Vakıf Katılım web

Cape Town'un 100 günden az suyu kaldı

Gizem ŞENYURT 22 Oca 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
​Güney Afrika Cumhuriyeti'nin turistik merkezlerinden Cape Town, dünyanın tamamen susuz kalan ilk büyük şehri olmak üzere. Yaklaşık üç yıldır ciddi kuraklıkla mücadele eden Cape Town, tarihinin en kurak dönemini yaşıyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin turistik merkezlerinden Cape Town, dünyanın tamamen susuz kalan ilk büyük şehri olmak üzere. Yaklaşık üç yıldır ciddi kuraklıkla mücadele eden Cape Town, tarihinin en kurak dönemini yaşıyor. Meteoroloji uzmanlarının yakın gelecekte yağış öngörmediği şehirde yetkililer vatandaşlara su tüketimlerini kısmalarını söyledi. Şehirde yaşayan 3,7 milyon kişi, duş sürelerini kısaltacak, araçlarını yıkamayacak, sifonları mümkün olduğunda az çekecek yoksa 21 Nisan 2018’den itibaren musluklar kapanacak. 

cape town

Yetkililerin geçen hafta yaptığı duyuruda 21 Nisan 2018, şehrin mevcut su tüketimi bu şekilde devam ederse muslukların kapatılacağı ve suyun tükeneceği “Sıfırıncı Gün” olarak ilan edildi.

Eğer şehrin su sorunu çözülmez alternatif su kaynakları güvenceye alınmazsa Cape Townlular, her gün 25 litrelik su haklarını karne ile almak için kuyruklara girecek.

Norveç, kürk çiftliklerini kapatıyor

Hayvan hakları örgütü NOAH’ın yaptığı açıklamada 2025 yılı itibariyle Norveç’te tüm kürk çiftliklerinin kapatılacağı duyuruldu. Bir zamanlar dünyanın en büyük post üreticisi olan Norveç, günümüzde hala açık olan 200 kürk çiftliğinden yıllık 46 milyon dolar gelir elde ediyor. Kaynaklar, Norveç’teki bu 200 çiftlikte her yıl yaklaşık 700 bin vizon ve 110 bin tilkinin kürkleri için öldürüldüğünü belirtiyor.

NOAH’ın yaptığı açıklamada 28 yıldır verdikleri mücadele karşılığından hükümetin kürk çiftliklerinin kapatılması önerisine olumlu yaklaştığı söylendi. Buna karşılık Norveçli kürk üreticileri katı hayvan refahı kurallarına uyduklarını, Avrupa’nın kıta çapındaki en büyük hayvan refahı değerlendirme programını yürüten WelFur tarafından denetlenmeyi kabul ettiklerini söyleyerek karara itiraz etti.

norveç-kürk-yasağı

Hükümetin yeni kararı, Başbakan Erna Solberg’in Muhafazakar Partisi ile kürk karşıtı Liberal Parti koalisyonunun vardığı anlaşmayla alındı. Norveç’te son yıllarda gittikçe artan kürk karşıtı yaklaşım, vatandaşın oylarını etkilediğinden hükümetin bu hamlesi, oy kazanmak için alınmış göründü.

Norveç halkı, 2014’te hayvan hakları örgütü PETA’nın Norveç’teki kürk çiftliklerinde yaşananları gözler önüne seren gizli çekim belgeselinden sonra kürk kullanımına büyük ölçüde tepki göstermeye başladı. 2016 yılında 5,2 milyon nüfuslu ülkede 13 bin kişinin katıldığı, Avrupa tarihinin en büyük kürk karşıtı protestosu düzenlendi. 

Yeni kararla birlikte tüm çiftlikler 2024 yılı sonuna kadar kapanmak zorunda. Böylece Norveç de kürk çiftliklerini yasaklayan Avrupa ülkeleri arasında Avusturya, Bosna Hersek, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, Makedonya, Sırbistan ve Slovenya ile birlikte yer aldı.

Macau’da krupiye, kumarhaneden 6 milyon dolar çaldı

“Asya’nın Las Vegas’ı” olarak adlandırılan Çin’e bağlı özerk Macau bölgesi, geçen hafta filmleri bir kumarhane soygununa sahne oldu. Macau, Çin genelinde kumar oynamanın özel kurallara bağlı olarak serbest olduğu tek bölge. Bu nedenle “Çin’in Las Vegas’ı” olarak biliniyor. Polis, soygunun Macau’nun en büyük kumarhanelerinden birinde bir krupiye tarafından gerçekleştiğini açıkladı. Krupiye, çalıştığı kumarhaneden tam 47 milyon Hong Kong doları yani 6 milyon ABD doları değerinde fiş çalarak kayıplara karıştı. Polis, soygunun gerçekleştiği kumarhanenin adını vermese de Reuters’a göre film senaryolarını aratmayan soygun Wynn Macau kumarhanesinin VIP salonunda yaşandı. 

Kumarhaneden çalınan fişler sadece Wynn Resort’a ait kumarhanelerde bozdurularak nakit paraya dönüştürülebiliyor. Polis, soygunun tek kişinin işi mi olduğunu yoksa soyguncunun içeriden başka yardım alıp almadığını araştırıyor. 

macau

Macau’da 2017 yılında kumarhanelerden elde edilen toplam gelir 33 milyar dolar oldu. Kumarhane soygunları çok nadir yaşansa da zaman zaman meydana geliyor. Macau’daki son kumarhane soygunu yine bir çalışan tarafından 2016’da L’Arc Macau Casino’da yaşanmıştı. VIP salon görevlisi, kumarhaneden 99 milyon Hong Kong doları çalarak kaçmış, sonrasında yakalanmıştı.