Vakıf Katılım web

DEPREMZEDE ÇOCUKLAR BUNA ÇOK SEVİNECEK!

Mustafa YAŞAR 29 Nis 2023

Mustafa YAŞAR
Tüm Yazıları
Kelime anlamı büyük sürüş olan gran fondo amatör bisikletçilerin katılım sağlaması için düzenlenen bir bisiklet yarışıdır. İlk olarak 1970 yılında İtalya'da başlayan yarışlar ismini de İtalyanca'dan alır.

İlk defa bir bisiklet yazısı okuyanlar için öncelikle ‘Gran Fondo nedir?’ onu açıklayalım.

Sonrasında amatör bir bisiklet yarışının yeri geldiğinde ve iyi düşüldüğünde nelere sebep olabileceğine bir örnek ile tamamlarız.

Kelime anlamı büyük sürüş olan gran fondo amatör bisikletçilerin katılım sağlaması için düzenlenen bir bisiklet yarışıdır. İlk olarak 1970 yılında İtalya’da başlayan yarışlar ismini de İtalyanca’dan alır. Günümüzde söyleyiş kolaylığı ile gran fondo kelimesi yaygın olarak kullanılsa da çıkış ismi gare di fondo‘dur.

İtalya’dan tüm dünyaya yayılan bu yarışlar dünyanın çeşitli büyük şehirlerinde düzenlenen bisiklet yarışı etkinliklerine de isim verir. Orjinal İtalyan gran fondosu 120 km uzunluğundadır ancak günümüz yarışları ülkelerin kendi belirledikleri mesafelere göre yapılır. Yarışlar format olarak yarışmacıların aynı noktadan başlaması ile başlar ve her yarışmacının yarışı bitirme süresi kayıt altına alınır. En kısa sürede yarışı tamamlayan yarışmacılar kazandığından aslında yarış rakipler arasında değil zamana karşı yapılan bir yarıştır. Amatör sporcuların profesyonel sporcular ile beraber yarışabildiği gran fondo spor etkinliğinin yanında sosyal bir yön de taşır. Yarışma geleneklerine göre yarışmanın sonunda yarışmacılara yemek ikram edilir. Bu sayede amatör bisikletçiler, bisiklet sporunun sosyal yönüyle de tanıştırılmış olur ve böylece spora katılım güçlendirilir. Yarışlar çoğunlukla büyük şehirlerde yapıldığından kazalara mahal vermemek için trafiğe kapalı alanlarda gerçekleştirilir. Çok sayıda amatör ve profesyonel sporcunun bir arada bulunduğu yarışlarda organizasyon ekibi tarafından geniş sağlık ve güvenlik önlemleri alınarak olası kaza ve yaralanmalara kısa sürede müdahale edilerek sporcuların zarar görmesi önlenmeye çalışılır.

 ‘PEDALLAR İYİLİK İÇİN ÇEVRİLECEK’

 Ülkemizde son yıllarda gittikçe artan gran fondo yarışlarının en bilinenleri arasında yarın Antalya Kemer’de 5.kez düzenlenecek olan  "Akra Gran Fondo Antalya powered by AG Tohum" gelir.

İlk edisyonlarında Tour of Antalya kapsamında merkezde koşulan yarış geçtiğimiz yıl ilk kez Kemer’de yapılmıştı. 

Akra Otelleri, Corendon Airlines, Fraport TAV Antalya Havalimanı, Salcano Bisiklet gibi güçlü sponsor desteği bulan yarışa Kemer bu yıl ikinci kez ev sahipliği yapacak.

Aralarında paralimpik ve tandem olmak üzere 13 ülkeden 57'si kadın 570 amatör bisikletçi, Kemer’in eşsiz doğasında yapılacak yarın ki yarışta pedallarını deprem bölgesindeki çocuklar için çevirecek.

Organizasyonun kayıt gelirleri ve sponsorların katkıları ile alınacak 700 bisiklet ise Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile depremzede çocuklara dağıtılacak.

Ve inanıyorum ki benim düşünenler adına çok mutlu olduğum kadar, depremzede çocuklar da mutlu olacak ve bu hediyelerine çok sevinecekler.

Emeği geçen herkesi tebrik ediyor, ayakta alkışlıyorum.