Vakıf Katılım web

ENFLASYON

Serpin ALPARSLAN 01 May 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, ekonomik tahminleri içeren enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre 2019 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 6.5'te sabit kalırken, 2018 sonu tahmini yüzde 7.9'dan yüzde 8.4'e yükseldi. Ancak, 0.5 puanlık artışının 0.4 puanının petrol ve döviz kurundan kaynaklandığını söyledi. Çetinkaya, "2018 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla yüzde 7,2-9,6 aralığında -orta noktası yüzde 8,4-, 2019 sonunda ise yüzde 70 olasılıkla yüzde 4,7-8,3 aralığında -orta noktası yüzde 6,5- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz." diyerek, enflasyonun tekrar düşüş eğilimine girmesinin beklendiğini ifade ederek, orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını beklediklerini söyledi.

Anladığımı söyleyeyim...

Orta vadeli enflasyon görünümünde enflasyonda bir sıkılaşmaya gidebileceğini ama bu konuda net bir açıklama yapmayarak enflasyon beklentisini geçtiğimiz tahminlere göre yükseltti. Gıda fiyatlarının özellikle yaz döneminde daha da yükseleceğinden yıllık ortalama enflasyonunda bu yıl sonuna kadar 8.4'e yükseleceğini belirtti.

Elbette, küresel ekonomi kriz ve jeopolitik riskler dengesini düşünerek döviz artışlarıyla bu tahminler yapılıyor. Faiz artırımları da hesaplanarak enflasyon politikasındaki yüzde 12 üst banta ulaşabileceğini düşünüyorum. TCMB Başkanı Çetinkaya 2019 yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 6,5 olduğunu çok iyimser yaklaşımda olduğunu tekrar belirtmek isterim.

Gıda enflasyonunda belirgin bir düşüş olabilir mi?

Açıkçası iyimser bakamıyorum bu konuya. Çift haneli enflasyon beklentisine gidiyoruz ve Merkez Bankası'nın daha yüksek faiz uygulamasına gideceğini eğer gitmez ise TL varlıklarında değer kayıplarını daha da fazla görebileceğiz.  

Son olarak önemli bir gelişmeden bahsetmek istiyorum.

Başbakan Binali Yıldırım tüm emeklilere müjde verdi...

Türkiye'de yaklaşık 12 milyon üzerindeki emeklilere Ramazan Bayram ikramiyesi olarak bin TL. Kurban Bayramı öncesi tüm emeklilere bin TL bayram hediyesi olarak vereceğini açıkladı.

Yani, emeklilik aylığınız ne olursa olsun  bin TL cebinizde olacak.

Tüm emeklilere hayırlı olsun...