CSO YENİ SEZONU 30 EYLÜL'DE AÇILDI

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 2019-2020 Konser Sezonunu 30 Eylül tarihinde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde vereceği özel bir konserle açıldı.

CSO, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yeni sezon açılışını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdi.

CSO 1. Şefi Rengim Gökmen yönetimindeki konserin solistleri, dünyaca ünlü sanatçılarımız Güher ve Süher Pekinel piyano ikizleri oldu.

Güher - Süher Pekinel ikilisi açılış konserinde Fransız besteci Francis Poulenc’in iki piyano ve orkestra için yazmış olduğu konçertosunu seslendirdiler.

Halk müziğimizin melodik ve ritmik kaynaklarından esinlenerek kendi özgün melodilerini ortaya çıkaran, Anadolu motiflerini zengin bir polifoni ile dantel gibi işleyerek çağdaş Türk müziğinin en güzel örneklerini veren, 2. kuşak bestecilerimizden Ferit Tüzün’ün en önemli yapıtları arasında kabul edilen “Türk Kapriçyosu” konserin açılış eseri olarak programda yer aldı.

Devlet Çoksesli Korosu’nun katılımı ile beraber, Gürcü asıllı Rus bestecisi Alexander Borodin’in bestelediği “Poloveç Dansları” ise konserin final eseri oldu.

Uluslararası müzik dünyasında istisnai bir ilgi odağı olmanın yanı sıra, alanlarında, günümüzün önder sanatçıları arasında gösterilen Pekinel kardeşler, kendi “müzikal nefes derinliklerine” odaklanabilmek için göz temasında bulunmadan çalan dünyanın tek ikilisi olma özelliğini taşıyor.

Ülkemizin gururu ikiz kardeşler Güher ve Süher Pekinel; Berlin Filarmoni, Viyana Filarmoni, New York Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw ve Tokyo Filarmoni gibi pek çok seçkin konser salonunda konserler vermiştir

İK DÜNYASININ EN ETKİN LİDERLERİ

Türkiye’nin en başarılı insan kaynakları yöneticileri belirlendi. En Etkin 50 CHRO araştırmasının zirvesi CHRO Summit, 15 Ekim’de gerçekleşecek. 1 milyondan fazla kişinin kariyerine yön veren İK dünyasının etkin liderleri, ödüllerini bu zirvede alacak.

İnsan kaynakları ekosisteminde hayata geçen yeniliklere liderlik ederek başarı kazanmış, Türkiye’nin en etkin 50 İK yöneticisi belirlendi. Fortune Türkiye dergisinin ekim sayısında açıklanan en başarılı isimler; 15 Ekim’de gerçekleştirilecek CHRO Summit 2019’da bir araya gelerek ödüllerini alacak.

 “Türkiye’nin En Etkin 50 İK Yöneticisi Araştırması”; şirketlerin en önemli sermayesi olan insan kaynağını en etkin biçimde yöneten, kurum öncelikleri doğrultusunda fark yaratan ve benzersiz uygulamaları hayata geçiren kişilerden oluşuyor. Liste, Türkiye’nin önde gelen kuruluşları; ciro, kârlılık, hissedar yapısı, sektör çeşitliği ve çalışan sayısı yönlerinden analiz edilerek ve ardından İK liderlerinin performansı incelenerek oluşturuluyor.

Türkiye’nin en büyük bin şirketi üzerinden yapılan bu incelemeyle İK yöneticileri kapsamlı bir araştırma metodolojisi ile değerlendiriliyor. Ardından, alanında uzman akademisyen ve sektörden uzmanların yer aldığı danışma kurulunun titiz incelemesi gerçekleşiyor.

15 Ekim 2019’da

İnsan Kaynakları Alanında Yenilikler ve Trendler
Dijital Çağda Liderlik ve Geleceğin Meslekleri
Geleceğin İşgücü Nasıl Şekillenecek
konuları tartışılacak.

Tüm iş dünyasını etkisi altına alan belirsizlik ortamında başa çıkmamız gereken problemleri dijitalleşme ve çeviklik odağında aşmayı hedefleyen bu yılın liderleri, CHRO Summit 2019’da ödüllendirilecek. Türkiye’nin İnsan Kaynakları Zirvesi CHRO Summit, Fortune Türkiye ve DataExpert iş birliğinde BMI (Business Management Institute) organizasyonuyla gerçekleşecek. İş dünyası ve insan kaynakları liderlerinin bir araya geleceği CHRO Summit 2019, NN Hayat ve Emeklilik ve Vodafone Business ana sponsorluğunda Hilton Bomonti’de yapılacak.

En başarılı liderlerin çoğu kadınlardan oluşuyor

2016-2018 yıllarında en başarılı İK listesine giren yöneticilerin yüzde 60’ını kadın yöneticiler oluşturuyor. Yine aynı yıl aralığında etkin 50 arasında yer alan CHRO’ların yaş ortalaması 48. Listenin yüzde 3’ünü ise 40 yaş altı yöneticiler oluşturuyor. Araştırmaya katılan liderlerin sektördeki tecrübeleri ise ortalama 22 yıl.

Her 5 CHRO’dan 1’i Boğaziçi Üniversitesi mezunu

Listeye giren yöneticilerin mezun olduğu okullar arasında yüzde 19’luk oranla en büyük payı Boğaziçi Üniversitesi tutuyor. Boğaziçi Üniversitesi’ni yüzde 12’lik oranla İstanbul Teknik Üniversitesi, yüzde 10’luk oranlarla ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi, yüzde 8’lik oranla Marmara, yüzde 7 ile Ankara Üniversitesi yüzde 4 ile de Hacettepe Üniversitesi takip ediyor.

Yöneticiler alanlarında uzmanlaşıyorlar

Listelere giren yöneticilerin yüzde 51’i MBA ve insan kaynakları yüksek lisans programlarına katılarak alanında uzmanlaşan kişilerden oluşuyor. En çok tercih edilen eğitim programları arasında ABD ve İngiltere’nin başarılı işletme okulları yer alıyor. Sosyal bilimler alanından mezun olup hukuk ve finans alanında uzmanlık eğitimleri alan yöneticilerde ise artış görülüyor.

En etkin 50 İK yöneticisi listelerinde yer alan İK yöneticilerinin yüzde 17’si ise sorumluluk alanlarını genişleterek ya da globale geçerek terfi etmiş durumda.

İK yöneticileri artık yönetim kurullarında

Son yıllarda çarpıcı bir dönüşüm geçiren İK fonksiyonu, organizasyonlar içinde çok önemli stratejik bir rol oynuyor. Geçmişte, İK öncelikle bordrolama ve bürokratik işlerin sürdürülmesi olarak operasyonel fonksiyonları yerine getiren bir birimdi. Personel müdürlüğünden insan kaynakları ve strateji yönetimine dönüşen CHRO pozisyonu ise organizasyonun başarısının temeli olarak konumlandırılıyor.

İK analitiği ile çalışan bağlılığı, performans verileri, verimlilik ve sürdürülebilirlik gibi detaylar rakamsal verilerle takip ediliyor, karşılaştırılıyor, eğilimi izlenebiliyor ve gelecek senaryoları kurgulanabiliyor. İK pozisyonun öneminin anlaşılması sonucunda şirketlerin İK yöneticileri artık yönetim kurullarında da yer alıyor.

Enerji, otomotiv, finans, teknoloji, savunma sanayi, inşaat ve perakende gibi birçok sektörden şirketle listelere giren İK yöneticileri her yıl değişiyor. Listelere giren yöneticiler her yıl şirketlerinde uyguladıkları farklı İK uygulamaları ile organizasyonlarının başarısını en üst seviyeye taşıyarak fark yaratıyor.

NİLÜFER, ONKOLOJİ ANNELERİ İÇİN MKM’DE

Hep zirvede kalarak Türk pop müziğinin tartışmasız divalarından olan Nilüfer, geçtiğimiz yıl Nurcan Karaca imzalı Senfonik Divalar projesiyle Harbiye Açıkhava’da sahne almış ve hayranlarına unutulmaz bir gece yaşatmıştı. Senfonik Divalar projesiyle, 24 Ekim tarihinde, Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla Onkoloji Anneleri yararına MKM’de sevenleriyle buluşacak olan sanatçıya Alper Kömürcü’nün yöneteceği 40 kişilik senfoni orkestrası eşlik edecek.

70’li yıllardan günümüze kadar pek çok şarkıya güçlü yorumuyla hayat vermiş Nilüfer, büyük titizlikle, çeyrek asırlık müzikal yolculuğunu kapsayacak şekilde best of tadında hazırlanan senfonik repertuvarını, 24 Ekim Perşembe akşamı Onkoloji Anneleri için yorumlayacak.

Kültür ve sanata verdiği önemle tanınan Beşiktaş belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın sanat yoluyla yardımlaşma, zor zamanlardan geçen insanlara yalnız değilsiniz mesajıyla dokunma, toplumda duyarlılığı, farkındalığı artırma amaçıyla 24 Ekim’de Senfonik Divalar/Nilüfer konseriyle başlattığı sosyal sorumluluk projeleri tam gaz devam edecek.

MERCEDES BENZ FASHIONWEEK İSTANBUL BAŞLIYOR

Türkiye’nin senede iki defa düzenlenen en önemli uluslararası moda etkinliği Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’un 14. sezonu, 8-11 Ekim tarihleri arasında Zorlu Center'da bulunan Zorlu PSM'in ev sahipliğinde gerçekleşecek. Türkiye’nin kültür sanat yaşamının gelişmesine uzun yıllardır destek veren Mercedes-Benz Türk, 2016 yılından bu yana Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin resmi sponsorluğunu da yürütüyor.

Marka ve tasarımcıların İlkbahar/Yaz 2020 koleksiyonlarını sergileyecekleri hafta, uluslararası moda takviminin bir parçası olarak bu sezon da gerek Türkiye'de gerekse dünyada moda profesyonellerinin çekim merkezi olacak.

Dünya çapında isim sponsorluğunu üstlendiği tüm moda haftalarında olduğu gibi İstanbul'da da Mercedes-Benz, her sezon desteklediği bir tasarımcının defilesini sunuyor. MBFWI kapsamında bu sezon son yıllarda kendine özgü tasarım diliyle yalnızca Türkiye'de değil, uluslararası ölçekte katıldığı fuarlarda da büyük ses getiren genç ve başarılı tasarımcı Kadir Kılıç'ın markası MiiN by Kadir Kılıç'ın İlkbahar/Yaz 2020 koleksiyonunu "Mercedes-Benz Presents MiiN by Kadir Kılıç" ismiyle sunacak.

Mercedes-Benz, her sezon sunduğu moda görsel kampanyasının sloganını İlkbahar/Yaz 2020 sezonu için "Kontrast ol." olarak belirledi. Yalnızca moda tutkunlarını değil, herkesi kucaklayan kampanya bireyleri algıları değiştirmeye, güzelliğin standart kalıplarını kırmaya, farklılıkları ve aykırılıkları kucaklamaya davet ediyor.

Mercedes-Benz Türk, İlkbahar/Yaz 2020 sezonunda Zorlu PSM'de yer alan MBFWI alanında Mercedes-Benz'i genç kullanıcılarla buluşturmayı hedefleyen, kompakt sınıftaki ilk sedan modeli olan A-Serisi Sedan'ı sergileyecek. Sınıfının standartlarını yeniden belirleyen model, yapay zekâ kullanımının yanı sıra geniş iç mekânı ile de dikkat çekiyor. Kendinden emin, sportif ve modern tasarımıyla öne çıkan yeni A-Serisi Sedan, sportif karakterli bir kompakt sedan estetiğini yansıtıyor.

Mercedes-Benz, Zorlu PSM içinde seçkin davetlilerin buluşma noktası olan Mercedes-Benz Lounge'da genç ve dinamik görünümüyle bu sezon da özel misafirlerini ağırlayacak. Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul’un simgelerinden biri haline gelen Mercedes-Benz Moda Haftası Araçları, her sezon olduğu gibi yine İstanbul sokaklarında moda haftası ruhunu estirecek.

GÜNÜN SÖZÜ: Doğaya yakından bakarsanız her şeyi daha iyi anlarsınız

ALBERT EINSTEIN