EVDE ÇILDIRMAYIN!

Yonca ORTAN 22 Mar 2020

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Evlere kapandığımız bu günlerde de akıl sağlığımızı korumalı ve tekrar sokaklara aklı başında bireyler olarak dönebilmemiz gerekli. Bunun için hem erkeklere hem de kadınlara uğraş önerileri araştırdım ve önereceğim. Hobi edinin!

Dünya ilk kez aynı stresi aynı anda yaşıyor. Tüm dünyayı birleştiren tek bir düşman türedi aniden. Uzaydan beklenen düşman kendi doğamızdan çıktı geldi. Ben buna karma desem de insanların bundan ders alacaklarına inancım sonsuz.

Evlere kapandığımız bu günlerde de akıl sağlığımızı korumalı ve tekrar sokaklara aklı başında bireyler olarak dönebilmemiz gerekli. Bunun için hem erkeklere hem de kadınlara uğraş önerileri araştırdım ve önereceğim. Hobi edinin!

Hobi, kişinin yapmak zorunda olmadığı ama yaptığında zevk aldığı, pozitif duygular geliştirdiği aktivitelerin tümüne verilen isimdir. Son yıllarda giderek popülerleşen hobiler, antidepresan alımının hızla arttığı dünyada yüz güldürücü bir gelişme. Hobiler basit gibi görünse de sizi stresten arındırıp sakinleştirici ilaçlardan kurtarabilir. Uzun vadeli hobilerin Alzheimer hastalığını önleyici ya da etkilerini azaltıcı etkiler yapabildiği saptanmıştır. Hobi aynı zamanda kişisel gelişim için de olumlu katkılar sağlamaktadır. Birçok hastalığın sebebi yani tetikleyicisi çağımız hastalığı olan stres olarak görülmektedir. Stresle başa çıkmanın en doğal yöntemi ise hobi edinmektir. Bu sebeple hobilerin değersiz, zaman kaybı uğraşlar gibi algılanıp lanse edilmesi oldukça yanlıştır.

Erkekler için evde yapılabilecek hobiler

Erkekler, kadınlara oranla daha az sayıda hobi çeşidine yönelmektedir. Aslında erkek için ya da kadın için hobi şeklinde bir yargıya varılması yanlıştır. Her birey kendine iyi gelecek aktivite tercihini özgürce seçebilmelidir. Burada amaç başkalarının hakkınızda ne düşüneceği değildir. Amacınız kendinizi stresten arındırarak hayattan keyif almayı sağlamak ve tüm bunların yanında kişisel gelişim için fayda sağlamaktır. Yani erkekler de yeni yemekler deneyebilir, pasta süsleyebilir hatta takı tasarlayabilir. Erkeklerin yapmayı tercih ettiği, evde yapılabilecek hobilerden en yaygın olanları ise şöyle;

Enstrüman çalmak: Hem insana mutluluk veren hem de beyin fonksiyonları çalıştıran enstrüman çalmak günümüzde oldukça popüler bir aktivitedir. Öncelikle hangi çalgı aletine daha yatkın olduğunuz belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Öncelikle bir kurumda eğitimini almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Daha sonra internet yardımıyla videolardan faydalanarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Origami: Bir kâğıdın inanılmaz şekillere bürünebilmesi size heyecanlandırıcı ve rahatlatıcı gelebilir. Ayrıca yaratıcılığınızı, bakış açınızı geliştirecek olan kağıt katlama sanatı, origami, kişisel gelişim için size katkı sağlayacaktır.

Yeni bir dil öğrenmek: Evde yeni bir dil öğrenmek artık çok daha kolay. İnternet ve akıllı cihazlar sayesinde online eğitimler alarak yeni bir dil öğrenebilir ve evinizde kendinizi geliştirebilirsiniz. Hem boş zamanlarınızı değerlendirir, hem de kişisel gelişim için pozitif yatırım yapmış olursunuz.

Sebze- çiçek yetiştirmek: Toprağın insan üzerindeki negatif enerjiyi aldığı artık kanıtlanmış bir gerçektir. Eğer bir bahçeniz varsa dilediğiniz şekilde bahçede ekim yapabilirsiniz. Fakat çok katlı bir binada yaşıyorsanız balkonda çiçek yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Evcil hayvan besleme: Evde evcil hayvan besleme de bir hobi dalı olarak değerlendirilmektedir. Evcil hayvanlar insanın yalnızlığını azaltarak psikolojik olarak insanı motive eden bir etkiye sahiptir. Sahiplenilmeyi bekleyen yüzlerce hayvandan birine evinizin kapılarını açarken strese kapılarınızı kapatabilirsiniz.

Kadınlar için evde yapılabilecek hobiler

Kadınların hobi edinmek konusunda daha şanslı olduğu söylenebilir. Çünkü bu aktivitelere erkeklerden daha sıcak bakıyorlar. Toplumsal yapının yerleştirdiği yapıyla, erkek dışarıda çalışırken kadın evi çekip çevirme görevini yüklenmiştir. Ancak bu durum yer yer kadını, üretkenliğini ve kendini keşfetmesini kısıtlamıştır. Belki de bu nedenle kadınlar hobi etkinliklerine erkeklerden daha çok eğilim göstermektedir.  Hobi aktivitelerinde yaş sınırı olmaması insanların yıllar sonra bile gizli kalan yeteneklerini keşfetmesini sağlamaktadır. Halk eğitim sergilerini ziyaret edince göreceksiniz ki, müthiş yağlı boya yapan anneanneler babaanneler var.  Yani hobiler içinizdeki cevheri dışarı çıkarmanın ve üretkenliğin keyfine varmanın en cazip yolu. Kadınlar için evde yapılabilecek hobiler; yeni yemekler denemek, pasta süslemek, örgü, origami, quilling (kağıt kıvırma), enstrüman çalmak, evcil hayvan beslemek, sebze- çiçek yetiştiriciliği şeklinde oldukça uzatılabilen bir listedir. Ancak kadınlar evde birçok hobi ile iç içedir aslında. Yemek yapmak ve örgü onlar için fazla alışılmış hobiler olduğundan gerekli zihin boşaltma gerçekleşmeyebilir. Bu sebeple kadınlara cazip gelen farklı evde yapılabilecek hobileri şu şekilde sıralayabiliriz.

Yağlı boya resim yapmak: Bayanların son dönemlerde ilgi gösterdiği hobilerin başını çeken bu etkinlikle ruhunuzu tazeleyebilirsiniz.

Ahşap boyama: Evindeki ahşap mobilyalar da dahil ahşap obje boyamak son zamanlarda kadınların evde yaptığı hobiler arasında çok yaygın. Hem mobilyalarını yenileyen hem de stres atan bayanlar bu hobiyi bir geri dönüşüm projesi şeklinde uygulamaktalar.

Amigurimi: Örgü oyuncak anlamına gelen bu hobi klasik örgü işlerinden bunalan bayanlar için yeni nesil bir örgü dalı diyebiliriz. Çocuklar içinde sağlıklı iplerden örülen bu oyuncaklar rağbet gördüğünden dilerseniz bu hobiden oyuncak üretip satarak para da kazanabilirsiniz.

Kendin yap projeleri ile ilgilenmek: İnternette bir akım haline gelen kendin yap projeler gerçekten müthiş geri dönüşümler ortaya çıkarıyor.  Sizde sosyal medyadan takip ederek hoşunuza giden tasarımları deneyebilirsiniz. Elinizde var olan objelerle yapılan bu hobi diğerlerine nazaran daha az masraflı olmaktadır. Hayal gücünü destekleyen bu projelerden uygun olanlarını çocuklarınızla birlikte de yapmanız mümkün. Böylece hem çocuğunuzla vakit geçirip hem de hobinize zaman ayırabilirsiniz.