Vakıf Katılım web

ÇİMKENT ASYA'NIN PARLAYAN YILDIZI

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Kazakistan ziyaretimizde Çimkent valilik yetkililerini de ziyaret ediyoruz.

Kazakistan ziyaretimizde Çimkent valilik yetkililerini de ziyaret ediyoruz. Vali yardımcısı Aibek Sattybayev, “Visit Shymkent” turizm danışma merkezi Sorumlusu Berik Taukebayev, Turizm ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Yerlan Kydyrov ile Çimkent’i konuştuk.. Kadro genç ve güler güzlü..

BÖLGENİN NUFÜSÜ ARTIYOR

Aibek Sattybayev bize Çimkent’in ekonomik yapısı hakkında bilgi vererek özellikle inşaat alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Çimkent şu anki nüfusu 1 milyon 250 bin olmasına rağmen 2025 yılında 3 milyon nüfus öngörülüyor. Bunun nedeni nüfus artışından daha çok bölgenin göç alması. Almatı ve Astana’nın ardından Çimkent ülkenin 3. büyük şehri. Ekonomisinin yüzde 25 sanayi üretimi iken turizm gelirlerinde de oran yüzde 25 oranında..

İPEKYOLU’NUN KALBİNDEYİZ

Çimkent, tarihinin her döneminde önemli bir kavşak noktası olmuş. Türkistan-Sibirya Demiryolu’na ev sahipliği yapıyor ve uluslararası ticarette önemli bir yere sahip. Yeni sanayi bölgeleri kurulmuş. Kalesi turizm için yeniden restore edilmiş.

Kentin geçmişinde Cengiz Han, Timur, Dzungar fatihleri, Kokand ve Buhara hanlıkları ve Rus akınlarını içeren dramatik tarihsel sahneler bulunuyor. Günümüzde ise burası ülkenin gelişmiş büyük sanayi ve kültür merkezlerinden birisi.

EĞİTİM ALT YAPISI GÜÇLENDİRİLİYOR

Çimkent’te eğitim ve sağlık ekonominin lokomotifi durumunda. Son 2 yılda 50 yeni okul açılmış.7 büyük üniversite ve 3 meslek yüksekokulu var şehirde.10 üniversite de 70 bin öğrenci eğitim görüyor. Türkiye ile ortak bir Tıp Fakültesi de var. Şehre 10 ülkeden öğrenci üniversite eğitimi için gelmiş.

BİR YATIRIM MERKEZİ  

Çimkent’e bir Türk firması kısa bir süre sonra büyük bir yatırım yapacak. Sanayi alanında birçok Türk- Kazak ortak yatırımı bulunuyor. Örneğin 10 yıl önce bölgeye gelen bir yatırımcının şimdi 4 fabrikası üretim yapıyor. Şehir Adana, İzmir ve Eskişehir ile kardeş şehir. Bölgeye yatırım yapacaklara arsa tahsisi yanı sıra alt yapı hizmetleri veriliyor. Kısa vadede konut ihtiyacından dolayı inşaat sektörü için geniş bir yatırım alanı var Çimkent’te.

Bir saate yakın yetkililerden birçok bilgi aldık Ata topraklarındaki izlenimlerimiz devam ediyor..