DENEMEYE İNANMAK

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
​Bunun bir de halk arasında söyleneni var, bildiğiniz gibi; "azimle-mermerin delineceğine işaret eden" ve insanoğlunun zaferini anımsatan ama Mübarek Ramazan Ayı'nda şimdi hiç yeri değil.

Bunun bir de halk arasında söyleneni var, bildiğiniz gibi; “azimle-mermerin delineceğine işaret eden”  ve insanoğlunun zaferini anımsatan ama Mübarek Ramazan Ayı’nda şimdi hiç yeri değil.

Dünyanın sayılı zenginlerinden ve e-ticaret denince ilk akla gelen sitelerden alibaba.com’un kurucusu Jack Ma (Youn) bu konuda şöyle bir anekdot paylaşıyor son konuşmalarının birisinde; “Üniversite’de üç yıl sınıfta kaldım, 30 iş başvurusu yaptım ve hepsinde reddedildim, KFC Çin’e ilk geldiğinde 24 kişi başvurduk ve sadece beni reddettiler, Harvard Üniversitesi’ne 10 kez başvurdum ve hepsinden ret cevabı aldım. Yılmadım sürekli denedim ve sonunda galiba başardım.”

Azim ve kararlılıkla çalışan hiçbir kişinin, kurumun ve organizasyonun “sonsuza kadar başarısız olması” diye bir şeyden bahsedilemez. Eğer (fikr-i takip denilen), işin peşinden koşar ve gereklerini düzgün bir şekilde yaparsanız başarmamanız mümkün değildir.

Bu konunun son örneği de Jelyko (Zelimir) OBRADOVİÇ ve Fenerbahçe Basketbol Takımıdır. Fenerbahçe’ye geldiği ilk yıl takım içindeki kaosu bitirerek, yapabildiği kadar son dakika transferleriyle bir şeyler yapmaya çalışarak geçirdi sezonu, bu arada, o takımı ve Türkiye’yi, Takım ve Türkiye de onu tanımaya başlamıştı. Daha sonraki sezon Madrid’de Final Four’u dördüncü, geçen sene Berlin’de son ribaunt ve hakemler Javor&Lemonica rezaleti yüzünden ikinci bitirdiler. Geçen sene Zelimir ile röportaj yapan muhabire şöyle diyordu Yaşayan Efsane; “biz seneye de buralarda olacağız”. Hakikaten de sözünü tuttu, o ve takımı bu sene başardılar.

Bir başka insana dair “deneme” hikâyesi de aslında Bobby DIXON’a ait. Yaşadığı çevre ve aile ortamından kedisine bulaşan kirlerden kurtulmak ve hayata tutunmak için gösterdiği insanüstü çabayı hepimiz biliyoruz. Amerika’da denedi olmadı, Polonya’da denedi olmadı, Fransa’da denedi olmadı ama o yılmadı, denemeye İzmir’de devam etti, bu sefer oldu. Sonra ver elini İstanbul-Kadıköy. Şimdi hem Türk Vatandaşı Ali Muhammed olarak Milli Basketbol Takımında hem de Fenerbahçe’de başarmanın keyfini sürüyor. Anacığı Amerika’da oğlunun aldığı evde mutlu-mesut yaşıyor. Kendisi de eşi ve kızları ile çok çalışmanın ödülü olarak elde ettiği hayat standardının tadına varıyor.

Alexander Graham BELL ilk denemesinde mi buldu telefonu sanıyorsunuz. Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) kaçıncı Apollo denemsinde uzaya ulaşabildi hangimiz biliyoruz? Peki bu kadar başarısız sonuçtan sonra bıraktılar mı denemeyi? Usain BOLT, saatte 45 km hıza ilk koşusunda mı çıktı sizce?

Eğitim sistemimizde ve özellikle spor eğiticiliğinde temel ilke olarak; “olumsuz sonuçlanan denemelerden sonra küsmeyip, eleştirilerden ders çıkarıp denemeye devam etmek”, hedeflenmelidir. Bunu sağlayacak şey ise; azim ve kararlılıkla çok çalışmak, bıkmadan usanmadan başarana kadar sürekli denemek, başardıktan sonra da geliştirmek için daha fazla gayret göstermek olmalıdır.

Akif’le bitirelim bugünlük; 

Allah’a dayan, saye(gayrete)sarıl, hikmete râm ol, 

Yol varsa, budur. Bilmiyorum başka çıkar yol.