FUTBOLUMUZU NE BEKLİYOR, GÖRELIM!

Fehmi KETENCİ 15 May 2020

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Görünen o ki, futbol ligleri ile ilgili durum hala netleşememişti.

      Futbol liglerimizle ilgili beklentiler, geçtiğimiz hafta, TTF Başkanı Nihat Özdemir’in Video-konferans yöntemiyle yaptığı basın toplantısındaki açıklamaları; uzun zamandır beklentilere tam olarak yanıt oldu mu bilinmez ama, yazdığım gibi, kafalardaki birçok soruya yanıt olamamasının yanı sıra yeni soru işaretleri yarattı. Açıklamalarda “top Bilim Kuruluna bırakılmış” gibiydi. Ama bu hafta başında, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın açıklamaları kafaları iyice karıştırdı. Açıklamaları, birçok soru işaretini de beraberinde getirdi., Prof. Dr. Kara; “Futbol Liglerinin başlanması konusu Bilim Kurulunda hiç konuşulmadı” sözleri bu konunun nerede olduğunun net göstergesiydi.

      Görünen o ki, futbol ligleri ile ilgili durum hala netleşememişti. TFF Başkanı, her ne kadar; “Ligleri 12-13-14 Haziran’da başlatacağız ve karşılaşmalar seyirscisiz oynanacak” demesine rağmen, henüz net bir karar olmadığı da belliydi. O sürece kadar salgının gidişatına göre başka bir yöndem gündeme gelebilir.

      Ortada, açıklanan protokole göre alınması gereken önlemler var ama, asıl bilinmeyen; futbol oynanırken olması gereken sosyal mesafeler nasıl sağlanacak ve olmaması gereken yakın temas nasıl önlenecek sorularına yanıt hala netleşebilmiş değil..

      Kısacası; TFF hala ne yapacağını bilemiyor. En azından; Mayıs sonuna kadar, salgının ne yöne doğru seyredeceği ve araştırmalardan ne sonuç çıkacağına göre net bir durum ortaya çıkacak ve liglerin belirlenen tarihte başlayıp, başlamayacağına karar verilecek. Bu ortamda; nedeni ne olursa olsun “alelacele” öngörülen bu uygulama biçimi, hala çok riskli ve hiç doğru bir yol değildir.

      Ayrıca; bu kararı onay konusunda futbol kamuoyundan da tam destek gelmiş gibi görünmüyor. Kulüpler tedirgin. Futbol çalışanları ve teknik direktörlerden de bu konuda net görüşler ortaya çıkmadı. Ama genel izlenim, futbol karşılaşmalarının da ertelenmesi, risk alınmaması yönünde.

      Görünen o ki; TFF bu konuda yeterince hazır değil. Konu çok hassas. Geçmişte bir haftalık seyircisiz oynama sonrasında yaşananları unutmayalım.

      Geçen hafta şöyle yazmıştık;

      Salgının gidişatı tam olarak rahatlatan bir gelişme sergilemezken bu aşamada böylesine bir karar “ateşle oynamak” gibi bir şey. Bu acele neden?

      Hele ortada; bir Avrupa markası durumunda olan Türk basketbolu ve Türk voleybolu konularında federasyonların verdikleri kararlar varken, TFF‘nin aldığı bu karar bir süre daha tartışılacak gibi.

      Bildiğiniz gibi; Basketbol Federasyonu; hem erkek hem de kadın kategorilerinde karşılaşmaların devem etmeyeceğini, var olan duruma göre belirlenecek yöntemle liglerin yeni dönemde başlayacağını açıkladı. Benzer açıklamayla Voleybol Federasyonu da erkek, kadın tüm kategorlerdeki lig karşılaşmalarını yeni döneme kadar sonlandırdı. Hem basketbol hem de voleybol ulusal liglerimizde ligden düşme de kaldırıldı. Bazı diğer federasyonlar da ligleri bitirme kararı aldılar.

      Futbol dışında takım sporları ve tüm spor olaylarında böylesi bir karar alınmışken, TFF’nin nasıl bir yol izleyeceği önümüzdeki günlerde mutlaka belli olacaktır. Şimdilik, ülkemizde hala net bir gidişat sergilemeyen salgın, bu ay sonuna kadar mutlaka dikkatle takip edilecek ve ne durumda olduğumuz, başta Bilim Kurulu olmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirilecek ve futbol ligleri ile ilgili nihai karar verlecektirtir.  

      Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu, dikkat çekme dışında, bu karara şimdilik “olur” diyebileceğini düşünemiyorum.

      Mayıs sonuna kadar geçecek süre, koronavirüs salgını konusunda çok daha net bilgiler verecektir.

      TFF tarafından açıklanan futbol liglerinin başlamasına, daha bir aylık bir zaman var. Bu ay sonuna kadar geçecek süre ile haziran ayı ilk haftası arasında salgının göstereceği  gidişat oldukça farklı olabilir..

      Şimdilik bu ayın sonuna ulaşalım. Salgının o zamanki gidişatına göre TFF yeni bir durum değerlendirmesi yapacaktır.