GRAN FONDO BİSİKLET YARIŞMALARI

Mehmet Zeki KUTLU 29 Ağu 2020

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Avrupa'da popüler hale gelen ve geniş katılımlarla yapılan bu yarışmalar ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı.

“Gran Fondo Yarışmaları” için bisikletin halı saha formatındaki yarışmaları diyebiliriz. Amatör bisikletçilerin tümünün aynı parkurda rekabet ettiği fakat yaş ve cinsiyetlerine göre birincilerin belirlendiği açık uzun yol yarışlarına verilen isimdir. 

Avrupa’da popüler hale gelen ve geniş katılımlarla yapılan bu yarışmalar ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. İlkin tatil bölgelerinde yapılan yarışmalar artık ihtiyaca göre her ilde yapılabilmektedir. Çeşme, Kapadokya, Antalya derken Kastamonu, Kayseri, Bursa, İstanbul gibi illerde de yapılmaya başlandı.

Önümüzdeki yıllardan itibaren de Diyarbakır başta olmak üzere diğer doğu illerinde de bu yarışmaları izleyebileceğiz. Bu yarışmaların tamamı ilgili Valilikler ile Türkiye Bisiklet Federasyonu’ndan izin alınarak özel sektör tarafından finanse edilip amatör sporcular yarıştırılıyor. Haliyle de katılımcılardan belli miktarda ücretler de alınıyor. Buna rağmen katılımcı sayıları binleri buluyor.

Türk Bisiklet Sporu için bunlar büyük rakamlar.

Ben bunu insanların kendilerini özel hissetme isteğine bağlıyorum. Halı saha maçlarında olduğu gibi. Ben sana saat ücretini yatırıyorum ve bunun karşılığında bu saatler arası saha ve soyunma odası bana ait, sıcak suyun olacak, kafen açık olacak ve mazeret istemiyorum diyebilmek için insanlar ücretli halı sahaları tercih ediyorlar. Oysaki aynısını ve daha nizami futbol sahalarını devletten ücretsiz talep edebilecekken parasını ödeyip kendi özgürlüğünü isteyen büyük çoğunluk var. Bisiklette de bu özgürlüğü Gran Fondo yarışmaları sağlıyor. Resmi yarışmalarda engelli sporculara start verdirilmezken Gran Fondo yarışmalarının tamamında ayrı bir kategori açılarak bu sporcularımızın yarışma istekleri yerine getirişmiş oluyor. Gerçekten özel yarışlar bunlar.  

Mart ayının ortasından bu yana ülkemizde bisiklet yarışmaları yapılamıyordu. Antrenman yapıp da yarışamamak sporcular için eziyetli süreçlerdir. Bu dönem artık sona eriyor.     

Yarış serilerinin ilki Bursa Gran Fondo yarışı ile 30 Ağustos tarihinde Bursa Millet Bahçesi’nde start alacak. Pandemi tedbirleri her neyi gerektiriyorsa bu yarışmada kurallara harfiyen uyulacak. Valilikler bu konuda çok hassas. Özel Gran Fondo Yarışmalarındaki başarı belki de Türkiye Bisiklet Federasyonu yarışmalarının kaderini de belirleyecek.  

Bursa Gran Fondo, 30 Ağusyos 2020, Bursa.

Ilgaz Gran Fondo, 6 Eylül 2020, Kastamonu.

Uluslararası Patara Gran Fondo, 19 Eylül 2020, Kaş, Antalya, 20 Eylül 2020, Seydikemer, Muğla.

Uluslararası Likya Gran Fondo, 18 Ekim 2020, Fethiye, Muğla.