GIDA FIRSATÇILARI

Arzu ERDOĞRAL 27 Oca 2021

Arzu ERDOĞRAL
Tüm Yazıları
Koronavirüs salgınını fırsata çevirenler bakliyat, sebze, meyve gibi temel gıda maddeleri ile birçok ürün kategorisinde fahiş fiyat artışı yaparak cep yakarken haklı olarak tepki sesleri yükseliyor.

Gıda fiyatları ateş pahası…

Vatandaş alışverişe gittiğinde bütçesini nereden kısacağını şaşırıyor.

Zam üstüne zam yapılması ile artık kilo ile alımı bırak tane hesabı yapılıyor.

Koronavirüs salgınını fırsata çevirenler bakliyat, sebze, meyve gibi temel gıda maddeleri ile birçok ürün kategorisinde fahiş fiyat artışı yaparak cep yakarken haklı olarak tepki sesleri yükseliyor.

Tepkiler ile birlikte Ticaret Bakanlığı denetimlerini sıklaştırdı. Türkiye genelinde 19-20 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen fiyat denetimlerinde 562 işletme bazında 9 bin 870 ürün incelenirken Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu değerlendirme yapacak.

Tam bu noktada cezalara baktığımızda caydırıcı gözükmüyor. (Haksız fiyat artışında bulunduğu tespit edilenler hakkında 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluk faaliyetinde bulunduğu tespit edilenlere ise 50 bin liradan 500 bin liraya varan idari para cezası uygulanacak.)

Bu rakamların marketlerin bir şubesinin bir günlük cirosu olduğunu belirtiliyor.

Fırsatçılar, döviz kurunda 2020'nin kasım ayına kadar olan suni artışı bahane ediyor. Gel gelelim marketler dolarda son iki yaşanan düşüşü fiyatlara yansıtmıyor.

Aracılar ve zincir marketleri vatandaşın cebinden büyük karlar sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaşanan fiyat artışlarının arka planında olup bitenlerin araştırılması için talimat verdi.

Erdoğan’ın "Ama öyle ama böyle bu iş bitecek. Fiyatlar böyle yüksek devam etmeyecek. Bunun önüne geçilecek, vatandaş rahat edecek" açıklaması sonrası gözler ekonomi yönetimine çevrildi.

Soğan ve patateste fırsatçıların stok yaparak fiyatlarda nasıl göz yaşarttığını gördük.

Yine aynı fırsatçılık sahneye konuldu. Bu fırsatçılara öyle cezalar verilmeli ki bir daha vatandaşın cebine göz dikemesin.

Nasıl ki terör örgütlerinin ülkemize yönelik saldırıları suç ise gıda üzerinden yapılan da Türkiye’ye yönelik bir saldırı ve suçtur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı devirmek için tehditler savuranların ve ölmeye razı olanların zihniyeti neyse inanın bunların da onlardan farkı yok.

Vatandaşı bezdirerek canına tak ettirmenin yöntemini bulanlara göz açtırmayarak bundan sonra asla fırsat verilmemesinden başka çare gözükmüyor.

BU GENÇLER DESTEKLENMEYİ HAK EDİYOR

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi, aynı zamanda 4th Dimension isimli FIRST Robotics Competition (FRC) takımının üyesi Begüm Keser, e- mail üzerinden bana ulaşarak yaptıkları çalışmaları paylaştı.

Türk gençleri olarak 4 yıldır FIRST Robotics Competition adlı uluslararası robotik yarışmasında ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiklerini anlatan Begüm, her yıl değişen bir tema üzerine 6 haftalık bir süreçte endüstriyel boyutlarda robotlar inşa ettiklerini ifade etti.

Ege Bölgesi'nin ilk takımı aynı zamanda da 2018 sezonunun Türkiye Şampiyonları olarak hedefleri ise gelecek nesilleri bilim ve teknolojinin sağladığı imkanlarla güçlendirmek…

Bu amaç çerçevesinde de 20 tane sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri ile 11 milyondan fazla kişiye ulaşmışlar.

Bize de başarılarına destek olmak düşüyor.

Begüm’ün ve arkadaşlarının ileride çok daha büyük başarılara imza atacağına inanıyorum. Yolunuz açık olsun.