir bu artık bilinmektedir, ama öyle asimetriler vardır ki burun ve ağız orta hattı birbirinden farklıdır çünkü yüzün tek taraflı bununda bir kısmı az gelişmiştir ya da çok gelişmiştir; daha da abartılı asimetriler vardır ki hatta bunları doğumsal anomali olarak da adlandırmaktayız. Bu tür hastalar erişkin döneminde daha sık görülmektedir.

Örneğin yüzün tek tarafı az gelişmiş ya da hiç gelişmemiş, eksik, çok ufak kalmıştır. Bu tür kişilerde her iki kaşın orta noktası ile burun devamlılığı normaldeki gibi düz değil sağa sola doğru olmaktadır hatta devamındaki dudak orta noktasında daha farklı bir yönde olabilmektedir.

Bu tür hastalar estetik mucizeler isteyerek başvurur. Yüzünde mevcut asimetrinin tam ortada yer alan burundan kaynaklandığını sanmaktadırlar ve bu yönde bir istekle başvurmaktadırlar. Ya da bütündekini fark etmekte ama burun operasyonu ile tamamında düzelme beklemektedir.

Bu tür hastalar daha ciddi bir ortodontik fasyal tomografilerle değerlendirilmelidir. Patolojiler ortaya konarak asimetrilerin tamamını düzeltmek mümkün olmadığı için en çözümsel yoldan doğala yaklaşmak gerekmektedir.

Burun UCU estetiği gereken hastalarda sadece burun TİP dediğimiz kısımda yapılacak düzeltme yani genişlik, sivrilik, sağa sola düzensiz (eğrilik) olması durumunda operasyon lokal anestezi altında yapılır. Alçı, atele gerek olmaz, içten girilerek yani kapalı teknikle kolaylıkla yapılır. Morarma olmaz, tampon konmasına gerek yoktur.