GRETA THUNBERG  BELGESELİ GELİYOR

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Uzun zamandır düşünüyordum ki BBC 'den müjdeli haber geldi.

Uzun zamandır düşünüyordum ki BBC 'den müjdeli haber geldi. BBC Stüdyoları iklim değişikliği protestolarının öncüsü olan İsveçli aktivist Greta Thunberg ile ilgili bir belgesel hazırladığını duyurdu. Benzeri olmayan bir gençlik yaşayan Thunberg’in şu anda dünya çapında yayınlanan ve analiz edilen etkili konuşmaları yazarken sessiz anlarından bazılarını paylaşılacak. Belgesel dizide Thunberg'in eylemlerinin ve iklim değişikliği konusunun işlenmesi ayrıca takdir edilesi bir durum. "Greta Thunberg: A Year to Change the World" dizisinin çekimleri için yapımcılar, Kovid-19 sürecinde de Thunberg'i İsveç'te evinde filme aldı. Yayıncı BBC ve PBS, iklim savaşındaki aktivisti takip eden ve arkasındaki bilimi ortaya koyan ve bir uzman korosunun katkı verdiği üç bölümlük "Greta Thunberg: A Year to Change the World" dizisinin ortak yapımcılığını üstleniyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANLIĞI 36O DİJİTAL SERGİ PROJESİ 

Hologram ve özel projeksiyon teknolojisiyle gerçekleştirilen 360 Kültür Sanat projesi kapsamında hazırlanan sergi, Marmaray Yenikapı İstasyonu'nda sanatseverlerle buluştu. Dijital sergide, Türk minyatür sanatının en önemli temsilcilerinden Nakkaş Osman'ın çeşitli eserlerinden 15 minyatür, Surname-i Hümayun'daki 32 minyatür ve Surname'nin hikayesini anlatan üç boyutlu hologram film gösterimi yer alıyor. Tarihi ve kültürel değere sahip geleneksel sanatlardan minyatür, Türkiye'nin girişimleriyle 2020 yılının son günlerinde UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne alınmıştı. Koronavirüs tedbirlerinin alındığı sergi, hafta içi 10.00-18.00 saatleri arasında gezilebilecek.

12 EYLÜL DARBESİ İLE KAYIP GİDEN GENÇLİĞİN ROMANI

Feyiz Erdoğan yakın tarihimizin en şiddetli dönemlerinden birini, bir grup gencin hikâyesi üzerinden cesur bir dille yazdı; Eylül Fırtınası. Türkiye 1980 yılında üniversite koridorlarından sokaklara yayılan büyük bir çatışmaya gömülmüştür. Halk sağcı-solcu kutuplaşması içine çekilmiş, hukuk ve adalet sistemi yozlaşmış, parti liderlerinin inatlaşması ve yabancı güçlerin de etkisiyle evlerde huzur kalmamıştır. Başkent Ankara bu zor günlerde faili meçhul cinayetler, şaiebeli operasyonlar ile çalkalanırken bir grup genç bu akıntıya kapılıp sürüklenmeye başlamıştır bile…Sağcı bir gence âşık olan Ankaralı bürokrat bir ailenin kızı Suna; Ankara Hukuk Fakültesini’nde hâkim olmak için okuyan genç subay Nazmi; idealist bir gençken kendini büyük bir siyasi oyunun içinde bulan Fatih; ODTÜ’de okurken cezaevine düşen Utku ve diğerleri….Feyiz Erdoğan yarattığı karakterlerle 12 Eylül askeri darbesinin gelişinden önceki ve sonraki hayatımızı cesurca masaya yatırıyor. Eylül Fırtınası, güç odaklarının demokrasiyi çiğneyerek bir milleti nasıl köle yapmaya çalıştıklarına kayıt düşen bir roman. Okudum ve okuyunuz. 

KÖK HÜCRELERİNİZLE MUCİZEYİ YAKALAYIN 

Kök hücre belki de benim en büyük hayat iksirim. Yıllardır kök hücre uygulamasını kendime tatpik ettiren biri olarak... Zamansız olmanın yolunda yol alırken... Size kök hücre mucizesini anlatayım. Sağlıklı bir vericiden alınan ve tüm kan hücrelerinin ilk hali olan kemik iliği kök hücreleri, bir başka insanın bedeninde ölümcül bir hastalığın kesin tedavisi olabiliyor. Bu şifanın gerçekleşmesi için ise daha fazla kişinin gönüllü kemik iliği vericisi olması gerekiyor. İnsan bedenindeki tüm yapıların kökenini oluşturan ve kendi kendilerini hızla yenileme yetenekleri bulunan kök hücreler, bazı kanser tipleri dahil birçok hastalığın tedavisinde umut oluyor. Kök hücreler, kemik iliğinden ya da yeni doğan bebeğin kordon kanından alınabiliyor. Yaygın olarak ‘kemik iliği nakli’ ifadesi kullanılsa da, aslında ‘kök hücre nakli’nden bahsediliyor. Kemik iliğinde bulunan kök hücreler, çeşitli yöntemlerle toplanarak kemik iliğinin kendisine ait hastalıklar (lösemi tipi kanserler-kemik iliği yetmezliği) ile Talasemi benzeri kan yapımının bozulduğu hastalıklarda kullanılabiliyor. Kök hücre nakli, üç şekilde yapılabiliyor. Kişinin akrabalarından ya da akraba dışı kişilerden yapılan kök hücre nakline allojenik nakil; hastanın kendi kök hücrelerinin toplanıp tedavi tamamlandıktan sonra tekrar kendisine verilmesine otolog nakil adı veriliyor. Kök hücre naklinde verici sıkıntısı yaşanması nedeniyle komplikasyon riski yüksek olmasına rağmen yarı uyumlu nakiller de yapılabiliyor. Hastanın annesi, babası ya da yetişkin yaştaki çocuğundan yapılan bu tür nakillere ise haploidentik nakil deniliyor. 

GÜNÜN SÖZÜ 

MÜKEMMEL DEĞİL, İYİ İNSAN YETİŞTİRMEYİ HEDEFLEYİN. 

PROF. DR. DOĞAN CÜCELOĞLU