​GÖRECEKSİNİZ KİMSE ÜSTÜNE ALINMAYACAK

Alican DEĞER 22 Ağu 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın "Racon" uyarısı son derece yerinde.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Racon” uyarısı son derece yerinde. Çünkü konu AK Parti veya onu savunmayı geçmiş onun adına konuşmaya, hatta ona politika dayatmaya kadar varmıştı.

Geçtiğimiz hafta “Düşün yakasından” diye bir yazı yazmıştım. Sebebi belliydi. Birazcık bakan, okuyan herkes bu durumu görebilirdi. Sonunda “Ağır” bir uyarı geldi. Cumhurbaşkanı rahatsız. Daha ne yapsın. Önceleri, “Bizim adımıza konuşacaklar bellidir” dedi, kimse aldırmadı. Ardından AK Parti yetkilileri benzer açıklamalar yaptılar, yine kimse tınmadı. Sonunda bu açıklama geldi. “Benim adıma racon kesmeyin.” Göreceksiniz bunu da kimse üstüne alınmayacak. Herkes arkasına bakacak. Kendisine değil, başkalarına söylendiğini ima edecek. Ardından muhtemelen çok daha ağır belki de isim vererek çıkışacak.

Bu çıkışın sebebi belli. Boru değil. Bir devlet yönetiliyor. Cumhurbaşkanı herhangi bir karar verirken veya bir konuşma yaparken bizim konumumuzdan ötürü bilemeyeceğimiz belki yüzlerce şeyi hesap etme durumunda. Kimilerinin sadece oturduğu yerden ahkam keserek ‘aleme nizâmat’ vermeye kalkması onun manevra alanını daraltıyor. Söylemediği, söylemeyeceği şeyleri sanki söylemişçesine yorumlar yapılması oluşturulmaya çalışılan politikaları baltalıyor. 

Öte yandan kimi yazarların geçmişte AK Parti’de görev yapmış veya halen yapmakta olan siyasiler için ağır içerikli göndermeler yapması da bir sorun diye düşünüyorum. “Bizim en önemli özelliğimiz vefadır” diye defalarca vurgu yapan Erdoğan sanki bunları hiç söylememiş gibi, sanki onu savunmak adına girişilen böylesi yıpratıcı yaklaşımların bir birikime neden olması da kaçınılmaz. Ne yani, ülkenin en güçlü siyasi ve idari figürü olan Sayın Erdoğan, bir şey söylemekten kaçınacak da sizin üzerinizden mi söyleyecek? Olacak iş mi bu?

Hal böyle olunca, anlaşılıyor ki sorun artık tahammül edilebilir seviyeyi aşmış. Umarım bu uyarıdan ders çıkarılır.