FOX HABER KANALI KURAR MI?

Micheal KUYUCU 01 Mar 2020

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Geçen yıl HaberGlobal ve TV100 gibi tematik haber televizyonları kuruldu.

Son zamanlarda medya internet sitelerinde FOX TV’nin bir haber televizyon kanalı kuracağı konuşuluyor. Bu kanal kurulur mu diye düşündüm geçen gün. Her defasında söylediğim bir şey: Türkiye Avrupa’nın en çok haber televizyon kanalına sahip ülkesi. Tıpkı AVM’ler gibi oldu bu haber kanalları. Nasıl ki her üç, beş kilometrede bir AVM varsa her üç, beş frekansta bir haber kanalı var.

Geçen yıl HaberGlobal ve TV100 gibi tematik haber televizyonları kuruldu. Şu an uyduda, DSmart’ta ve Digiturk’te yayın yapan en az on beş, yirmi haber kanalı var. Bunların hemen hemen tamamı zarar ediyor. Bu kanalların sahipleri arasında holdingler de var, ne olduğu belli olmayan garip adamlar da. Hepsinin derdi aynı: Haber kanallarını siyaset için kullanmak.

Haber kanalları zarar ediyor

Normal şartlarda tematik haber televizyon kanalları kar etmiyor. Kar etmesi imkânsız. Bunun için ciddi bir marka olması gerekiyor. Zamana ve dolayısıyla sermayeye ihtiyaç var. Bu bile kurtarmıyor çünkü dijital medya ciddi bir yükselişte. Televizyon mecrasının reklam harcamalarından aldığı pay düşüşe geçti. Bu pay içinde tematik kanalların aldığı reklam dilimi ise personel giderlerine bile yetmeyecek durumda. Yani bu son bir iki yılda bir haber kanalı kurmak için yola çakanlar ve bundan sonra da yola çıkacak olanlar paralarını sokağa atacak. Bunu anlamak için basit bir fizibilite çalışması yapmak yeter. Eğer bir sermaye sahibi bir haber televizyonu kuracağım diyorsa anlayın ki, ya iktidar partisine yanaşmak istiyor ya da muhalefete yanaşmak ve bu kutuplara ait olan sermayeden pay almak istiyor. Böyle bir rezil medya endüstrimiz var. Bunu çoluk çocuk bile artık anladı.

Fox Haberin dört açıklaması var

Böylesine ekonomik fizibilitesi net olan bir yatırıma Fox gibi bir dünya markası neden girer diye düşündüm. İşi sadece medyadan para kazanmak olan bir küresel medya grubu adı ve ülkesi ne olursa olsun, özellikle batı medyasındaysa ve eğer ciddi bir kurumsal kimliği varsa fizibilitesini yaparken oturup kar-zarar planlaması yapar ve yatırımının geri dönüşünü hesaplar. Şimdi benim bildiğim Fox Networks böyle bir medya grubu. Bu grubun merkezi kalemi kağıdı alıp hesap kitap işine girerse bir haber televizyonu kurmanın kar getirmeyen bir iş olacağını görür. Bir dijital platform desek o zaman durum farklı olur ama Fox TV’nin bir haber televizyonu kurmasının bence dört açıklaması olur.

Ya Fox’un dünya merkezine fizibilite raporu hazırlayanlar Türk televizyon pazarını ve tematik TV pazarını palavradan çok güzel bir pazarmış gibi gösterip patronlarını bir boş yatırıma ikna edecekler. Ya diğer pek çok yandaş ve muhalif haber kanalları gibi siyasetten rant çıkartma derdindeler, ya da Fox medya grubu Türkiye’deki siyasete etki etmek ve 2023 seçimlerinde gündemi etkilemek için ön hazırlık yapıyor. Ya da bu insanlar medyanın ekonomik politiği hakkında habersiz, hiçbir şeyden anlamıyor. Bunun başka bir açıklaması olamaz.

Ben şahsen normal şartlarda Fox Network’un Türkiye’de geleneksel medyada yatırım yapacağına, hele bir de bu kadar kalabalık bir pazara para yatıracağına inanmıyorum. Ama olursa da şaşmam.

İBB Kültür Dairesinden bir ilk

İBB Kültür Daire Başkanlığı çok güzel bir etkinliğe imza atacak. “Hafta Sonu Etkinlikleri” adıyla Özdemir Erdoğan, Yeni Türkü ve Orhan Ölmez'in de aralarında yer aldığı 13 konser ve 13 çocuk oyununu ücretsiz olarak sunacak.

Bu etkinlik zinciri belediyelerin bütünleşmesi adına çok güzel bir olay oldu. Hep hayal ettiğim, hep yazdığım ve söylediğim şeyi yani “bütünleşmeyi” ilk kez gördüm. Hem AK Partili hem de CHP’li belediyelerin ev sahipliğinde olan toplam on üç ilçede aynı anda konserler olacak. Bu çok orijinal ve değerli bir etkinlik paketi. Önce İBB Kültür Daire Başkanlığını tebrik ediyor hem de yapılacak konserler ve mekanları paylaşıyorum.

Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nde “Aysun & Ali Kocatepe”

Güngören Erdem Bayazıt Kültür Merkezi’nde “Yeni Türkü”

Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde “Velveleband”

Esenler Prof. Dr. Adem Baştürk Kültür Merkezi’nde “Gülden Karaböcek”

Sultanbeyli Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde “Aydoğan Topal”

Ümraniye Şehit Kaymakam Muhammed Safitürk Kültür Merkezi’nde “Alamatra Orkestrası”

Şile Kültür Merkezi’nde “Orhan Ölmez”

Yenibosna Dr. Enver Ören Kültür Merkezi’nde “Özdemir Erdoğan”

Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde “Ali Altay”

Başakşehir Kültür Merkezinde “İncesaz”

Sarıyer Kültür Merkezi’nde “İhsan Eş”

Sancaktepe Eyüp Sultan Kültür Merkezi’nde “Yüksel Baltacı”

Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde “Serhat Ulaşkan ve Ali Şahin

Birinci Dijital Sanat Festivali

İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin adımları atıldı. Mezo Dijital tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin desteğiyle Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde 29-31 Mayıs tarihleri arasında “bağlantı aranıyor…” temasıyla düzenlenen festivalde, dünyada alanında ses getiren uluslararası ve ulusal 30’un üzerinde sanatçının işleri sergilenecek. İstanbullular, festivalle dijital sanatı keşfedecek.

Herkesin ücretsiz gezebileceği festival, Türkiye’de dijital dönüşümün sanat alanındaki yansımalarının sergileneceği kapsamlı bir platform olmayı ve önümüzdeki senelerde büyüyerek devam etmeyi hedefliyor. Geleneksel ile dijital sanatı birleştirme, geçmiş ile şimdiyi buluşturma, soyut, kavramsal ve dijital sanatı anlamlandırmayı kolaylaştırma, sanata ilgi duyan kitleyi genişletme, çocuklar ve gençler için yeni ufuklar açması adına da büyük önem taşıyor. Çünkü festival, aynı zamanda öğrencilerin de sanatsal üretimlerine ev sahipliği yapıyor. Bunun için 7-24 yaş arası öğrenciler, festival teması dahilinde yaratacakları işleri sergilemek için www.digitalartfestistanbul.org internet sitesinden festival yetkililerine ulaşabilirler. Çok güzel bir hareket. Tüm sektörlerde olduğu gibi sanatta da dijitalleşme ilerliyor. Gelecekte dijital bir dünyada yaşayacağımızı hesaba katacak olursak sanatın dijitalleşmesi adına bu iyi bir fırsat olacak. Bu konuda projeleri olanlar bu internet sitesine bir tık yapsınlar.

Ayrılıkların şairinden yeni bir şiir kitabı daha geldi

Popüler müziğin en önemli hitlerin söz yazarı olan “ayrılıkların şairi” namlı usta sanatçı Ahmet Selçuk İlkan “Bir Akrep Sevdası” adlı on birinci şiir kitabını yayınladı.

Ahmet Selçuk İlkan bu kitabında hiçbir yerde yayımlanmamış yeni şiirleriyle 10 yıl aradan sonra bir kitap yayınlarken aşkın, sevdanın yanı sıra sosyal içerikli şiirleri ile de insana – insanlığa bir şair sorumluluğuyla yüreklere dokunacak. Ahmet Selçuk İlkan çok büyük bir yetenek, şiir fabrikası gibi üretiyor. Hepsi birbirinden kaliteli, hepsi de yüreklere dokunan şiirler. Şiir kitabı meraklılarına lokum gibi gelecek.

Amerika Koronavirüs herkesten çok konuştu

Yaklaşık bir aydır bütün dünya Koronavirüs ile yatıp kalkıyor. 2020 yılının ilk günlerinde ortaya çıkan ve bir salgına dönüşen virüs dünya medyasında çok ciddi boyutlarda yer kapladı. Medya Takip Merkezi bu konuyla ilgili ilginç bir araştırma yapmış ve Koronavirüs dünyadaki medya yansımalarını analiz etmiş. Şubat ayının ilk yirmi beş günüde Türkiye’de 41 bin kez haber olmuş Korona. En çok dijital medyada haber olurken, televizyonda 24 bin 343, yazılı basında ise 15 bin 23 kez haber olmuş.

Dünyaya baktığımızda ise Koronavirüs dünyada en çok ABD’de haber olduğunu gördüm ve epey şaşırdım. Virüs ABD’de Çin’den daha çok haber olmuş. ABD’de sadece bir hafta da (19-25 Şubat) toplam 785 bin kez bu konu haber olmuş. İkinci sırada 569 bin haberle Çin, üçüncü sırada ise 177 bin haberle İtalya yer aldı. Türkiye dünya genelinde Koronavirüs ile ilgili en çok haber yapan yedinci ülke oldu.

Fado’nun Megastarı Camané CRR’de

Fado’nun Kraliçesi Amália Rodrigues’ten bu yana en iyi Fado şarkıcısı kabul edilen, albümleri milyonlarca satan Camané 17 Mart’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda özel bir konser vermeye hazırlanıyor.

2015’te, profesyonel sanat hayatının 20. yılında, Infinito Presente albümünü çıkaran Camané, 2017 yılında son albümü Camané Canta Marcenerio’yu dinleyicilerle buluşturdu. Şu sıralar Avrupa’nın yanı sıra Amerika ve Asya’da da konserler veren Camane’nin son albümü Passion Turca tarafından dijital müzik marketlere sunuldu. Farklı ve kaliteli müzik dinlemek isteyenlere şiddetle öneriyorum.