ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ NEDİR?

Dr.Gözde AYSEL 26 Ara 2021

Dr.Gözde AYSEL
Tüm Yazıları
Her ne kadar insanların diş hekimine gitmesinin çoğunlukla sebebi diş ağrısı olsa da, Estetik diş hekimliği de son zamanlarda iyice popülerleşen bir bilim dalıdır.

Her ne kadar insanların diş hekimine gitmesinin çoğunlukla sebebi diş ağrısı olsa da, Estetik diş hekimliği de son zamanlarda iyice popülerleşen bir bilim dalıdır. Estetik diş hekimliği denilince akla gelen ilk kavramlardan biri ‘Gülüş tasarımıdır’. Estetik gülüş tasarımı, çeşitli nedenlerle estetik olarak bozuk olan diş ve dişetlerinin, hastanın yaşı, yüz şekli ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak, dişlerinin boyut ve şekil bozukluklarını ortadan kaldıran bir tedavi şeklidir. Dudaklar, dişler ve diş etlerinin her birinin ayrı ayrı ve birlikte bir uyum içinde olması yüz estetiğinin en önemli parçasıdır.

Estetik gülüş tasarımında amaç doğal bir estetik görünümü sağlamak aynı zamanda da sağlıklı ve fonksiyonel bir diş dizisi elde etmektir. Tek başına estetik görünüş her zaman fonksiyonun iyi olması anlamına gelmemektedir. Mesele bu iki faktörü bir araya getirerek sonucu mükemmel hale getirmektir.

Estetik bir gülüş öncelikle sağlıklı bir ağızla sağlanır. Sağlıklı dişler düzgün bir sıra halinde sıralanmalı buna bağlı olarak da, diş ve diş etleri de birbiriyle uyumlu olmalıdır.

Estetik diş hekimliği, günümüzde birçok diş hekimliği branşının multidisipliner şekilde çalışarak, farklı yöntemler ve materyaller ile kişiye özel bir gülüş dizayn etmesidir. Estetik gülüş tasarımının tamamiyle kişiye özgü olması en önemli noktadır.

Gülüş tasarımında tek başına dişler değil aynı zamanda diş etlerinin estetiği de oldukça önemlidir. Öncelikli olarak hastanın cerrahi ve ortodontik tedavilere ihtiyacı yoksa, diş eti sağlığı geri kazandırılır. Pembe dişeti estetiği denen bu aşamada, çeşitli nedenlerle diş etlerinde meydana gelen problemler (iltihaplanma, kanayan diş etleri, diş eti çekilmesi, mor renklenme gibi) ve kronik diş eti hastalıkları giderilerek diş etleri sağlığına kavuşturulur ve diş eti seviyeleri düzenlenerek diş boyutları uygun hale getirilir. Beyaz diş estetiğinde ise, dişlerin renk değişiklikleri beyazlatma işlemi ile; pozisyon, boyut ve şekil değişiklikleri, yeterli ise kompozit restorasyonlarla, yeterli değilse protetik olarak zirkonyum seramik, tam seramik veya lamina veneer seramik uygulamaları ile yeniden düzenlenir. Dişlerin boyutları arasındaki uyum planlanırken yıllar öncesinde Da Vinci’nin de tanımladığı altın oran prensibine riayet edilir. Bu prensibe göre her dişin diğerine göre olması gereken bir boyutu ve görünürlülüğü vardır. Bu durum dişlerin eni ve boyu arasında da bulunmaktadır. Eksik dişler, mümkünse implant uygulamaları veya köprü tedavileri ile giderilir. Gülüş tasarımında, dişler ve diş etleri kadar dudakların simetrisi, dolgunluğu ve gülüş hattına göre duruşu da önem taşır. Gülüş tasarımı, gerekli ise dudaklara küçük müdahaleler ile tamamlanabilir.

Estetik gülüş tasarımında;

-Rengi bozuk olan dişler temizlenir ve beyazlatma yapılabilir.

-Ortodonti ile diş dizilimimdeki bozukluklar giderilebilir.

-Diş etindeki problemler ve seviye düzensizlikleri küçük operasyonlarla ortadan kaldırılabilir.

-Diastema kapatma ile hastanın dişleri arasındaki boşluklar dişler kesilmeden kapatılabilir.

-Kırık ya da şekil, renk bozukluğu olan dişler kesilmeden estetik kompozit restorasyonlarla restore edilebilir.

-Yine kırık ya da çapraşık dişler lamina, porselen ya da zirkonyum veneerler ile tedavi edilebilir.

-Eksik dişlerin yerlerine implantlar ya da köprü protezleri yapılarak eksiksiz bir diş dizisi elde edilir.

-Son olarak da gerekli ise botoks ve dermal dolgu işlemleri uygulanabilir.

Bu noktada amaç kişinin sağlıklı bir ağıza sahip olmasının yanında, kendisi için var olan estetik bir problemin, onun için yarattığı sosyal fobisinin önüne geçmesini sağlamaktır.

Estetik gülüş tasarımıyla, kişi artık daha rahat gülebilmekte ve bu sayede özgüvenini tazelemiş olmaktadır. Gülüş tasarımı yapılan hastaların çoğunda diş dizilimindeki bozukluklara bağlı olarak oluşmuş diğer sağlık problemleri de çözülerek, hastaların hem estetik bir gülüş görünümüne hem de sağlıklarına kavuşması sağlanmaktadır.