ERGENLİKTE CİLT PROBLEMİ 3: AŞIRI TERLEME

Uzm.Dr.Banu Serbes Kural
Tüm Yazıları
Birçok ergen, koltuk altında, avuç ve tabanlarında veya saçlı derisinde  aşırı terlemeden şikayet eder.

Genellikle aşırı stres yaşayanlarda koltuk altı terlemesi ön plandadır. Bu durumda çoğu zaman iyi bir antiperspirant dediğimiz tür deodorant yeterli olur. Bunların yetmediği durumlarda bazı medikal ürünlerden destek alıyoruz.

Aşırı terlemenin sürekli olması haline "Hiperhidrozis" adını veriyoruz. Bu durum ergende ciddi psikolojik stres yaratabiliyor ve sosyal izolasyona yol açabiliyor.

Önerilerimiz:

-Terlemeyi artırmayan, emici nitelikte pamuklu giysilerin tercih edilmesi

-Emici tabanlı ayakkabıların tercih edilmesi ve bunların bir gün giyildikten sonra ertesi gün havalanıp kurumaya bırakılması

-Fazla  baharatlı yiyeceklerin veya çok sıcak içeceklerin fazla tüketilmemesi

-Ter bezlerine botulinum toksin enjeksiyonu ile 6-8 ay kadar rahatlama sağlanması

-En şiddetli durumlarda cerrahi müdahale şeklindedir.

ERGENLİKTE CİLT PROBLEMİ 4: SİĞİLLER

Cilt yüzeyinde bir çeşit virüs enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan siğiller ergenlik döneminde oldukça sık görülür.

En sıklıkla parmakların üzerinde veya tırnak çevresinde, ayak tabanında yerleşirler.

Görsel mükemmeliyetin çok önemli olduğu bu dönemde siğillerin varlığı da  ergen psikolojisinde travma yaratabiliyor.

Siğil tedavisinde kriyoterapi ile dondurma, lazer veya elektrokoterizasyon, kimyasal asitli ilaçlar gibi birçok tedavi yöntemi kullanıyoruz. Siğiller, vücut sağlığı üzerinde bir tehdit oluşturmadıkları gibi, bazen kendiliğinden de geçebilirler.

bunların ortaya çıkmaması için el ve ayaklarda deride sıyrık ve kesiklerden kaçınmak, tırnak çevresini kemirmemek önemlidir.

ERGENLİKTE CİLT PROBLEMİ 5: ATLET AYAĞI

Bir çeşit mantar enfeksiyonudur. En sıklıkla genç erkeklerde, özellikle günümüzde spor ayakkabı kullanımının çok yaygınlaşması sonucu sık görülür. Özellikle parmak aralarında derinin süngersi bir görünüm alması, soyulması, bazen çatlaması, koku yapması gibi belirtiler olabilir. Hava almayan ayakkabılar, çorapların düzenli değiştirilmemesi, havlu paylaşımı, ortak alanlarda çıplak ayakla gezinmek kolaylaştırıcı faktörlerdir.

Tedavide ve korunmada ayak hijyeninin sağlanması, ayakların havadar ve kuru tutulması, mantar önleyici kremlerin kullanımı öncelikli önerilerimizdir.

ERGENLİKTE CİLT PROBLEMİ 5: egzema / atopik dermatit

Her ne kadar bu durum daha çok çocukluk çağında görülse de bazı ergenlerde spor sonrası aşırı terlemeye, sürtünmeye veya havuzlardaki suların klorlu olmasına bağlı ciltte fazla kuruma, soyulma, kaşıntı şiddetlenebilir. Öncelikli önerimiz kuvvetli bir nemlendiricinin düzenli kullanılmasıdır. Bunların yetmemesi halinde dermatolojik ilaçlarla tedaviye geçiyoruz.

ERGENLİKTE CİLT PROBLEMİ 6: AŞIRI KILLANMA

Hormonların üretime başlaması ile vücutta kıllanma da bir anda artabilir. Genetik faktörlerin yanı sıra kızlarda kıllanmanın yoğunluğu bazen polikistik over sendromu veya hirsutismus dediğimiz hastalığın belirtisi olabiliyor.

Bu durumdan şüphelendiğimizde bazı hormon testleri sonrasında ilaç tedavisi verebiliyoruz, ek olarak lazer epilasyon günümüzde gereksiz kıllardan kalıcı şekilde kurtulmakta kolaylık sağlamaktadır. 

ERGENLİKTE CİLT PROBLEMİ : VÜCUT KOKUSU

Özellikle ergenliğin başlangıç döneminde vücutta çok keskin bir koku olabilir. Bunun nedeni özellikle koltuk altı ve kasıklarda yerleşen bakterilerdir. Bu bölgelerdeki özel ter bezleri ergenliğin başlaması ile birlikte daha yağlı bir salgı üretirler, bu da o bölgelerde bakterilerin çoğalmasına uygun bir ortam hazırlar.

genellikle düzenli banyo ve deodorant kullanımı vücut kokusunu önlemede yeterlidir. Şiddetli durumlarda ise yine medikal önlemlere başvururuz.

ERGENLİKTE CİLT PROBLEMİ : GÖZALTI MORLUKLARI

Bu dönemde uyku alışkanlıklarının değişmesi, yetersiz uyku kendini göz altında morluk ve halkalar şeklinde gösterir. Özellikle günümüzde bilgisayar ve cep telefonu kullanımının çok uzun saatlere yayılması göz kaslarının yorulmasına, bu bölgede kan dolaşımının yavaşlamasına neden olup gözaltı morlukları şeklinde ortaya çıkmaktadır.