​EKONOMİYE ZEYTİN DALI

Serpin ALPARSLAN 23 Oca 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Zeytin Dalı operasyonunun bugün 4.günü ve herkesin dilindeki soru şu: "Operasyon kaç gün sürecek?" her kanalda konuşulan ve merak konusu haline gelmiş bir soru.

Zeytin Dalı operasyonunun bugün 4.günü ve herkesin dilindeki soru şu: “Operasyon kaç gün sürecek?” her kanalda konuşulan ve merak konusu haline gelmiş bir soru.

Halbuki, bölgedeki sisli havanın dahi operasyonun yönünü değiştirebilecek etkisi olurken, bir öngörüde bulunulması benim açımdan gereksiz bir konu. 

Ancak, Afrin Operasyonu’nda kullanılan silah ve mühimmatın yerlilik oranı yüzde 70. 

İşte bu önemli bir konu.

Bu oran Savunma Sanayimizin yani milli silah kullanımının operasyondaki başarı oranımızın artması anlamına da geliyor. Çünkü tarihte de görülmüştür zamansız uygulanan ambargolar dolayısıyla savaşların veya operasyonların başarısızlığından bahsetmek dahi istemiyorum.

Zeytin Dalı operasyonun piyasalara etkisi gelen soruların başında oldu.

Zeytin Dalı’nın ekonomiye etkisinden bahsedecek olursam;

Fırat Kalkanı Harekatı 24 Ağustos 2016 tarihinde 15 Temmuz süreci akabinde başlamış, 198 günde hedeflenen bölge kontrol altına alınmıştı.

Piyasalar bakımından bu çok zor bir dönemdi. 

Önce 15 Temmuz ardından, Fırat Kalkanı Harekatı piyasaların yakından seyrettiği bir dönemdi.

Peki, 

Türkiye ekonomisini ne kadar etkiledi?

Elbette 2016 çok zorlu geçti. 

Ancak, 2017 yılında çok hızlı toparlanarak Türkiye piyasalar tarafından pozitif sınav ile geçti. Özellikle küresel piyasalar Türkiye’nin hem büyümesini, hem ekonomik verilerindeki gelişmelerini yakından takip etti.

Elbette, konjonktür  değişti. Piyasaları en çok etkileyen olaylar faizlerin artması, enflasyonun yükselmesi ve büyüme verileri olmuştur.

Buna göre; geçtiğimiz cuma günü Uluslararası Kredilendirme şirketlerinde biri olan Fitch, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesinde, kredi notunu BB+ seviyesinde teyit ettiğini ve not görünümünün durağan olduğunu açıkladı. 

Dolar/TL durum nedir?

ABD’de ve yurtiçinde yaşanan gelişmelerin etkisi ile birlikte TL’de yaşanan değer kayıpları 3,84 seviyelerine kadar çıktı.

BİST-100 Endeksinde ise cuma günü yüzde 1,46 düşüş ile 115.147 puandan tamamladı. 

Toplam işlem hacmi 7 milyar TL civarında gerçekleşti.