'DESİDERATA' HEYECAN YARATTI

Sema SEZEN 30 Ara 2022

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Usta tiyatro, sinema oyuncusu, yazarı ve yönetmeni Ali Poyrazoğlu'nun "operayla seyircinin buluşacağı proje" diye söz ettiği "Desiderata - İnsan Sesine Konan Kuş" izleyiciyle buluşmak için gün sayıyor. Sanatseverler arasında heyecan yaratan bu benzersiz ve renkli gösterinin biletleri ise bitmek üzere...

Usta sanatçı Ali Poyrazoğlu'nun klasik müziği, operayı, tiyatroyu ve stand up gösterisini bir araya getirdiği “Desiderata - İnsan Sesine Konan Kuş”, 7 Ocak 2023 Cumartesi akşamı AKM, Türk Telekom Opera Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Orkestra yönetmesinin yanı sıra stand up gösterisi de yapacak olan Poyrazoğlu, repertuvarın çok özel olduğunu ve Türkiye'de çok az çalınan parçaların yer aldığını söyledi. İspanyolca bir kelime olan "Desiderata"nın sanat tarihinde "arzu edilen nesne" anlamına geldiğini belirten Poyrazoğlu, "İnsan sesine konan kuş" olarak bu isme kendisinin de bir alt başlık eklediğini kaydetti. Operacıların sesinin büyüleyici ve dinleyiciye uzanan bir tel olduğunu ve kuşların o tellere konduğunu zihninde canlandırdığını anlatan usta sanatçı, gösteriyi bu alt başlıkla tanımladı.

GRANADOS'UN GOYESCAS'INDAN INTERMEZZO

Usta sanatçı Poyrazoğlu, Desiderata projesinde ünlü İspanyol besteci Enrique Granados'un eski bestelerini (Goyescas Piyano Süiti) de kattığı 1916 yılında ilk kez Metropolitan Operası'nda sahnelediği Goyescas'tan intermezzo'nun da yer alacağı müjdesini verdi.

Goyescas, resim ve müziğin birbirini beslediği ve bir arada sunulduğu akımdaki eserler arasında yer alması anlamında çok özeldir.

Claude Debussy de 1800'lü yıllarda doğan akımın, resim ve müziğin ahengini en iyi aktaran besteciler arasındadır.

Goyescas'ı açıkçası hiç canlı izlemedim. Granados'un yine İspanya'nın bir diğer önemli sanatçısı Francisco Goya'nın tablolarından etkilenerek şekillendirdiği Goyescas'tan intermezzo, Desiderata projesinde beni en çok heyecanlandıran parça olacak gibime geliyor.

Öte yandan Desiderata'da, Fransız besteci Camille Saint-Saëns'in "Havanaise"i, İspanyol kemancı Pablo De Sarasate'nin "Zigeunerweisen, Op.20" sinin yanı sıra Georges Bizet’nin “Carmen” Operası’ndan bölümler olacak. Carmen'i bilmeyen yoktur ama ben bu yapıtın Desiderata'da nasıl duracağını merak ediyorum.

Zdravko Lazarov idaresindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı konuk şef olarak yönetecek olan Ali Poyrazoğlu'nun yeni projesinin gecesinde; İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları; mezzosoprano Nesrin Gönüldağ, bariton Murat Güney ve keman sanatçısı Oleksandr Samoylenko solist olarak yer alacak. Programın ışık tasarımı Taner Aydın’a ait.