DERS NİTELİĞİNDEKİ OTOMOTİV KONUŞMASININ ARDINDAN…

Ahmet ÇELİK 11 Tem 2022

Ahmet ÇELİK
Tüm Yazıları
Bayram öncesi Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) yeni Başkanı Ali Haydar Bozkurt'un ilk basın toplantısı gerçekleştirildi.

Bayram öncesi Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) yeni Başkanı Ali Haydar Bozkurt’un ilk basın toplantısı gerçekleştirildi. ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt ve ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, 2022 yılının ilk 6 ayının ve önümüzdeki dönemi değerlendirdi. İlk bölümde Ali Haydar Bozkurt’un yaklaşık 10-15 dakikalık konuşması hakkında yazmak istedim. Bunca yıldır birçok ODD Yönetim Kurulu Başkanı’nın bu tarz konuşmalarına katıldım. Kimseye haksızlık yapmak, kimseyi-kimseyle kıyaslamak değil niyetim. Sadece bu toplantının bende bıraktığı izlenimlerimi samimi olarak aktarmak istedim. Çünkü hakkının verilmesi gereken bir konuşmaydı. Nacizane görüşüm, Ali Haydar Bozkurt’un elinde yazılı bir metin olmadan, doğaçlama yaptığı konuşma otomotive ve otomotiv gazetecilerine adeta bir ders, adeta bir TEDX konuşmaları seviyesindeydi. Bu gibi toplantılarda çok rutin ve kalıplaşmış konuşmalar yapıldığından, birkaç dakika sonra ben başta olmak üzere birçok meslektaşım ya telefonuna bakmaya başlar, ya da önündeki not kağıdına kara kalem denemelerine geçer!  Ben bu konuşmayı soluksuz dinledim. Bazı küçük notlar aldım. Ama aklımdan geçen “keşke bu konuşmanın ses kaydını alsaydım” oldu. Bozkurt’un bunca yılın Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su olarak konuşmasına tanık oldum. Ama ODD Başkanı olarak otomotiv sektörünün her yönüne hakimiyeti, kimseyi incitmeden açık yüreklilikle tüm sorulara yanıt vermesine ve sorunlara parmak basmasına hayran kaldım diyebilirim. Bunca yılın birikimi, demlenmiş tecrübesi, hoşgörüsü, öngörüleri ve yumuşak konuşma üslubuyla çok etkilendim. Konuşmanın ve ardından geçilen soru-cevaplarla yaklaşık bir saati bulan bu (aslında statik ama benim için son derece dinamik ve faydalı olan) toplantıdan önemli bilgilerle ayrıldık. En önemlisi bu bilgilerin son derece doğal, samimi ve içtenlikle veriliyor olmasıydı.  Bu satırları yazarken fark ettim ki, ilk defa bir ODD açılış konuşması ve o konuşmayı yapan Başkan hakkında yazıyorum. ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt’un benim bu naçizane izlenim görüşlerimi yazmama hiçbir ihtiyacı yok. Bunca yıllık yöneticinin konuşmasına not verecek bir egoda da değilim. Bu düşüncelerimi “Bu tarz da statik toplantılarda böylesi keyifle dinlenen konuşmalar da yapılabiliyormuş” demek ve not düşmek için yazdım.

Türkiye’nin önemi artıyor!

Yıllardır otomotiv gazetecileri olarak milliyetçiliğimizle, global lansman ve toplantıların Türkiye’de yapılmasına çok önem verdik. Zaman zaman oldu da… Daha sonra bu etkinliklerin eli-ayağı çekildi ülkemizden. Yatırım da gelmez oldu, gelecek olan yatırımlar da iptal oldu. Şimdi pandemi nedeniyle daralan Avrupa pazarı nedeniyle sanıyorum Türkiye’nin önemi arttı. Türkiye pazarı, nüfusu ve potansiyeliyle cazibesi arttı. 2.El otomobil pazarında peş peşe yabancı yatırımcıları görür olduk. Yaklaşık 8-9 milyonluk bir 2.El otomobil pazarı günümüz şartlarında yabancıların iştahını kabarttığı bir gerçek. Bayram öncesi de önce Citroen CEO’su Vincent Cobee ülkemize geldi ve C4X’in dünya lansmanını gerçekleştirdi. 7-8 otomotiv gazetecisi için planlanan basın toplantısında Cobee’yi gözlemleme şansım oldu. Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım’la birlikte gerçekleştirilen toplantıda; hem Türkiye’ye, hem de Alkım’ın yöneticiliğine gösterdiği ilgi ve övgü taktire değerdi.

Yine geçen hafta bu kez Opel’in yeni CEO’su Florian Huettl’in göreve geldikten sonra ilk ziyaretini Türkiye’ye yapması tesadüf değildi. Türkiye’yi Almanya ve Birleşik Krallık ile birlikte ana pazarlardan biri olarak görmesi bence önemli. Tekrar ODD Başkanı Ali Haydar Bozkurt’un konuşmasına dönecek olursam, Bozkurt: “Yatırım için iç pazarı hareketlendirmemiz lazım” diyor ya işte şimdi tam da bunun zamanı… İç pazarın nasıl hareketleneceğini, devlet de otomotiv yöneticileri de bu işin paydaşları da benden ve biz otomotiv gazetecilerinden daha iyi biliyorlar diye düşünüyorum.

Herkese ailesi ve sevdikleriyle sağlıklı, huzurlu bir bayram diliyorum…