​FİNAL YOLUNUN ŞİFRELERİ

Hamza GEZMİŞ 24 May 2017

Hamza GEZMİŞ
Tüm Yazıları
TFF 1.Lig' de normal sezonu birinci sırada bitirerek şampiyon olan Sivasspor ve ikinci sırada tamamlayan Evkur Yeni Malatyaspor direkt olarak Süper Lig'e çıkmaya hak kazanırken, son üç sırada yer alan Şanlıurfaspor, Bandırmaspor ve Mersin İdman Yurdu da Spor Toto 2.Lig'in yolunu tuttular.

TFF 1.Lig’ de normal sezonu birinci sırada bitirerek şampiyon olan Sivasspor ve ikinci sırada tamamlayan Evkur Yeni Malatyaspor direkt olarak Süper Lig’e çıkmaya hak kazanırken, son üç sırada yer alan Şanlıurfaspor, Bandırmaspor ve Mersin İdman Yurdu da Spor Toto 2.Lig’in yolunu tuttular.

Artık gözler Süper Lig’e çıkacak son takımın belirleneceği Play-Off karşılaşmalarında. Sezonu üçüncü sırada tamamlayan Eskişehirspor, altıncı sırada tamamlayan Giresunspor ile eşleşirken, dördüncü sırada tamamlayan Boluspor, beşinci sırada yer bulan Göztepe ile rakip oldu.

Play-Off oynayacak takımların genel durumlarını değerlendirmeye Eskişehirspor’la başlayalım.

Sezona mutlak şampiyonluk parolasıyla başlayan ve bu doğrultuda kadro oluşturan Eskişehirspor kadro kalitesiyle ligin belki de en avantajlı takımıydı. Özellikle Göztepe deplasmanın da yenilen mağlubiyet golünün ardından takımın sahadan çekilmesi, kazanılmış üç puanın silinmesine de neden olurken, af edilmez bir hata olarak Başkan Halil Ünal ve o dönem takımın başında yer alan teknik direktör Alpay Özalan’ın hanesine eksi puan olarak yazıldı. Yaşanan bu travmanın sonrasında teknik adam değişikliğine giden Es-Es tecrübeli Mustafa Denizli’ye takımı emanet ederken, Denizli’nin  o ana kadar gösterdiği performansla ligin kilit oyuncularından biri olan Erkan Zengin’le yaşadığı sıkıntı kritik puan kayıplarını da beraberinde getirdi. Genel oyun yapısı itibari ile bireysel performansları ön plana çıkarak sonuca gitmeye çalışan Es-Es ‘in takım savunmasıyla ilgili problemi çözmemesi durumda Play- Off’ta sıkıntı çekebileceğini düşünüyorum.

Takım savunma probleminin çözülmesi durumunda, tecrübe açısından rakiplerinin önünde olan ve kadrosunda Ruud Boffin , Erkan Zengin, Bruno Mezenga ve bu sezon yaptığı çıkışla göz dolduran Hasan Hüseyin Acar gibi oyuncuların katkısıyla avantajlı durumda olacağı bir gerçek.

Özellikle Yücel İldiz’in takımın başına geçmesiyle şaha kalkan Giresunspor takım oyununu ön plana çıkarması başarının anahtarıydı. Takım oyunu içerisinde kendi yıldızlarını çıkarmayı başaran Çotanaklar da Play-Off öncesi Volkan Okumak, Recep Aydın, Hüsamettin Tut formuyla göz dolduran isimler. Defansının yıllarca birlikte oynadığını ve birbirini iyi tanıyan ve tamamlayan oyunculardan kurulu olduğunu düşündüğümüzde Giresunspor’un  oynanacak Eskişehir karşılaşmalarında rakibi için kolay lokma olmadığını söyleyebilirim.

 

1.Lig’de UEFA Lisansı almaya hak kazanan tek takım unvanındaki Giresunspor’un değerli başkanı Mustafa Temel Bozdağ ve yönetimin kurulunun da hem idari hem sportif başarılarından ötürü kutlayarak hakkını vermiş olalım. 

Bu eşleşmeyle ilgili son olarak ligde oynanan karşılaşmalarda Eskişehirspor’un evinde oynadığı karşılaşmayı 1-0 kazandığını Giresun’da oynanan karşılaşmanın ise 0-0 tamamlandığını söyleyelim.

Lige ilk on bir haftasında fırtına gibi esen, ardından düşüş yaşayan ve devre arası döneminde takım yapısında beklenenden fazla sirkülasyon yapan Boluspor son haftalardaki formuyla Play Off içerisinde kendine yer buldu. Play off oynayacak takımlar arasında  en formda takım olarak göze çarpması Yarenler için avantaj. Özellikle Andre Santos tecrübesinin katma değer kattığı Boluspor’da ligin gol krallığı yarışında ilk üçte yer alan Rydell Poepon gerçeği göz ardı edilmemeli. Tecrübeli stoper Ramazan Sal takviyesi defansif olarak önemli katkı verse de genel oyun yapısı itibarı ile ortaya konan açık futbol anlayışı kritik play-off müsabakaları öncesi başına iş açabileceğini belirtmeliyim.

Gelelim İzmir’in incisi Göztepe’ye. Devre arası transfer dönemi iyi geçirilip direk katkı verebilecek  takviyeler yapılmış olsa belkide ilk ikiden çıkan takımlardan biri olabilirdi Göz-Göz. Adis Jahovic ve Halil Akbunar sezon başından sonuna kadar takıma en fazla yardımcı olan futbolcular olduğunun altını çizerken defansif anlamda istikrarın sağlanamamış olması Play-Off müsabakaları öncesi handikap olarak göze çarpıyor. Hayatını  Göztepe maç programına göre şekillendiren taraftar gurubuna sahip olan Göztepe’nin sahip olacağı seyirci desteği de önemli etki yaratacağını düşünmekteyim.

Ligde iki takımın kendi aralarında oynadıkları karşılaşmalarda  tarafların evlerinde aynı skorla 1-0 kazandığını hatırladığımızda eşleşmenin zorluk derecesi hakkında fikir sahibi olabileceğimiz söyleyebilirim.

Toparlayacak olursak bireysel performansların belirleyici olduğu Eskişehirspor ile takım oyununu ön plana çıkaran Giresunspor’un mu, açık futboluyla sonuca gitmek isteyen Boluspor ile Jahoviç faktörünün etkili olduğu Göztepe’nin mi final oynayacağını hep birlikte göreceğiz.