EVDEN ÇIKMAYALIM

Fehmi KETENCİ 22 Mar 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Tüm dünya; hızla sınırlarından giren bu koronavirüsü denen illetin tahribatını önlemek için mücadale edebilmeye konsantre olmuş durumda.

      Çin’in Wuhan bölgesinde başlayıp Ortadoğu ülkelerine, oradan da, hızla Avrupa ve Amerika’ya sıçrayan korona salgını; son gelen haberlere göre; Çin’deki işini tamamlamış salgının kontrol altına alınabileceği şeklinde. Ama, salgın etkisini, neredeyse tüm Avrupa’da yayılarak ve etkin bir şekilde sürdürmeye devam ediyor.

      Koronavirüs etkisini şu anda; başta İtalya, Almanya, İngltere, Fransa, İspanya ve tüm Avrupa ülkelerinın yanı sıra, tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Avrupa, Amerika, neredeyse tüm dünya ülkeleri, birbirleriyle iletişimlerini iyice kısıtlamış durumda.

      Çin koronavirüs konusunda çok yol katetti. Güncel vakaların neredeyse yok denecek sayılara indiği Çin, korona konusunda oldukça başarılı çalışmalar yapıyor.

      Tüm dünya; hızla sınırlarından giren bu koronavirüsü denen illetin tahribatını önlemek için mücadale edebilmeye konsantre olmuş durumda.

      Ülkemiz bu konuda uzunca bir süre direnmiş gibiydi. Etrafındaki birçok komşu ülkede hızla yayılma gösteren bu salgına karşı etkin önlemlerini hızla aldı, almaya da devam ediyor. Tüm yurt dışı bağlantıları kısıtlandı

      Ülkedeki; tüm yakın temas toplantıları, toplu müzik ve spor olayları ve tüm takım sporları ileriki bir tarihe kadar ertelendi. İlk-orta ve Yüksek Öğrenim’deki okullar bir süreliğine tatil edildi. Başta Sağlık Bakanlığı ve birimleri olmak üzere, büyük şehirler ve ülke genelindeki yerel yönetimleri, hijyen ortamları sağlamak için gereken önlemleri alarak, koronanın yarattığı travmayı gidermeye çalışıyorlar.

      Başta, İstanbul Ankara, İzmir ve Van olmak üzere Türkiye geneline yansıtılan, toplu alanlarda insanların toplanmamaları için gerekli önlemler alınmaya devam ediyor. Özellikle, risk grubunda olan 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımız, çok gerekli olmadıkça sokağa çıkmamaları konusunda sürekli uyarılıyorlar. Buna bir önlem olarak bazı illerimizde 65 yaş üstündekilerin toplu taşıma araçlarını kullanmaları bir süreliğine kısıtlandı.

      Yazıyı yazdığım saatlerde açıklanan bilgilere göre; ülkemizdeki koronavirus vaka sayısı 670’a yükselmiş. Can kaybımız ise; dokuz olmuştu. Birçok hastane ve sağlık kuruluşlarımızda karantina işlemleri ve tedaviler hızla devam ediyor. Toplumumuz, bu konudaki gelişmelerde, Sağlık Bakanlığımız ve tüm yerel yönetimlerimiz tarafından sürekli bilgilendiriliyor.

      Görünen o ki; halkın bilgilendirilmesi, “kişisel korunma” konusunda yapmaları gerekenlerin sürelkli anlatılmasıyla ilgili çalışmalar aksatmadan devam ettiriliyor.

      Büyük şehirlerde toplu taşıma araçları, halka açık yerler sürekli dezenfekte ediliyor. Sokağa çıkanların aldıkları özel önlemlerde; yakın temas, tokalaşmalar, sarılıp, öpüşmeler neredeyse yok gibi. Eller sık sık yıkanıyor, herkesin elinde kolonya ve siteril koruyucu sıvılarla, gerekli önlemleri almakta özen gösteriyorlar.

      Bu arada; tüm uzmanlar tarafından, en etkin korunma yöntemi olarak ısrarla vurgulanan; 14 Kural’ın yanı sıra, virüsün hızlı yayılmasını önlemek için, bu bir iki hafta süresince çok gerekli ihtiyaçlar haricinde, mümkün olduğunca evden dışarıya çıkılmaması. Zaman zaman, haberlere yansıyanlardan anladığımıza göre bazılarımızın evde kalmaktan sıkıldıkları ve normal yaşantılarına devam alışkanlıklarını sürdürdükleri, piknik alanlarına gittikleri ve varolan durumu biraz hafife aldıkları şeklinde.

      Evde “tıkılı kalmak” güzel bir şey değil tabii ki. Ama, her ne olursa olsun, her şeyden “önce sağlık” gelir. Ve bilinen bir şey var ki, o da; koronavirüs ile etkin mücadelenin yolu, yayılmayı önleyebilmektir. Yayılma konusunda gerekli önlemleri alamamakla; sadece kendimizi değil, çevremizdekileri, özellikle de risk gurubunu oluşturan 60-65 yaş üstü yaşlılarımızı da virüsün hedefine taşıyabiliriz.

      Unutulmamalıdır ki; koronavirüs, yayılma ve etkilenme konusunda özellikle yaşlılarımızı daha çok tehdit ediyor.  

      Umarım etkin mücadele böyle devam eder ve davetsiz konuk kovid-19’un ülkemizi istenmeyen ziyareti uzamaz ve bizi daha çok üzmeden en yakın zamanda ülkemizden çıkar gider.

      Söylenenleri dikketle yapmaya ve 14 kurala dayalı kişisel önlemleri aksatmadan uygulamaya devam..