Vakıf Katılım web

'FİLM FESTİVALİ AFYONKARAHİSAR'A ÇOK YAKIŞTI

Mahmut BIYIKLI 06 May 2018

Mahmut BIYIKLI
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarında verdiği kültürel mesajlardan sonra Anadolu'da gözle görülür bir hareketlilik var. Bütün şehirlerde festivaller, kitap fuarları, sempozyumlar ardı ardına yapılmaya başlandı.

Bu çalışmalar kısa sürede olmasa bile uzun vadede çok bereketli sonuçlar doğuracak. Kültürel çoraklık gayretli insanların aşk derecesindeki çalışmalarıyla sona erecek. Vatansever valilerimiz, belediye başkanlarımız kendilerine ulaşan sanatsal projelere imkan sağlayıp hayallerin hayata geçmesi noktasında gayet titiz davranıyorlar.

Bazı şehirlerde derin sessizlik olsa da özellikle bazı şehirler ulusal çapta ses getiren çalışmalara imza atıyor. Dün son aylarda güzel haberlerin ulaştığı Afyonkarahisar’daydım. Afyonkarahisar Valiliğinin öncülüğünde Afyonkarahisar Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin katkılarıyla ilki gerçekleştirilen Film Festivali’ne katıldım. Şehrin her yanı sanatçıların resimleriyle yönetmenlerin isimleriyle ve film afişleriyle donatılmış. Bazı sinema filmlerinin de çekildiği şehir festival heyecanını tam kuşanmış bir şekilde aylarca bu dev organizasyona çalışmış.

Vali Mustafa Tutulmaz

Yöneticiler arasındaki uyum kentler için büyük şans. Festival boyunca bunu gördük. Valilik Belediye ve üniversite arasındaki uyum ve koordine başarıyı getirmiş. Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz Beyefendi iz bırakan bir devlet adamı. Kendisini Siirt Valisiyken ziyaret etmiş çalışmalarını yerinde görmüştüm. Bir vali yeni ataması yapılıp görev yerinden ayrıldığında adı hala gittiği şehirde yankılanmaya devam ediyorsa iz bırakmış demektir. Sayın Tutulmaz da görev yaptığı yerlerde halkın sevgisini kazanan bir valimiz. Şehirlerde sanatsal faaliyetlerin mutlaka olması gerektiğinin bilincinde kültür dostu bir bürokrat. Yaptığı diğer güzel çalışmalar gibi Afyonkarahisar Film Festivali’ni de başlatarak adı uzun yıllar anılacak bir projenin mimarı oldu.

Ruhu olan şehir

Afyonkarahisar tarih ve kültür şehri. Ruhu olan bir şehir. Anadolu medeniyetinin temeli bu topraklarda atılmış. Her mahallesinde her sokağında büyük hikayeler yatıyor. Kurtuluş savaşındaki yiğitliğin adıdır Afyonkarahisar. Kültür coğrafyamızın bekçiliğini yapmıştır. Bağrından nice sanatçı nice gönül adamı çıkarmıştır. Aynı zamanda yerli ve milli sinemanın öncü ismi Yücel Çakmaklı’nın da memleketi. Dolayısıyla Çakmaklı’nın doğup büyüdüğü topraklarda böylesine kaliteli bir festivalin yapılması ve ilkinin ona adanması kadirşinas bir davranış. Keşke Yücel Çakmaklı merhum bu günleri görebilseydi. Afyonlu bir vatandaşımız Bolvadin’de Yücel Çakmaklı’nın evinin olduğunu söyledi. Devletlilerimiz bu evi müzeye çevirebilseler keşke. Keşkeler içimizde o kadar çok birikti ki bu yazıda ikinci keşkemizi kullanıyoruz. Türkiye’de kültürel anlamda yapılması geren o kadar çok iş var ki…

Festivale tam not

Afyonkarahisar Film Festivali içerik anlamında sinemanın ustaları tarafından tam not aldı. Sinemada yerli bir dil arayışı çalıştayından Yücel Çakmaklı paneline kadar konuşulan başlıklar dolu dolu hazırlanmış.

Festivalin açılışında da Tuluyhan Uğurlu Konseri vardı. Usta sanatçı kendisini dinleyen gençlerden yoğun alkış aldı. Emperyalistlere karşı vatanımızı savunmamızı özgüvenimizi kaybetmeden bu topraklarını kültürüne sanatına dost olmamızı vurgulaması gayet güzeldi. Ayrıca Festival konuklarından Yeşim Salkım’ın da vatansever mesajlar vermesi ve gençleri kimseye özenmemeye, kendileri olmaya ve ülkelerini sevmeye davet etmesi gayet manidardı.

Gelenekselleşen Çalışmalar

Batıda gelenekselleşen köklü projeler var. Bizde ise millet olarak biraz aceleci olmamamız ve hemen sonuca odaklanmamız sebebiyle çalışmalar yıllara yayılmaz. Yayılanlar da neredeyse bir elin parmakları kadar az. Fakat Afyonkarahisar Film Festivali ilerleyen yıllarda gelenekselleşen gelenekselleştikçe de büyüyen büyüdükçe de daha güzelleşecek bir marka olacaktır. Bu Festival Afyon’a yakıştı. Yüzlerindeki tebessüm gözlerindeki ışıkla etkinlik alanlarına koşturan gençlerimiz bu çalışmanın her yıl yapılması gerektiğine dair duygularını bizimle paylaştı.

Teşekkürler

Bu vesileyle şehrine vefa göstererek yıllardır üzerine çalıştığı projesini memleketinin yöneticilerine sunan kültür sevdalısı Gazeteci Yazar Fatma Gülşen Koçak Hanımefendiye ve bu derinlikli projenin önemine inanıp olağanüstü destek vererek yol açan değerli Valimiz Mustafa Tutulmaz’a  ayrıca Belediye Başkanı Burhannettin Çoban başta olmak üzere emeği geçen bütün sanatseverleri yürekten kutluyorum. İnşallah kırkıncısı ellincisi de aynı heyecanla aynı coşkuyla yapılır.

Şehirlerine hizmet eden iz bırakan bütün yetkililerimize bu ülkenin bir evladı olarak şükranlarımı sunuyorum. Bu festival ben de unutulmaz hatıralar kazandırdı.

Şehirden ayrılırken bütün dillerde şu cümle dolanıyordu: ‘Film Festivali Afyonkarahisar’a çok yakıştı.