​ERDOĞAN ÖNCESİ ATİNA

Alican DEĞER 04 Ara 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Önceden peşin peşin söyleyeyim komşuda işler hiç iyi görünmüyor.

Önceden peşin peşin söyleyeyim komşuda işler hiç iyi görünmüyor. Ortalık sakin mi sakin. Sokaklar, eğlence yerleri neredeyse boş. 

Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan 7-8 Aralık'ta Atina'yı ziyaret edecek. Önemli mi önemli bir ziyaret. Benim de yolum hafta sonu 3 gün için Atina'ya düştü. Hem de resmi programda görünen Sintagma meydanının çok yakınına. Bu meydan Atina'nın kalbi. Ankara'nın Kızılay'ı, İstanbul'un Taksim'i gibi. İşte bu meydanın civarı pek bir sessiz. Mağazalar, cafeler ıssız. 

Alışveriş ve turizm merkezi olan alan şanına yakışır bir durumda değil. Ünlü mü ünlü Plaka mahallesinde bir sürü boş ve bakımsız bina göze çarpıyor.

Belli ki bina bakım onarımları krize kurban gitmiş. Ünlü Parthenon yolu ana güzergahı elden geçmiş ama bir yan sokağa saparsanız başka bir manzara. 

Akrapolis'in giriş kapısındaki "Avrupa buradan başlıyor" yazısı hem tarihsel hem de coğrafi olarak göndermeler içeriyor. Buraların doğru, yanlış batı uygarlığının başladığı yer olarak kabul edilmesini istiyorlar. Bu fikrin kimileri tarafından benimsendiği de biliniyor. 

Hediyelik eşya dükkanları bomboş. Esnaf kapı önünde turist bekliyor. 

Tamam mevsim turizm için belki çok uygun değil diyeceksiniz. 

Ama mağazalar da benzer durumda. Pek bir ıssız. Belli ki krizin etkileri bir türlü atlatılamamış. 

Yeme içme sektörü de benzer durumda. Ünlü Pire Limanı'nda bir sürü lokanta kapıda müşteri bekliyor. Gece geç saatlerde yemeğe başlamalarıyla ünlü Yunanlılar hava karardıktan sonra evlerine çekiliyor.

Tabii burada bir Türk olmanın bazı sıkıntıları da yok değil. Çünkü neye baksanız 5 ile çarpmanız gerekiyor. Önce 5 ile çarpıp sonra kafanızdan makul bir miktar indiriyorsunuz. Çıkan rakam yine de ürkütücü oluyor.

Sokaktaki insanlar turiste alışkın. Hem de çok kibar. 

Rahatlıkla söyleyebilirim ki Türkiye turizm açısından çok daha sağlam bir konumda. Yeni otel yatırımları, hareketli sosyal yaşamı ve ucuzluğu ile.

Bir sürü insan canını dişine takmış uğraşıyor. Ancak takip ettiğim kadarıyla bankalar özellikle turizm sektörüne hiç de makul yaklaşmıyor. Bir çok turizm yatırımcısı, bankaların istedikleri teminat oranlarından şikayetçi.

İşte turizm işine bizden çok daha erken girmiş ama yorgun düşmüş Yunanistan'da durum bu.

Bizim elimizdekinin değerini bilmemiz gerekiyor.