​DÜNYADA REKABETTE EN İYİ OLDUĞUMUZ SEKTÖR

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
Aslında ajansların gönderdiği farklı haberlere bakarken önüme düşen bir açıklama, neden o haberlere takıldığımı anımsattı.

Aslında ajansların gönderdiği farklı haberlere bakarken önüme düşen bir açıklama, neden o haberlere takıldığımı anımsattı.

Önce açıklamayı ileteyim. Malum CNR Emlak Fuarı ve Emlak Zirvesini geride bıraktık. TOKİ Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlarının ani değişen programları nedeniyle katılamadığı fuara, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ve TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik katılarak fuarın açılışın gerçekleştirdiler.

Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan son 15 yılda önemli gelişmeler yaşanan gayrimenkul sektöründe dünyada örnek teşkil edecek gayrimenkul projeleri bulunduğunu söyledi. Ceylan "İnşaat sektörünün 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde milli gelirdeki payı yüzde 8,6'dır. Gayrimenkul sektörünün başarılı olmasının, sektöre yatırımların artmasının sebepleri arasında ülkemizde milli gelirin yükselmesi birinci sırada yer alıyor. İkinci bir sebep ise şehirleşme alanında yaşanan gelişmelerdir. Sanayileşme sonucu Türkiye'de şehirlerde yaşayan nüfus artış oranı 1950'li yıllarda bu artış yüzde 20 iken su an yüzde 90 seviyelerine geldi" diye konuştu. 

Dünya ile rekabette konut sektöründeki başarıya değinen TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik de dünya rekabet arenasında Türkiye olarak en başarılı olduğumuz sektörün emlak ve gayrimenkul sektörü olduğunun altını çizdi. Bilindiği gibi inşaat sektörü 2017 yılının ilk yarısında yüzde 6.4 oranında büyüdü. 

Evet, Türkiye inşaat sektörü dünyayla rekabette hiç azımsanmayacak bir role ve öneme sahip. Belki de bu nedenle şirketler, dış faktörler her ne olursa olsun, dolar yükselmiş, coğrafyada gerilim olmuş vs vs, her ne olursa olsun, adımlarını sağlam basarak yol alma cesaretini gösteriyorlar.

Örneklerini her dönemde görmek mümkün. Daha bu hafta örneğin Tekfen'den gelen haberler gururlandık. Tekfen İnşaat AŞ'nin yüzde 50 hissesine sahip olduğu Gate İnşaat AŞ, Kazakistan'da bir petrol ve gaz sahasında yapılacak işler için Tengizchevroil şirketiyle 438 milyon dolarlık sözleşme imzaladı. Kaldı ki bu Tekfen'in bu ülkede kazandığı tek iş değil, bugüne kadar pek çok büyük projeyi tamamlayarak teslim etti. 

Tekfen gibi bir çok örneği ilk etapta sıralamak mümkün, bu sadece daha geçen hafta gelen taze haber olduğu için aktarmak istedim.

Sadece yurtdışı pazara açılmada mı başarılıyız? Yok, hayır. Sektörün büyümesi yatırım yapmak isteyen yabancıların hala iştahını kabartıyor. İşte bu da o yöndeki yine taze bir haber: Türkiye'de özellikle sanayi sektörüne yatırım yapmak üzere Katar'ın en büyük 5 ailesinden biriyle Doha merkezli AzureMana adı altında yeni bir şirket ve yatırım fonu kuran Azure Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gül, Türkiye'de ortak işler yapabilecekleri iyi bir emlak şirketi baktıklarını söyledi. Katar'daki ortaklarının Türkiye'de yatırım yapmayı istekli olduğunu anlatan Gül, "Gayrimenkul için Türkiye'ye şu anda bütçemizden yaklaşık 1 milyar dolarlık bir kaynak ayıracağız. Projeye 2018'in başı itibarıyla başlıyoruz. Kalan paramızı da sanayide değerlendireceğiz" dedi. Habere göre, Türkiye'de farklı sektörlerden şirket almayı planlıyorlar. Aralarında bir de emlak şirketi var.

Bütün bunlar, dünyada inşaat sektörünün büyümesiyle, yaptığı kaliteli işlerle vs rekabette en iyiler arasında olmasının bir yansıması sadece...