EN LÜKS AKSESUAR

Yonca ORTAN 21 Kas 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Önceki yazımda saatin icadını ve günümüze gelen teknolojilerine değinmiştim.

Önceki yazımda saatin icadını ve günümüze gelen teknolojilerine değinmiştim. Bu yazımda da farklı bir açıdan ele alacağım. Saat çoğu kişi için bir tutkudur ve koleksiyon yapılacak kadar önemlidir. Kimileri için kombinlerin en büyük tamamlayıcısıdır. Kimileri içinse sadece bir zaman göstergesidir. Göreceli olarak saatin ‘iyi’ özelliği değişse de saatler en çok tercih edilen aksesuar olarak geçmişten günümüze süre gelmiştir. Kişilerin kendilerini şımarttığı saatler çoğu zaman ilk akla gelen değerli bir hediye de olmuştur.

Saat dünyası oldukça çeşitlidir. Rekabet piyasasında onlarca marka vardır. Ama lüks saat kategorisine adını yazdıran, ürünleriyle adından söz ettiren markalar sayılıdır. İsviçre, lüks saat üretimi konusunda çığır açmış durumdayken elbette farklı ülkelerde de kendini kanıtlamış saat markaları bulunmaktadır. Hal böyle olunca rekabet piyasası bir hayli zorlayıcıdır. Lüks saat alım satım yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken birçok konu olduğu gibi rakiplerini de iyi tanıyor olması gerekmektedir.

Lüks saat satacakların elbette tüm markaları ve özelliklerini yakından biliyor olmaları gerekir. Öyle ki ünlü saat markaları sektörün geleceğini belirler ve her geçen gün pahalı saat modellerine bir yenisini daha ekler. Her saat modeli üretildiği markanın izlerini taşırken saat deyince İsviçre ilk akla gelen isim olur. Bunları; Almanya, Londra, Roma, Milano, New York gibi ülkeler takip eder. Dünyaca ünlü saat markaları şöyle;

·  Patek Philippe (Cenevre)

·  Rolex (İsviçre)

·  Cartier(İsviçre)

·  Vacheron Constantin (Cenevre)

·  Blancpain (İsviçre)

·  Chopard (İsviçre)

·  Ulysse Nardin (İsviçre)

·  Jaeger-LeCoultre (isviçre)

·  Lange&Söhne, Seiko ve Bremont (Almanya)

·  Louis Moinet (İsviçre)

·  Seiko (Japonya)

·  TAG Heuer (İsviçre)

·  Bremont (İngilere)

·  Panerai (Milano)

·  Audemars Piguet (İsviçre)

·  Omega (isviçre)

·  Bvlgari (Roma)

Geçmişten günümüze lüksün, zarafetin, modernliğin ve kalitenin adresi olmuş lüks saatler özel bir işçilik ve ürün malzemesiyle tasarlanır. Dünyaca ünlü lüks saatlerin malzeme kalitesi, tasarımı, özellikleri kusursuzdur. Lüks saatlerde kullanılan ürün malzemeleri arasında; altın, platin gibi değerli metaller, paslanmaz çelik, seramik, sedef ve safir gibi değerli taşlar bulunur.

Kadın ve erkeklere özel, kişilerin zevklerine göre tasarlanan saatlerde karakterinin yansımasını görürsünüz. Profesyonel bir kullanım sunan lüks saat seçimi de bir o kadar önemlidir. Özel çelik, altın ya da deriden tasarlanan saatler yaşamın her alanına uyum sağlar ve büyüleyici bir etki bırakır. Bileğindeki saate güvenen bireyler ise asla yarı yolda kalmayacaklarını bilir. Kişilerin kendini şımartmasının en güzel yolu olan lüks saatler aynı zamanda en zarif hediyelerden biridir. Çoğu zaman büyük bütçelerle satılan lüks saatlerin daha makul fiyatlara bulunması da mümkündür. Ancak günümüzde Rolex, Petek Philippe ve Audemars Piguet saatlerinin birçok modellerinin ikinci el fiyatları vitrin fiyatının 3 misline satılmaktadır.

Bir saatin fiyatını belirleyen en önemli etkenlerden ilki, markadır. Marka adı, maliyeti arttıran en önemli sebeplerden biridir. Örneğin bir Rolex, Patek Philippe ya da Audemars Piguet saat alırken sadece bir ürün değil, aynı zamanda prestij de satın alıyorsunuz. Bu üç markaya sahip olduğunuzu hayal edin. Saatinizin kadranında Rolex, Audemars Piguet ya da Patek Philippe yazdığını düşünün. Bu üç markanın saatleri markasız herhangi bir saatten çok daha pahalı olacaktır. Çünkü bu iki marka sadece zamanı gösteren bir aksesuar değil, lüks bir semboldür. Statü göstergesidir.

Güzel ve kaliteli bir saatin fiyatını belirleyen bir diğer faktör, ürünün fabrikasyon değil, tamamıyla el işçiliği ile üretilmiş olmasıdır. Üst grup otomatik saat markalarının böyle pahalı olmasının sebebi hemen hepsinin el emeği olmasından kaynaklanır. Fabrika ortamında seri üretim yerine, profesyonel saat ustaları her bir saatin parçalarını tek tek el ile birleştirmektedir. Bu da yılda üretilen saat adetinin daha az olması anlamına gelir. Az olan, değerli ve pahalıdır.

Bir saatten milyonlarca üretildiğinde, tasarım ve üretim maliyeti, tüm saatlere eşit olarak dağıtılır. Bu da saatin satış fiyatını etkiler. Bu durumda saatin maliyetini sadece satıcılar arttırabilir. Bununla birlikte bir saat sınırlı sayıda üretildiğinde, az bulunan, nadir bir saat olacağı için fiyatı da o denli yüksek olacaktır.