DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ'NDE DERE TEPE GEZMEK

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Kongo Nehrinin iki yakası bölgeye hayat vermiş. Bunlardan en büyüğü ise Virunga Milli Parkı (Parc National des Virunga), yedi bin 800 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

VİRUNGA MİLLİ PARKI

Kongo Nehrinin iki yakası bölgeye hayat vermiş. Bunlardan en büyüğü ise Virunga Milli Parkı (Parc National des Virunga), yedi bin 800 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.  Sömürgeciler zamanında ismi Albert Ulusal Parkı’nın adı Virunga Milli Parkı olarak bağımsızlıkla değiştirildi. 1979 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan park kurulduğu 1925 yılında Afrika’nın ilk milli parkı oldu. Virunga, Demokratik Kongo Cumhuriyetinde doğal yaşama ve vahşi hayatına tanık olmak isteyenleri konuk ediyor.

KİVU GÖLÜ AFRİKA’DAKİ DENİZ

Demokratik Kongo Cumhuriyeti doğal harikalar diyarı. Afrika’da derinliği 450 metreyi bulan Kivu Gölü (Lake Kivu), Ruanda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin arasında bir nazar boncuğu gibi yer alıyor. Kivu Gölü içinde 30’dan fazla balık türünü barındırıyor. Çevresindeki insanlara hayat veren bu göl, şahane doğası, fotoğrafçıları esir eden manzaraları ve huzur dolu iklimi ile bölgenin en çok ziyaretçi çeken alanlarından biri. Kivu Gölü, toplam iki bin 650 kilometrekare yüzölçümüyle adeta bir iç deniz durumunda. Gölün orta kısmında bulunan IDJİVİ Adası ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne bağlı olup, gölün en önemli adasıdır.

 MOUNT NYİRAGONGO DAĞI HALA SIMSICAK

Demokratik Kongo’da dünyadaki en tehlikeli volkanik dağlarından Mount Nyiragongo (Nyiragongo Dağı) bulunuyor. Dünyadaki en tehlikeli volkanik dağlar arasında olan dağın yüksekliği üç bin 470 metre. Nyiragongo Dağı diğer özelliği ise günümüzde hala aktif konumda olması. 2016 yılında volkanik patlama gerçekleşen dağ, heyecan meraklısı gezginler ve bilimsel araştırmacılar tarafından ziyaret ediliyor. Mount Nyiragongo, yeni bir patlama ihtimaline karşı yetkililerce 365 gün boyunca izleniyor.

KAHUZİ-BİEGA MİLLİ PARKI

1980 yılında UNESCO giren bir doğa alanı Kahuzi-Biega Milli Parkı ülkenin en çok turist çeken yerlerinden biridir. Milli park bağımsızlıktan sonra 1970 yılında kuruldu. Ülkenin doğusundaki Bukavu kasabası yakınlarında, Ruanda sınırı ile Kivu Gölü’nün batı kıyısında bulunan Kahuzi-Biega Milli Parkı, altı bin kilometrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. Bu park, nesli tükenme tehlikesi altında olan Doğu ova gorilinin de yaşam alanlarından biri.