'FRANSIZ KALDIĞIMIZ' KUPA FRANSA'NIN

Mustafa YAŞAR 16 Tem 2018

Mustafa YAŞAR
Tüm Yazıları
Dünya Kupası'nda ülke olarak seyirci kaldığımız 32 günlük heyecan dün sona erdi.  

Milli takımımızın olmadığı kupa kime ne kadar heyecan verdi orası da tartışılır elbet.

Turnuvaya, Avustralya, Peru ve Danimarka ile C Grubu'nda mücadele ederek başlayan ve grubu 2 galibiyet, 1 beraberlik alarak 7 puanla lider bitiren Fransa, son 16 turunda Arjantin'i 4-2, çeyrek finalde Uruguay'ı 2-0 ile saf dışı bırakırken, yarı finalde ise  Umtiti'nin kafa golüyle Belçika'yı eledi ve adını finale yazdırdı.     

Hırvatistan ise, D Grubu'nda şampiyonluk adaylarından Arjantin'in yanı sıra Nijerya ve İzlanda ile mücadeleye başladı. Grupta oynadığı  3 maçını da kazanarak adını son 16 turuna yazdıran Hırvatlar, son 16 turu, çeyrek ve yarı final maçlarında ise normal sürede turu geçemedi.

Son 16 turunda Danimarka ve çeyrek finalde Rusya'yı penaltı atışları sonucunda eleyen Hırvatistan, yarı finalde ise İngiltere'yi uzatma bölümünde bulduğu golle saf dışı bıraktı ve finalde Fransa'nın rakibi oldu.

Fransa'nın ikinci, Hırvatistan'ın ilk şampiyonluk için mücadele ettiği finalin ilk dakikaları dengede bir mücadeleye sahne oldu.

İlk 15 dakikada topla daha fazla oynayan Hırvatistan olurken, oyunu kendi sahasında kabul eden Fransa vardı.

Bu süreçte her iki takımın da kaleye bir tek şutunu göremedik.

19.dakikada ise dengeler değişti.

Fransa’nın kazandığı serbest vuruşta topun başına geçen Antoine Griezmann’ın ceza alanına ortasında Mario Mandzukic topu kendi ağlarına gönderince Horozlar o dakikaya kadar tek şutu olmadan öne geçti.

Hırvatların turnuvadaki 3 golcüsünden biri olan Ivan Perisic’in bu gole cevabı ise çok gecikmedi.

Finale gelene kadar takımı adına kritik gollere imza atan Perisic, Fransa karşısında da bu misyonunu devam ettirdi ve skora dengeyi getirdi.

Aynı Perisic,  37.dakikada ceza sahası içinde topa elle müdahale edince maçın hakemi Pitana defalarca izlediği tekrar sonrası penaltıya hükmetti.

‘VAR’ kararı sonrası topun başına geçen Fransızların golcüsü  Antoine Griezmann kendisinin turnuvada ki 4. takımın 2. golünü atarken, final 39 dakika içinde tam bir gol düellosuna dönmüştü bile.

İlk yarı Fransa’nın 2-1’lik üstünlüğü ile geçilirken, ikinci yarıya da atak ve gol arayarak başlayan Horozlar, önce Pogba sonrasında Mbappe’nin golleri ile farkı arttırdı ve finalden tarihinde ikinci kez Dünya şampiyonu olarak ayrılmanın sevincini yaşayarak çıktı.

Bitirirken…

Ne Fransa, ne de Hırvatistan Rusya öncesi öncelikli favoriler değildi.

Her iki ülkede asıl favorilerin erken elendiği kupada finale kalarak kendi tarihleri adına önemli bir başarıya imza attılar.

A Millilerimizin turnuvada yer almayarak ülke olarak hepimizi bir kez daha ‘Fransız bıraktığı’ Dünya Kupasını Fransa’nın kazanması da ayrı bir ironi oldu.