GİYSİLERİMİZİN HİJYENİ

Yonca ORTAN 04 Nis 2021

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Toplum içinde yaşayan hiçbir insan kötü kokulu kıyafetler giymek istemez.

Toplum içinde yaşayan hiçbir insan kötü kokulu kıyafetler giymek istemez. Bu yüzden hepimiz giysilerimizin temiz ve güzel kokulu olmasını isteriz. İşte bundan dolayı da sık sık giysilerimizi yıkarız.

Tabii bunun olumsuz yanları da vardır. Giysilerimiz bir kez giydikten sonra hemen yıkamak onların ömrünü çok kısaltmaktadır. Maalesef giysilerin az yıkanması da üzerlerinden bakterilerin birikmesine neden olur. Bu yüzden orta yolunu bulmak gerek.

Salgın hastalık dönemlerinde, hem kendinizi hem sevdiklerinizi korumak için bakteri ve virüslerden korunma yolları konusunda kapsamlı bilgi edinmeye çalışıyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda temizlik ve hijyen kurallarına uyma, sosyal mesafe gibi koruyucu önlemler hayati nitelikte olabilmektedir.

Virüs ve bakterilerden korunmak için kıyafet temizliği en önemli adımlardan biridir. Kıyafetlerimiz en az ellerimiz kadar yüzeylere temas eder ve kamusal alanlarda birçok yere değer. Ayrıca kıyafetlerimiz, havada asılı kalan virüs ve bakteriler için uygun bir durak olabilir, dolayısıyla çamaşırlar nasıl yıkanmalı ve dezenfekte edilmeli bilmemiz gerekir.

Kıyafetleri dezenfekte etme işlemi neden gerekli?

Hastalıklara neden olan bakteriler, virüsler çeşitli yüzeylerde farklı süreler boyunca hayatta kalabilmektedir. Daha çok solunum yoluyla bulaşan virüsler dahi eşyalar yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir. Hatta bazı virüsler, hasta kişilerin öksürdüğü, dokunduğu, hapşırdığı yüzeylerde bir süre daha canlı kalabilmektedirler. Bakteri ve virüslerin, her gün defalarca temas ettiğimiz sert yüzeylere tutunması daha kolay gibi görünse de, kıyafetler ve çeşitli kumaşlar üzerinde de bir süre yaşayabilirler. Bu nedenle, temizlik ve hijyen için dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan biri de giysi temizliğidir. Çünkü kıyafetlerimiz, havada asılı kalan virüs ve bakteriler için uygun bir durak olabilir.

Dışarıdan eve her geldiğimizde kıyafetlerimizi yıkamalı mıyız?

Kıyafet temizliği ile bakteri ve virüslerden kendimizi korumak konusunda akla takılan sorulardan biri de kıyafetlerimizi her gün yıkamamız gerekip gerekmediği. Öncelikle, salgın hastalık söz konusu olmadığı durumlarda, eğer kirlenmediyse kıyafetlerimizi her gün yıkamamıza gerek yok. Ancak temizlik ve hijyen kuralları gereği, kıyafetlerimizi günlerce yıkamadan giymeye devam etmemeliyiz. Salgın hastalık riski olduğu durumlarda günlük rutinlerimizi biraz değiştirmemiz gerekebilir.

Kış aylarında giydiğimiz kaban ve montları sürekli yıkamak mümkün olmadığından, eve geldiğinizde balkonda ertesi güne kadar havalandırmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, yeni bir giysi aldıysanız, kişisel hijyeniniz ve hastalıklara sebep olabilecek bakterilerden korunmak için giysiyi yıkamadan giymemeye özen gösterin.

Temizlik ve hijyen için doğru deterjanla doğru sıcaklıkta yıkama yapmak

Giyecek temizliği için en önemli adımlardan biri de doğru temizlik ürünlerini seçmek. Doğru deterjanı kullanarak kıyafetlerinizin temizliğinden emin olabilir ve giysilerinizi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Giysi temizliği ve hijyeni için kıyafetlerinizi en yüksek derecede yıkamanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bakteri ve virüslerle mücadelede kıyafet dezenfekte etme için en uygun sıcaklık 60-90 derece aralığıdır. Fakat kıyafetlerinizi yıkamadan evvel yıkama talimatını incelemenizi öneririm.

Kıyafetlerinizde temizlik ve hijyeni sağlamak için püf noktaları

·  Dışardan geldiğinizde giysilerinizi hep evin belli bir bölgesinde çıkarmaya özen gösterin.

·  Hijyeni sağlamak açısından, gündelik çamaşırlarla enfekte olduğundan şüphelendiklerinizi ya da evdeki hasta kişinin çamaşırlarını ayrı muhafaza edin.

·  Kıyafetlerinize zarar vermemek ve beyazları daha yüksek sıcaklıkta yıkayabilmek için renklerine göre de ayırabilirsiniz.

·  Hastalık bulaşma ihtimali yüksek çamaşırları her giydiğinizde yıkamayı unutmayın.

·  Özellikle salgın hastalık dönemlerinde giysilerinizi makineye yerleştirirken tek kullanımlık eldiven takabilirsiniz. İşiniz bittiğinde ellerinizi mutlaka yıkayın.

·  Kirli veya mikrop bulaşma ihtimali olan kıyafetlerinizin temas ettiği yüzeyleri dezenfekte ettiğinizden emin olun.

Giysilerimizi ne sıklıkta yıkamalıyız?

Jeanler

Jeanler’i çok sık yıkamak çabuk eskime ve aşınmalarına neden olur. Çabuk eskimemelerini ve renklerini korumasını istiyorsanız, kot pantolonları 5-6 kullanımdan sonra yıkamalısınız.

İç Çamaşırı

İç çamaşırı, her giyildikten sonra yıkanması gerekir. Yani günlük olarak değiştirilmeli ve kirli sepetine atılmalı

Çoraplar

Gün boyu ayağınızda duran çoraplar çok fazla bakteri ve kir toplar. Çorapları günlük olarak değiştirmenizde fayda var.

Tişörtler

Tişörtlerinize iç çamaşırı gibi, her giyildikten sonra yıkanmaları gereken kıyafetlerdir.

Elbiseler

Elbiselerinizi her giyimden sonra yıkamanıza gerek yoktur. Eğer sürekli yıkarsanız bu onların çabuk eskimelerine yol açar. Yazın gün boyu giydiğiniz elbiseyi tek kullanımdan sonra düşük ısıda yıkayabilirsiniz ancak diğer durumlarda en az iki defa giyebilirsiniz.

Pijamalar

Kirli pijamaların kötü kokusu uyku kalitesini etkileyebilir. Pijamaları 3-4 giyimden sonra yıkamanız faydalı olacaktır.