DERDİMİ DERMANA DÖKSEM!

Fehmi KETENCİ 16 Mar 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Veya bir başkası daha var, onu da büyüklerimizden çokça duyarız. "Dert bir değil ki hangisine yanayım".

      Genelde var olan dertlerden kurtulmak için, aslında birazcık da olsa bozulan psikolojimize, azıcık nefes aldırabilmek için, büyüklerimizden duyduğumuz “şehir efsanesi” sözlerden biridir “Derdimi dermana döksem” deyişi. Zaman zaman da psikolojik rahatlama için oldukça etkin olduğunu büyüklerimiz hep söylerlerdi.

       Veya bir başkası daha var, onu da büyüklerimizden çokça duyarız. “Dert bir değil ki hangisine yanayım”.

      İşte şimdi tam o zamandır geldi de çattı. Tüm krizleri unutturan ve tam kabus olarak dünyanın üzerine çöreklenen çok önemli bir derdimiz var. Yıllardan beri, zaman zaman kendini gösteren gribal enfksiyon hastalıklardan biri ama, bu kez nedense kendinden oldukça fazla söz ettiren oldu. Neredeyse, dünyanın birçok ülkesine yayıldı. Teknoloji zengini ülkelerden tutun da benzeri birçok ülkenini korkulu rüyasına dönüşen koronaviris bunun adı.

      Çin’in Wuhan bölgesinde başlayıp Ortadoğu ülkelerine, oradan da, hızla Avrupa ve Amerika’ya sıçrayan korona salgını; son gelen haberlere göre; Çin’deki işini tamamlamış salgının kontrol altına alınabileceği şeklinde. Ama, salgın bu kez görevini neredeyse tüm Avrupa’ya yayılarak ve etkin bir şekilde sürdürmeye devam ediyor.

      Avrupa’da bu konuda ilk başladığı ve hızla yayıldığı yer olarak bilinen İtalya hemen hemen tümüyle korona salgınına teslim olmuş durumda. Her gün öne çıkan vakalar ve hayatını kaybedenlerin sayıcı ürkütücü rakamlara ulaştı. Genel kanı olarak, İtalya’dan tüm Avrupa’ya da yayıldığı çokça dile getirlen. Şu an; başta İtalya, Almanya, İngltere, Fransa ve hemen hemen tüm Avrupa ülkeleri neredeyse biribirleriyle iletişimlerini kısıtlamış veya geliş-gidişlerle ilgili olarak seyahat özgürlüklerini tamamen kısıtlamış durumdalar.

      Çin’de biraz olsun kontrol altına alınabileceği söylenen korona salgını, Avrupa, Amerika ve Avustralya olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yayılma ve vaka sayısını artırmaya devam ediyor. Amerika birçok Avrupa ülkesi ile kapılarını ya kapadı veya çok daha kontrollü geçiş iznine açık tutuyor.

      Korona konusunda oldukça başarılı çalışmalar yapan Çinli doktorlar, yöntemlerinden yararlanmak üzere Avrupa’nın bazı ülkelerine çağrılıyorlar. Koronavirisün en etkin yayılma oranı görülen İtalya, korona ile mücadelede Çinli doktorları uygulama teknikleriyle ülkelerine davet ettiler.

      Kısacası; dünya artık, ekonomi, ticaret, turizm ve benzeri olayları, dövizin yarattığı hareketlerin olumsuzluklarını, geçim dertlerini unutmuş, kapılarına dayanan, hızla ülke sınırlarından giren bu koronavirüs denen illetin tahribatını önlemek için mücadale edebilmeye konsantre olmuş durumda.

      Ülkemiz bu konuda uzunca bir süre direnmiş gibiydi. Etrafındaki birçok komşu ülkede hızla yayılma gösteren bu salgına karşı etkin önlemlerini hızla aldı, almaya da devam ediyor. Tüm yurtdışı bağlantıları, ülkeye giriş çıkışlar iyi kontrol ediliyor. Ülkedeki; toplantılar, toplu müzik ve spor olayları, ya tatil edildi veya spor karşılaşmalarında olduğu gibi seyircisiz devam eder hale getirildi. İlk-orta ve yüksek öğrenimdeki okullar bir süreliğine tatil edildi. Başta Sağlık Bakanlığı ve birimleri olmak üzere büyük şehirler ve ülke genelindeki yerel yönetimleri, hijyen ortamları sağlamak için gereken önlemleri alarak, koronavirüsün yarattığı travmayı gidermeye çalışıyorlar.

      Şimdiye dek açıklanan bilgilere göre, birbirine bağlantılı altı vaka görülmüş ve bu vakalarla bağlantılı olanlar karantinaya alınmış ve tedavilerine hemen başlanmıs. Son gelen bilgilere göre; Ümre’den dönen onbinin üzerindeki vatandaşımız Ankara ve Konya’da kontrol amaçlı olarak karantinaya alınmış. Gelişmeler Sağlık Bakanlığı ve yerel yönetimler tarafından sürekli bilgilendiriliyor.

      Toplu taşımalar sürekli dezenfekte ediliyor. Görünen o ki; halkın bilgilendirilmesi, kişisel koruma konusunda yapmaları gerekenlerin sürekli anlatılmasıyla ilgili olarak uygulamalar aksatmadan devam ettiriliyor.

      Büyük şehirlerde halka açık her yer sürekli dezenfekte ediliyor. Sokağa çıkanların aldıkları özel önlemlerde, tokalaşmalar, sarılıp, öpüşmeler neredeyse yok gibi. Eller sık sık yıkanıyor, herkesin elinde kolonya ve steril sıvılar.

      Umarım bu böyle devam eder ve davetsiz konuk kovid-19’un ülkemizi istenmeyen ziyareti kısa sürer ve bizi daha çok üzmeden en yakın zamanda çıkar gider.

      Söylenenleri dikkatle yapmaya ve 14 kurala dayalı kişisel önlemleri aksatmadan uygulamaya devam..