CHP'Lİ BELEDİYELER TURİZMİN NERESİNDE?

Musa ALİOĞLU 22 Ara 2019

Musa ALİOĞLU
Tüm Yazıları
CHP'li belediyeler, merkezi yönetimin desteği olmadan neyi nasıl yapabilirimin mücadelesini verirken birtakım konuları nasıl lehimize çeviririzin de çabasını sürdürüyor.

Türk siyasi hayatında 23 Mart 2019’daki yerel seçimler şaşırtıcı sonuçlarıyla dikkat çeker. Bu seçimde büyükşehir belediyeleri olarak adlandırılan İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Mersin, Muğla gibi önemli metropoller el değiştirdi ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçti. CHP Genel Seçimlerde alamadığı oy oranını yerel seçimde alarak önemli bir güç olduğunu ilk kez ortaya koydu.
CHP’li belediyeler, merkezi yönetimin desteği olmadan neyi nasıl yapabilirimin mücadelesini verirken birtakım konuları nasıl lehimize çeviririzin de çabasını sürdürüyor. Bu konuların başında turizm geliyor. İlk olarak, “İstanbul Turizm Platformu Koordinatörlüğü” kurup, işin başınada İstanbul’un turizmden sorumlu vali yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü gibi önemli görevler üstlenen deneyimli isim Cumhur Güven Taşbaşı’yı getirmişti. Paydaşlarla yapılan platform tanıtımı sonrası işin önemini daha iyi kavrayan CHP parti yönetimi bu kez en çok turist çeken ve turizm için çok önemli olan büyükşehirlerdeki tüm başkanlarını İstanbul’da buluşturdu. Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak tarafından organize edilen “Yerel Yönetimler ve Turizm Zirvesi” CHP’nin yerelden aldığı güçle ulusal çapta iktidar olabilme gayretinin ilk adımı olarak nitelendiriliyor. CHP, klasik kalıplarını kırarak, turizm gibi çok önemli bir sektörden nasıl faydalanır ve bunu oya nasıl tahvil ederizin hesabını yapıyor dersek hiç de yanlış olmaz.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok iyi hazırlandığı konuşması ilgiyle izlendi. Ekrem İmamoğlu (İstanbul), Mansur Yavaş (Ankara), Prof. Yılmaz Büyükerşen (Eskişehir), Osman Gürün (Muğla), Zeydan Kayalar (Adana), Muhittin Böcek (Antalya), Lütfü Savaş (Hatay), Vahap Seçer (Mersin), Kadir Albayrak’ın (Tekirdağ), katıldığı toplantıda gözler İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer’ı aradı. İlk anda göremedik.
Kuru kalabalıktan uzak, 300’ü aşkın eski ve yeni iş bilen insanları bir araya getiren bu toplantıda, TÜRSAB Onursal Başkan Talha Çamaş, TUROB Önceki Başkanı Timur Bayındır, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Önceki Başkanı Turgut Gür, TÜREB Önceki Başkanı Şerif Yenen, İstanbul Rehberler Odası Başkanı Sedat Bornovalı, TÜRSAB Y. K Üyesi Nalan Yeşilyurt, TÜROFED’den (Türkiye Otelciler Federasyonu) Başkan Osman Ayık, Bülent Bülbüloğlu (Güney Ege Otelciler Birliği Başkanı), Tavit Köletavitoğlu, Ali Güreli ve Yusuf Hacısüleyman vardı. Üç yıl önce ilk kez yapılan bu ikinci zirvede TBMM’de kabul edilen Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ve Konaklama Vergisi için vurgu yapıldı. Ana Muhalefet Partisi, verginin cirodan değil kardan alınacağını belirtip bu vergi için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını dile getirdi. Turizmciler bu süreci bence ilgiyle takip edecektir.
Yerel yönetimlerin yerli ve turiste hizmet verdiğini, fakat bu vergilerden pay alma gibi bir hakkı olmadığının dile getirildiği toplantıda yereldeki bu başarıyı genele taşıma gayreti içinde olacağız denildi.
İlk konuşmayı, “ev sahibi” sıfatıyla, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yaptı. Genç’in ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak birer konuşma gerçekleştirdi. Zirve’nin açılış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin yüzde 90'ının CHP’li belediyelerin yönetimde olduğu yerlere geldiğini belirterek, "Siyasal iktidarın yerel yönetimlere her türlü desteği vermesi gerekirken, 'Acaba biz bu desteği nasıl keseriz?' onun arayışı içindeler. Biz asla şikayet etmeyeceğiz. Her türlü engeli aşıp bu ülkeye hizmet etmeye devam edeceğiz. Şikayet eden değil, sorunu çözen belediye başkanlarımız var" dedi.
Kılıçdaroğlu, “Aslında her şey bir merakla başlıyor. Doğduğumuz andan itibaren merak ederiz. Çevreyi merak ederiz. Annemizi babamızı merak ederiz. Bir süre sonra köyümüzü kentimizi, bir süre sonra Türkiye’yi bir süre sonra da dünyayı merak ederiz. İnsanoğlu hayatın her tarafını geçmişi ve geleceği merak eder ve düşüncesini onun üzerine inşa eder. Merak dediğimiz kavram uzayı keşfetmek değil, merak dediğimiz kavram aynı zamanda dünyayı da keşfetmektir. Merak ediyorsak Hindistan’da ne oldu? Oraya gideceğiz göreceğiz. Çin’e gideceğiz. Dünyanın neresini merak ediyorsak bir şekilde gideceğiz. Dolayısıyla turizmi ağırlıklı olarak insanlığın gündemine getiren temel olgu meraktır. Bizim yapmamız gereken şu; acaba insanların Türkiye’yi, Türkiye’nin herhangi bir ilini, beldesini veya köyünü veya herhangi bir bölgesini gezmek için nasıl bir merak uyandırmalıyız. Nasıl bir bilgi vermeliyiz ki insanlar bir şekliyle Türkiye’ye gelebilsinler bir şekliyle gelip Türkiye’de meraklarını gidebilsinler. Gözleriyle görsünler, olaya tanık olsunlar konuşabilsinler” diye konuştu.
Turistlerin Türkiye’ye gelmesini sağlamanın herkesin ortak görevi olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “2019 yılında turizm sektörünün görünümü hakkında önemli bir rapor açıklandı. Dünya Ekonomik Formunun raporu bu. Diyor ki; gezi ve turizm sektörü rekabet raporunda, 2030 yılında 1 milyar 800 milyon turist dünyayı gezecek. O zaman soru şu; 1 milyar 800 milyon turistten kaçı bize gelecek. Kaçı Türkiye’yi merak edecek. Kaçı Antalya’yı, İstanbul’u, Adana’yı, Mardin’i kaçı merak edecek. Onlara Türkiye’yi merak etmeleri için hangi bilgileri nasıl vereceğiz. Bütün bunları onların önüne koymak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından zirvenin panel bölümüne geçildi. 56.Hükümetin Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in moderatör olduğu, “Kentlerin Kalkınması ve Turizm” konulu panele, İmamoğlu ile birlikte Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık ve TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Nalan Yeşilyurt katıldı. Katılımcılar, yönettikleri kentler ve kuruluşlarla ilgili bilgilerini, görüşlerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.
Toplantının ikinci oturumunda TYD Önceki Başkanı Tavit Köletavitoğlu’nun moderatörlüğünde Mansur Yavaş, Lütfü Savaş, Vahap Seçer, Caner Şaka ve Yusuf Hacısüleyman Kent Kimliği ve alternatif turizmi tartıştılar. Son oturum Çetin Osman Budak’ın moderatörlüğü ile gerçekleşti. Bu oturumda Muhittin Böcek, Zeydan Karalar, Kadir Albayrak, Neşet Koçkar (Anex Tur Sahibi. Thomas Cook ortağı) Bülent Bülbüloğlu konuştu.
CHP’nin çok da sık yapmadığı bu tür toplantılarda söylenenleri nasıl hayata getireceğini zaman içinde göreceğiz. CHP’li belediyeler turizme nasıl bir katkı sunacak, turizmden nasıl faydalanacak bunu toplum ve turizmdeki paydaşlar da merakla bekliyor. Bekleyelim görelim.
İyi ve mutlu yarınlar Türkiye’m...