FABRİKA BACALARI İNŞAAT VİNÇLERİNİ GEÇTİĞİ ZAMAN…

İlnur ÇEVİK 25 May 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Türkiye şu anda ciddi bir dış ekonomik saldırı ile karşı karşıya ve bunu yurt içinde de destekleyen çevreler var… Son dolar saldırısı da bunun bir parçası…

Bu saldırıların hedefi seçimlere giderken zayıflatılmaya çalışılan Recep Tayyip Erdoğan ve yönetimi.

Yani birileri 15 Temmuz 2016’da ateşli silahlarla başaramadıklarını şimdi ekonomik silahlarla başarmaya çalışıyor.

Ona karşılık Merkez Bankası savaşa müdahil olup durumu düzeltmeye çalışıyor. Finans sistemimizin sağlamlığı bizim için bir güvence.

Ama bir de madalyonun öbür yüzü var. Neden bu Türkiye düşmanları doları bu şekilde pompalayıp bir krizi tetiklemeye çalışırken ülkemizi bu kadar sıkıntıya sokabiliyor?

Bunun cevabı ise önce ülkemizin büyümeyi dış kaynakları kullanarak sağlaması ve bu konuda bağımlılığı. İkincisi ise dış kaynaklardan elde edilen fonların fabrika bacaları için değil daha çok betona yatırılması. Yani inşaat sektörünü besleyip ekonomik büyümeyi sağlayan bir yapı… 16 yıldır ülkemize giren 300 milyar dolar inşaat sektörüne akıtılmış durumda. Ama bu fonlar bir tek fabrika bacası bile ortaya çıkaramamış… Türkiye’nin alt yapı eksiklikleri tabii ki dev projelerin gerçekleşmesi ile aşılacaktı ve bu sağlandı. Ama bunun yanında şehirlerimizde mantar gibi yükselen gökdelenler, siteler ve dev apartman projeleri de bu 300 milyar dolardan pay aldı…

Fabrika bacası demek kalıcı iş gücü, ihracat ve gerçek refah demek… Bu konuda ne kadar hassas olduğunu Sayın Cumhurbaşkanımız da açıkladığı projelerle gösterdi. Betona yapılan yatırım da kitlelere ekmek sağlıyor ama geçici. Bunun sağladığı büyüme ve refah da geçici oluyor. Böylelikle kazanılan paralar inşaat şirketlerini palazlandırıyor ama bunlar o paraları fabrika bacası için harcamıyorlar… Bu yapının ciddi bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor. Fabrika bacalarının inşaat vinçlerinden daha fazla olması şart… Bunu gören Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan son zamanlarda bir sanayileşme seferberliği başlattı. Yani doğru yoldayız.

O zaman dolarla oynamaya kalkanlar Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya kalkamayacaktır…