Vakıf Katılım web

GASTROTURİZM

Yusuf DİNÇ 28 May 2019

Yusuf DİNÇ
Tüm Yazıları
Türkiye mevsimselliği olan bir ekonomidir. İnşaat ve tarım sektörleri büyük oranda böyledir. Mevsimsellik alanlarından birisi de turizmdir. Turizmin sezonluk bir ticari alan olması genel bir durumdur.

Ancak turizmin bu yapısını kırmaya en yakın ülke Türkiye’dir. Türkiye kültür turizmi bakımından eşsiz bir ekonomidir. Dünyadaki tüm antik şehirlerden daha nitelikli ve daha korunmuş alanlar Türkiye’dedir. Henüz açılmamış birçok antik şehir alanı olması da cabasıdır.

Bunun yanında sağlık turizmi gün geçtikçe farkındalık oluşturmaktadır. Maliyet avantajı ve cezbedici çevre (sightseeing) özelliklerini bir araya getiren bu turizm kolunun en önemli besleyicisi hekimlerimiz, hastane standartlarımız ve Türk Hava Yolları hizmet standardıdır.

Bunun yanında Türkiye’nin en önemli turizm alanı olarak gastro-turizm yeterli ilgiyi görmemektedir. Oysa iç turizmde bu alan ön plana çıkmaya başlamıştır.

Nitelikli toplumlar gustosu olanlardır. Birçok ekonomi insanlarının farklı alanlardaki gustolarının cazibesiyle turist çekmektedir. Türk toplumunun asıl gustosu ise mutfaktır. Bu alandaki ilgimiz, özenimiz, zevkimiz ve cesaretimiz gastroturizm ilgililerini cezbedecek yeterliliktedir. Hatta doğru yatırım ve stratejilerle Türkiye bu alanda lider dahi olabilir. Çünkü Türkiye özelinde mutfak, toplumun kendisini en iyi ifade ettiği yer olarak görülebilir. Türk toplumunun sahip olduğu ince zevkin temel çıpası yemeklerdir. Hakiki cevherlerimiz ve fevkalade lezzetli eserleri var. Bunlarla ilgili farkındalık oluşturmak insanlığa olan bir borç.

Kabına sığmayan bir toplum olduğunu Mars biletlerindeki rekorlarıyla göstermiş insanlarımız var. Gastroturizm alanında teşviklerle turizm sektörünün potansiyelini artırabiliriz. Hatta mikrofinans anlamında ve dezavantajlı grupların finansmanı başlığında bunu bir iş modeline çevirebiliriz. Böylece istihdam sorununa girişimcilikle bir katkı sağlayabiliriz. Mesela KOSGEB Girişimci teşviği gibi fevkalade bir imkan içerisinde gastroturizmi özel bir başlık yaparak farkındalığı artırabiliriz. Böylece hem turizmi hem kültürü bir arada yaşatabiliriz.

Hatta ileri gidip sokak yemeklerinden üst segmente kadar bu alanda dünyaya şefler ihraç edebiliriz. Orada da kalmaz küresel ölçekte trend olan sokak yemekleri harcamalarına özel iddialı bir kripto para üretebiliriz. (Tabi henüz yapılmamışsa) Bazı şeylerin tam zamanı denebilecek dönemler vardır. Artık elimizdeki varlıklar üzerine ciddi stratejiler geliştirme zamanı geldi.